21 Jul.

Drzne mame, hitri fotri in mali VIP-ovci na zadnjih sedežih

BESEDILO Miha Merljak, FOTO Boštjan Podlogar

Na vrhuncu evropske enoprostorske mrzlice je Ford poslal na trg model S-Max in z njim združil do takrat na videz nezdružljivo: veliko kabinsko prostornino in praktičnost je tesno povezal s športno dinamično podobo in vozno dinamiko.

“Nekaj je avto pogledati v salonu, drugo pa ga peljati v ovinkih. In tukaj med temi ovinki me je S-Max res prijetno presenetil.”

Kako ovinek speljemo dinamično, a našim malim VIP-ovcem prijazno?

1. Pospeševanje naj bo odločno, a zvezno, torej nežno! Pomaga športni program.

2. Zavirajmo progresivno: pred ovinkom blago, samo da sprožimo prenos mase.
Glavna faza je močno zaviranje, pri katerem se zadnji del dvigne, v zaključku pa z rahlim popuščanjem sprostimo prednja kolesa, da se lahko pripravijo na zavijanje. Verjetno ni treba poudariti, da moramo vse tri faze nežno povezati?

3. Oči so uprte daleč, čim dlje v ovinek, da lahko čim bolj predvidimo možne zaplete v ovinku, pa tudi, da lahko čim bolje ocenimo potreben zasuk volanskega obroča – cilj je namreč, da ovinek speljemo brez kakršnihkoli popravkov volana, ki bi telo nagibali v različne smeri.

“Potrebujemo večji avto! Zdaj imamo terenca, ampak terenci izgledajo veliki, glomazni, notri pa nimajo nobenega prostora!”

Kakšna je dinamična vožnja?

“… da znaš zavirati v ta pravem momentu …”
“… da si precej hiter, ampak da to nihče od tvojih sopotnikov ne čuti …”
“… da tvojim sopotnikom ni slabo, da jih ne premetava …”
“… da ni za tabo kolone, ko se pelješ čez ovinke …”
“… da otrok zadaj ne premetava, pa vseeno uživaš v ovinkih …”
“… da si hiter, a še vedno dovolj varen …”

“S-Max je bil na tem treningu najboljša izbira, ampak radi bi pa probali še Galaxyja, imeti še dva sedeža zraven bi bilo idealno za nas!”

A kako je varna, udobna in s cestnoprometnimi predpisi skladna vožnja sploh lahko dinamična? Da to ni zgolj privlačen prodajni slogan, smo z izbranimi družinami dokazali na letališču Slovenj Gradec, a pokazal se je tudi ključen pogoj: da sta voznik in vozilo iz pravega testa! Kajti čeprav je recept v teoriji sila enostaven, v praksi zahteva ogromno vaje med stožci!

Preverite širok nabor Fordovih vozil iz zaloge z dodatnim prihrankom ter cenovno dostopnejšim financiranjem Ford Credit. Ne glede na to, ali potrebujete malega ali velikega, boste tukaj našli svojega novega Forda.

Preverite modele B-Max >>

Preverite modele C-Max >>

Preverite modele S-Max >>

 

Prispevek je bil objavljen v reviji Ford Magazine poletje 2017 >

Prelistaj aktualno številko revije Ford Magazine >