Ford Focus karavan 1.0 ecoboost hybrid 92 kW mHEV Active X

23. novembra 2023

Pravi družinski avtomobil, ki razvaja z velikim prtljažnikom, sodobnimi varnostnimi sistemi in vozno dinamiko značilno za vozila z modrim ovalom

V uredništvu Avtosalon.eu so preizkusili enega izmed odličnih Fordovih družinskih vozil.

Focus Active že od vsega začetka želi zadovoljiti nekoliko zahtevnejše kupce. Temu ostaja zvest tudi po prenovi. V primerjavi z »navadnim« Focusom v kombijevski podobi ga boste prepoznali po nekaj plastičnih zaščitah izpostavljenih delov zunanjosti, natančno oko pa ne bo prezrlo, da je ta križanec ob prenosi dobil novo prednjo masko, na kateri sedaj kraljuje Fordov logotip, ki je bil prej postavljen na pločevino prednjega dela vozila.

Ford Focus karavan 1.0 ecoboost hybrid 92 kW mHEV Active X

A kozmetične spremembe vseeno niso tisti argumenti, zakaj je ta Focus resnično dober avtomobil. Pri Fordu so mu namenili blago hibridizacijo, to pomeni, da je prisilno polnjenemu litrskemu trivaljniku sedaj občasno v manjšo pomoč električni sklop z močjo 11,5 kW (zaganjalnik in generator). Zato je prizanesljivejša poraba goriva, ki znaša med 6 in 6,5 litra na sto prevoženih kilometrov. Pogonski sklop zmore podati dovolj moči in navora, da ta Focus še zdaleč ni podhranjen. Tudi zato na zaviti cesti ne razočara, saj podvozje omogoča natančno vodljivost in zanesljivo lego na cestišču, kljub temu, da je karoserija pri različici Active za tri centimetre bolj oddaljena od tal kot ostale kombijevske različice Focusa. Zato podvozje omogoča tudi vožnjo po nekaj slabše utrjeni podlagi, kjer je še toliko bolj dobrodošla izbira terenskega voznega programa.

Ford Focus karavan 1.0 ecoboost hybrid 92 kW mHEV Active X

Pri Fordu niso pozabili niti na tiste, ki svoj avtomobil uporabljajo tudi za vleko priklopnika, saj vlečna kljuka sedaj zmore 90 kilogramov obremenitve. V multimedijski vmesnik je mogoče vnesti dolžino in širino priklopnika, ta pa samodejno prilagodi delovanje sistema opozarjanja mrtvega kota, če je vozilo v mrtvem kotu priklopnika.

Ford Focus karavan 1.0 ecoboost hybrid 92 kW mHEV Active X

Že paket opreme Active premore dolg seznam, z oznako X pa je ta bogatejši še za digitalni zaslon pred voznikom z diagonalo 31 centimetrov, za vzvratno kamero, odklepanje in zaklepanje vozila brez ključa, naslon za roke s prostorom za shranjevanje, dodatno zatemnjenimi stekli zadaj, …

Celoten prispevek s tehničnimi podatki >>