Povsem novi Ford Transit Custom lahko prepreči ‘srečanja z vrati’

15. decembra 2023

Opozorilo pri izstopu je zasnovano tako, da pomaga vozniku preprečiti odpiranje vrat na pot drugim udeležencem v prometu.

Dostavna vozila imajo v naših mestih vse pomembnejšo vlogo, med drugim zaradi čedalje večjega števila dostavljenih pošiljk. Prebijanje skozi vrvež mestnih cestah je izziv za voznike dostavnih vozil. Ti lahko v božičnem času opravijo tudi do 200 dostav na dan.

Ko vozniki odprejo vrata vozila, ne da bi opazili, da se jim približujejo kolesa, skiroji ali motorna kolesa, lahko pride do neprijetnega ‘srečanja z vrati’. Samo v Angliji, Walesu in na Škotskem se vsako leto več kot 500 ljudi poškoduje, ker je nekdo odprl vrata avtomobila na njihovo pot. Domnevamo, da je tovrstnih dogodkov še več, saj jih udeleženci pogosto ne prijavijo.

Inovativna tehnologija za večjo varnost

Ford zdaj upa, da bo z uvedbo inovativne tehnologije opozarjanja pri izstopu iz vozila zmanjšal tveganje za nezgode. Predvsem te, ki so povezane z naletom v odprta vrata, in tako pripomogel k varnejšim vožnjam.

Povsem novi Ford Transit Custom je lahko opremljen s sistemom za opozarjanje pri izstopanju. Radarski in zunanji senzorji pomagajo ugotoviti, kdaj bi lahko odprta vrata povzročila trk z mimovozečim udeležencem v prometu, pri čemer se aktivirajo opozorilne lučke LED v vratnih ogledalih in pokaže se opozorilo na armaturni plošči.


“Dostavniki so življenjska sila naših mest. Vemo, da je predaja več sto pošiljk na dan težka in zahtevna za dostavljavce – še posebej v tem času leta. S ponudbo opozarjanja pri izstopanju v povsem novem Transitu Custom želimo poskrbeti za varnejše vožnje uporabnikov vozil Ford Pro in drugih udeležencev v prometu.” Hans Schep, generalni direktor družbe Ford Pro v Evropi

Povsem novi Ford Transit Custom lahko prepreči ‘srečanja z vrati’
Opozorilo pri izstopu je zasnovano tako, da pomaga vozniku preprečiti odpiranje vrat na pot drugim udeležencem v prometu.

Da bi se izognili nepotrebnim aktiviranjem, se sistem sproži le, ko je hitrost gibanja drugih udeležencev v prometu večja od sedem kilometrov na uro. Vozniki in njihovi sopotniki lahko v nujnih primerih funkcijo ročno prekličejo.

Najboljši je še boljši

Povsem novi Transit Custom je pred kratkim osvojil naziv ‘mednarodni dostavnik leta 2024’. Je najnovejša različica najbolje prodajanega enotonskega dostavnika v Evropi. Opozarjanje pri izstopu deluje na obeh straneh vozila. To je lahko koristno v primerih, ko voznik ali drugi potniki izstopajo iz vozila, kolesarji pa so morda na pločniku ali pa kolesarska steza poteka vzporedno s cesto.

Tehnologija je na voljo tudi v povsem novem potniškem vozilu Tourneo Custom, pri katerem je zaščita razširjena na potnike, ki izstopajo skozi zadnja drsna stranska vrata. Opozarjanje pri izstopanju bo na voljo tudi v novem električnem ‘crossoverju’ Explorer, leta 2024 pa tudi v drugih Fordovih vozilih. Neodvisna varnostna ustanova Euro NCAP pri ocenjevanju varnosti vozil upošteva tudi varnostne funkcije, kot je opozarjanje pri izstopanju.