Alpski smučarji

Top uvrstitve v sezoni 22/23

Izstopali so: Ilka Štuhec in Žan Kranjec z uvrstitvami na stopničke v svojih paradnih disciplinah (Ilka – Smuk in Žan – veleslalom).

Ana Bucik si je s konstantnim uvrščanjem, med najboljših 15 v slalomu in veleslalomu, zagotovila status prvokategornice v obeh disciplinah.

Napovedi za sezono 23/24: Športniki napadajo mesta med prvo deseterico in stopničke.

Tudi v sezoni 2023/24 nadaljujemo več kot desetletno partnerstvo z zimskimi junaki slovenske reprezentance v alpskem smučanju. Skupaj bomo navijali in nizali športne uspehe od prizorišča do prizorišča. Tekmovalci bodo na poti v družbi z varnimi in sodobnimi zmagovalci – Fordovimi gospodarskimi vozili, ki v Evropi že vrsto let zasedajo prvo mesto.

Nova sezona svetovnega pokala za alpske smučarke in smučarje se je začela v Söldnu, v Avstriji, kjer je vreme že malo krojil tudi izvedbo. Vabimo vas, da spoznate naše zimske junake: Ana Bucik, Andreja Slokar, Ilka Štuhec, Neja Dvornik, Meta Hrovat, Žan Kranjec, Štefan Hadalin, Tijan Marovt, Martin Čater, Miha Hrobat, Nejc Naraločnik, Rok Anžoh, Boštjan Kline.

Ekipo bodo v prihodnje dopolnjevali še naslednji mladi smučarji in smučarke: Nika Tomšič, Anja Oplotnik, Miha Oserban in Anže Gartner.

Andreja Slokar: “Komaj čakam, da se sezona prične. Vsak dan, ko je tekma bližje, sem bolj nervozna. Komaj čakam, da se začne. Na treningih ne maram gledati veliko ure in ne delam primerjav, saj sem navadno na treningih, predvsem pred tekmami, zelo počasna. Raje se ukvarjam sama s seboj.”

Neja Dvornik: “V pripravljalnem obdobju me je motila bolezen. Ob koncu priprav v Argentini in sedaj v Saas Feeju pa sem se že pobrala in se vrnila na pot, kjer sem bila pred boleznijo.”

Ana Bucik: “Poudariti želim, da je fokus pri meni enak na tekmah slaloma in veleslaloma. V veleslalomu sem si zadala cilj top 15, zato se ga bom zelo resno lotila že s prvo tekmo. Mislim, da imam za seboj zelo dobre treninge in sem sproščena za prvo tekmo. Je pa Sölden vedno poseben, ker gre za prvo tekmo in ne veš točno, kam spadaš. V zadnjih tednih tudi pogoji na treningih niso bili idealni in občutki niso taki, da bi lahko točno vedel, kam sodiš. Vseeno je bilo dovolj dobro, da smo lahko dobro trenirali. Komaj čakam, da se sezona začne in kmalu bomo videli, kam sodimo in kaj smo naredili preko poletja.”

Žan Kranjec: “Že dolgo časa sem v veleslalomskem vrhu in mi je vseeno, kako me vidijo drugi. V Söldnu sem že velikokrat tekmoval in poznam stvari, kako tečejo. V pripravljalnem obdobju sem sicer imel kar nekaj nihanj in težav z opremo, a sem zdaj izbral stvari, ki so že lani najbolje delovale. Verjamem, da lahko zelo dobro tekmujem, kam pa sodim, bomo pa videli na tekmi, a verjamem, da še vedno visoko. Glava je umirjena, a se že čuti malce nervoze pred prvo tekmo. Pred prvo tekmo navadno začneš o njej razmišljati že nekoliko prej, a sem še povsem miren. Komaj čakam začetek.”

Štefan Hadalin: “Pripravljam se enako kot Žan in nič drugače. Dejstvo je, da sem zamenjal material in sem imel s tem veliko dela. Sedaj mi je to uspelo pripeljati do zelo dobrih zaključkov, kar mi omogoča stabilno in dobro smučanje. Moj cilj je, da to smučanje prenesem na tekmo, s tem pa sem zagotovo sposoben poseči med točke ali še kaj več.”

