Ne pozabite na menjavo pnevmatik

14. oktobra 2023

Zakon o pravilih cestnega prometa predpisuje, da morajo biti priklopna in motorna vozila v zimskih razmerah opremljena z zimsko opremo. Predpisano obdobje za uporabo zimskih pnevmatik traja od 15. novembra do 15. marca in tudi v času zimskih razmer izven tega obdobja.

Izven zakonsko predpisanega termina vsak samostojno odloča o menjavi pnevmatik. Vendar je smiselno upoštevati pravilo, da so zimske pnevmatike namenjene uporabi v vremenskih razmerah, ko temperatura ne presega +7°C. V zadnjih letih je bilo moč opaziti, da so temperature od konca meseca februarja do sredine marca v jutranjih in večernih urah nizke. V takšnih primerih so vozne značilnosti zimskih pnevmatik boljše kot pri letnih.

Vsekakor vožnja z zimskimi pnevmatikami skozi celo leto ni priporočljiva, saj so zimske pnevmatike izdelane na način, ki je posebej primeren za nizke temperature. Ko so temperature višje, slednje postanejo mehkejše zaradi česar prihaja do večje obrabe.

Pri AMZSju so testirali zimske pnevmatike različnih proizvajalcev. Izvedite, kakšne so ugotovitve testa tukaj.

Ne pozabite tudi na ustrezen tlak v pnevmatikah

Za življenjsko dobo in varnost je ključnega pomena ustrezen tlak v pnevmatikah. Slednjega je potrebno redno preverjati – vsaj enkrat na mesec. Priporočen zračni tlak je naveden na nosilcu vrat oziroma je zabeležen v priročniku o vašem avtomobilu.

Po štirih letih uporabe pnevmatik je smiselno razmisliti o nakupu novih. Pri Fordu imamo pestro ponudbo pnevmatik za vsa vozila po konkurenčnih cenah. Izberite si svoje še danes.