Mednarodno žirijo, ki ji je predsedoval z dvema Michelinovima zvezdicama in zeleno Michelinovo zvezdico odlikovani chef Alexandre Gauthier, je prepričal z jedjo “Honey Hug” oz. medeni objem ter postal European Young Chef za leto 2023.
Kot so zapisali pri IGCAT, je Boštjan pripravil sladico, ki temelji na treh enostavnih sestavinah: medu, hruški in orehih, vse sestavine pa izvirajo iz lokalnega okolja. “Jed je v prvi vrsti moj poklon čebelam in čebelarjem, ki omogočajo življenje v smislu opraševanja in prispevajo k obilnim pridelkom na področju poljedelstva, sadjarstva in cvetličarstva. Jed je hkrati preprosta in kompleksna ter vas lahko preseneti z zanimivimi okusi,” so povzeli besede najboljšega mladega evropskega chefa v sporočilu za javnost.
Po oceni žirije je jed tehnično briljantna, slastna in polna različnih tekstur, pri čemer jo sestavljajo le tri lokalno pridelane sestavine. Boštjanovo sporočilo o pomenu čebel in medu je ganljivo, njegova prezentacija čudovita, obenem pa je jed nastala povsem brez nastanka zavržkov hrane.
Žirija je vsem sodelujočim ob tem čestitala za visoko raven trajnosti in velik poudarek na lokalnih pridelovalcih, kar je prispevalo h kakovosti vseh jedi. “S to ravnijo sodelovanja smo vsi zmagovalci!” so zapisali.
Devet finalistov iz Evropskih gastronomskih regij
Tekmovanje se je odvilo 21. in 22. novembra v Lycée Hôtelier du Touquet, moči pa je merilo devet finalistov iz regij, ki so bodisi nosile ali pa so kandidatke za naziv Evropska gastronomska regija. Slovenija je ta naziv nosila leta 2021. Boštjan se je z ekipo na pot odpravil s Ford Tourneo Connectom, ki je z lahkoto ‘požrl’ vso prtljago.
Je vsakoletno tekmovanje, ki ga pripravlja IGCAT in ki zbere mlade kuharske talente iz regij, ki so se ponašale z nazivom Evropska gastronomska regija ali pa se za ta naziv potegujejo. Finalisti so izbrani v lokalnih izborih. Letos je tekmovanje potekalo sedmič, gostila pa ga je regija Hauts-de-France, Evropska gastronomska regija leta 2023.
Vir in foto: IGCAT >>