Strokovni del ekipe dodaja

Grega Koštomaj, glavni trener ženske reprezentance: “Dekleta komaj čakajo, da se sezona začne. Prepričan sem, da je forma na dovolj solidni ravni. Sedaj le upamo, da bodo razmere takšne, da bodo omogočale dokazovanje v najboljši luči. Zaenkrat smo se soočali z dosti pomanjkanja snega, napovedi pa so bolj vzpodbudne. To je vse, kar si punce in strokovni štab želimo. V pripravljalnem obdobju smo po pogovoru z dekleti poskušali izpeljati tudi kakšen dan superveleslaloma več, kot je bila praksa v preteklih letih. Najbolj nam je to uspevalo v Argentini, da so punce bolj vajene hitrih zavojev. Tendenca pa je jasno ostala na slalomu in veleslalomu.”

Klemen Bergant: “V Söldnu tekma bo, ubistvu je teren že pripravljen. So pa problem razmere na vseh ledenikih. Tekma bo, kako pa se bomo mi nanjo pripravili, pa FIS-e ne zanima. Po pripravah v Argentini smo trenirali v Švici v Saas Feeju, jutri gremo v Pitztal. V zadnjem tednu pa bomo poiskali teren, kjer bodo pogoji najboljši. Možnost je, da bomo šli v Sölden, kjer se da trenirati na ogrevalnih progah nad startom, spremljali bomo tudi Pitztal in Hintertux. Pripravljalno obdobje je bilo sicer podobno vsem prejšnjim, z dorimi in slabimi dnevi. Imeli smo veliko izzivov kar se tiče opreme. Štefan je menjal opremljevalca in je moral najti vse nastavitve. V veleslalomu mu je to zelo dobro uspelo. Tudi Žan je imel izzive, saj noben proizvajalec ne spi. Ker je Žan tako dober, dobiva vse novo na testiranje, kar sicer ni vsak dan najboljše, a tako to je. Na startu v Söldnu pa bo poleg Žana in Štefana tudi Rok Ažnoh, ki je trenutno na treningu z ekipo za evropski pokal.

In na koncu lahko povzamemo, da Fordova vozila s svojo ergonomičnostjo in udobnostjo dobro skrbijo tako za tekmovalce in trenerje!

Celotni karavani želimo uspešno sezono in naj nas s svojimi dosežki razveseljujejo še naprej!


Žan Kranjec že tretjič v tej sezoni na odru za zmagovalce

Alpski smučarji

Nov dosežek za Žana Kranjca na nočnem veleslalomu v Schladmingu.

Po nekoliko slabšem nastopu v Adelbodnu se je nemudoma pobral, saj so ga v Schladmingu pričakale njemu ljube razmere. Poledenela proga mu je omogočila popolni napad – dosegel je četrti čas prve vožnje, razlike pa so bile minimalne. Po polovici vožnje je vodil domačin Manuel Feller, ki je imel samo 30 stotink prednosti pred Kranjcem.

V drugi vožnji je iz 11. mesta napadel veleslalomski prvak Marco Odermatt, ki je v prvi vožnji naredil napako. Švicar je kljub temu ostal v vodstvu vse do nastopa slovenskega šampiona. Ta ga je izjemno izzval, na koncu pa uro ustavil 29 stotink za njim. Zasedel je drugo mesto, a sta za njim suvereno zaostala Filip Zubčić in Henrik Kristoffersen in Kranjec se je razveselil svojih tretjih stopničk to sezono in prvih v Schladmingu. Tudi Feller ni izkoristil priložnosti, da bi premagal Odermatta, vrinil se je med oba smučarja in poskrbel, da je bil Kranjec še tretjič letos tretji.

Izjave po tekmi:

Žan Kranjec: “Sem zadovoljen, vedno ko sem na stopničkah, sem. Ko sem na startu grem na zmago, ampak na koncu tretje mesto je dober rezultat. Še posebno po Adelbodno sem vesel, da sem prikazal ponovno dobro smučanje. Bilo je ledeno, a je bil dober oprijem. Dobra tekma. Odermatt je bil premagljiv, ker če je nekdo zadaj pet stotink in 29, so to številke, ki govorijo, da se ga da premagati, a sedaj tukaj v cilju to nima smisla govorit. Sigurno si želim tudi zmagati in to bo potrebno narediti.”

