Boštjan Volk v evropskem tekmovanju osvojil naziv najboljši mladi chef leta 2023

12. decembra 2023

Slovenski chef Boštjan Volk je zmagovalec tekmovanja mladih kuharskih mojstrov iz Evrope, ki je potekalo pod okriljem Mednarodnega inštituta za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem IGCAT.

Mednarodno žirijo, ki ji je predsedoval z dvema Michelinovima zvezdicama in zeleno Michelinovo zvezdico odlikovani chef Alexandre Gauthier, je prepričal z jedjo “Honey Hug” oz. medeni objem ter postal European Young Chef za leto 2023.

Boštjan Volk v evropskem tekmovanju osvojil naziv najboljši mladi chef leta 2023

Kot so zapisali pri IGCAT, je Boštjan pripravil sladico, ki temelji na treh enostavnih sestavinah: medu, hruški in orehih, vse sestavine pa izvirajo iz lokalnega okolja“Jed je v prvi vrsti moj poklon čebelam in čebelarjem, ki omogočajo življenje v smislu opraševanja in prispevajo k obilnim pridelkom na področju poljedelstva, sadjarstva in cvetličarstva. Jed je hkrati preprosta in kompleksna ter vas lahko preseneti z zanimivimi okusi,” so povzeli besede najboljšega mladega evropskega chefa v sporočilu za javnost.

Boštjan Volk v evropskem tekmovanju osvojil naziv najboljši mladi chef leta 2023

Po oceni žirije je jed tehnično briljantna, slastna in polna različnih tekstur, pri čemer jo sestavljajo le tri lokalno pridelane sestavine. Boštjanovo sporočilo o pomenu čebel in medu je ganljivo, njegova prezentacija čudovita, obenem pa je jed nastala povsem brez nastanka zavržkov hrane.

Žirija je vsem sodelujočim ob tem čestitala za visoko raven trajnosti in velik poudarek na lokalnih pridelovalcih, kar je prispevalo h kakovosti vseh jedi. “S to ravnijo sodelovanja smo vsi zmagovalci!” so zapisali.

Boštjan Volk v evropskem tekmovanju osvojil naziv najboljši mladi chef leta 2023

Boštjan Volk v evropskem tekmovanju osvojil naziv najboljši mladi chef leta 2023

Devet finalistov iz Evropskih gastronomskih regij 

Tekmovanje se je odvilo 21. in 22. novembra v Lycée Hôtelier du Touquet, moči pa je merilo devet finalistov iz regij, ki so bodisi nosile ali pa so kandidatke za naziv Evropska gastronomska regija. Slovenija je ta naziv nosila leta 2021. Boštjan se je z ekipo na pot odpravil s Ford Tourneo Connectom, ki je z lahkoto ‘požrl’ vso prtljago.

Pod naslovom Inovacija tradicije so prvi dan tekmovanja tekmovalci predstavili in delili svoje poglede ter znanje na temo tradicionalnih jedi in lokalnih sestavin iz svojih regij. Naslednji dan so nato v tekmovanju predstavili svoje inovativne interpretacije tradicionalnih receptov.Tekmovanje je tako predstavljalo tudi priložnost, da se finalisti spoznajo s prehransko kulturo različnih predelov Evrope in stkejo profesionalno mrežo stikov. Obenem je srečanje predstavljalo priložnost za promocijo kulinaričnih inovacij in trajnosti na osnovi tradicionalne kulinarike in lokalnih proizvodov.O nagradi European Young Chef AwardEuropean Young Chef Award

Je vsakoletno tekmovanje, ki ga pripravlja IGCAT in ki zbere mlade kuharske talente iz regij, ki so se ponašale z nazivom Evropska gastronomska regija ali pa se za ta naziv potegujejo. Finalisti so izbrani v lokalnih izborih. Letos je tekmovanje potekalo sedmič, gostila pa ga je regija Hauts-de-France, Evropska gastronomska regija leta 2023.

Vir in foto: IGCAT >>