Klemen Bergant: “Zelo smo veseli. Žan je imel dobro tekmo. Sicer so bili odseki, kot so prvi tek zgoraj in drugi tek spodaj, kjer je pustil malo časa. A po tisti tekmi po Adelbodnu so minili dolgi trije tedni. Zelo dobro je odgovoril na tisti slabši dan in upam, da bo tako nadaljeval v nadaljevanju sezone. Jutri slalom startata Tijan in tudi Žan prvič letos.”

Več


Alpski smučarji

 

Nov veleslalom v Alta Badii in izvrstno tretje mesto za Žana Kranjca

Žan Kranjec je vnovič pokazal, da je mojster veleslaloma v Alta Badii.

Včerajšnji veleslalom je bil skoraj povsem enak nedeljskemu. Velikih sprememb ni bilo moč opaziti, slovenski as Žan Kranjec pa je ponovno zasedel izvrstno tretje mesto. Tokrat se je na progo Gran risa podal s številko pet. Na strmini je znova smučal v šampionskem slogu in si priboril izhodišče za napad na zmagovalni oder. Znova je imel četrti čas prvega teka, isti smučarji kot včeraj, pa so bili razred zase tudi tokrat. Marco Odermatt je vodil pred Filipom Zubčičem in Marcom Schwarzem, a je imel Švicar tokrat že izrazitejšo prednost po polovici proge.

Če je Kranjec za zadnjo tekmo dejal, da ima na drugih vožnjah nekaj več težav, je to tokrat izboljšal skoraj do popolnosti. Z novo izjemno hitro vožnjo je ob prihodu v cilj druge proge prevzel vodstvo s prednostjo debele sekunde. Stisnil je pest in čakal, kaj bodo naredili preostali trije na vrhu. Ne verjetno, a resnično, od Kranjca je prvi bolje smučal že Avstrijec Marco Schwarz, ki je uspel imeti seštevek obeh voženj za 17 stotink hitrejši od Kranjca. Da pa je slovenski as še drugi dan zapored stopil na oder za zmagovalce, je poskrbel Hrvat Zubčič, ki se mu napad tokrat ni izšel in je zaostal za Kranjcem in Schwarzem. Odermattu se na koncu prav nič ni poznalo, da je tekmoval že peti dan zaporedoma, saj je od četrtka do sobote tekmoval v Val Gardeni.

Izjava Žan Kranjec: “Tudi če bi danes naredil vse idealno, bi bil Odermatt težko dosegljiv. Jaz sem prikazal dve zelo dobri vožnji, Schwarz ni bil daleč in sem zelo zadovoljen. Danes sem ob prihodu v cilj druge vožnje verjel, da bom na podiumu, včeraj nisem bil prepričan. Že na startu sem čutil olajšanje in nato, ko prevzameš vodstvo z veliko prednostjo, je občutek še toliko boljši. Imel sem povsem enako opremo kot včeraj. Pristop je bil danes že v prvo boljši, v drugi pa sem se bolje počutil na snegu.”

 

Alpski smučarji

 

Žan Kranjec v Alta Badii navdušuje

Žan Kranjec je na prvem veleslalomu v Alta Badii dokazal, da mu je teren pisan na kožo. S tretjim mestom je v nedeljo poskrbel za prve smučarske stopničke v sezoni.

Žan Kranjec je v prvi vožnji nastopil s številko tri in potrdil, da je član najboljših veleslalomistov na svetu. Dosegel je četrti čas prvega teka. Kranjec je v finalu smučal še bolj napadalno in ob prihodu v cilj prevzel vodstvo. Za njim je nato zaostal Marco Schwarz in Kranjec si je zagotovil prve stopničke sezone, ter že četrte v Alta Badii. V drugi vožnji sta nato bila razred zase Zubčič in Odermatt, znova pa je bil najhitrejši Švicar.

Žan Kranjec je ob osvojeni kolajni povedal: “S tretjim mestom sem zagotovo zadovoljen, vsakič ko stopim na stopničke sem. Še četrtič sem bil tretji tukaj in očitno mi teren leži, upam pa, da imam v nogah še kaj več, za kakšno stopničko višje. Samo smučanje je bilo na visokem nivoju. Prvi tek je bilo dobro smučanje, a je bilo nekaj rezerv takoj iz starta ven. V drugem teku sem to poskušal popraviti. Ugotavljam, da imam v drugem teku malce več težav, kjer je slabša proga. Danes sem dobil potrditev, da sem med najboljšimi in grem jutri lahko samozavestno na tekmo.“