Novi električni Ford Explorer je pripravljen, da z Lexie Alford obkroži svet

14. septembra 2023

Ustvarjalka vsebin s področja pustolovskih potovanj Lexie Alford (@LexieLimitless), najmlajša oseba, ki je obiskala vse države na svetu, začenja svojo nenavadno pot okoli sveta. V angleščini so projekt poimenovali Charge Around The Globe in se pri tem poigrali z dvojnim pomenom besede ‘charge’, ki jo lahko prevedemo kot ‘napotiti se’ in kot ‘polniti’. Iz Nice v Franciji se bo Lexie podala z novim Električnim Explorerjem na šest celin in v več kot 30 držav. S pustolovščino bo skušala dokazati, kaj vse je mogoče z električnim avtomobilom. Hkrati načrtuje, da se bo zapisala v zgodovino kot prva oseba, ki je z električnim vozilom obkrožila svet.

https://www.youtube.com/watch?v=6g1TBbaKjCU

Premegam lahko vse ovire

Njeno potovanje odraža duh ‘premagam lahko vse ovire’ še ene pustolovke, Alohe Wanderwell, ki je pred sto leti kot prva ženska obkrožila svet z avtomobilom. Aloha je za svoje potovanje uporabljala Forde z bencinskim motorjem in naletela na številne ovire. Te so zahtevale nenavadne rešitve: tako so na primer v Indiji njen avto po blatnih ravnicah, pesku in čez reke vlekli voli.  Na Kitajskem so ji pomagali ljudje, ki so avto potiskali več kilometrov, saj zaradi državljanske vojne ni bilo mogoče kupiti goriva.

Novi električni Ford Explorer je pripravljen, da z Lexie Alford obkroži svet

Električni Ford Explorer

Tako kot Aloha se tudi Lexie pri svojem poskusu zanaša na Fordovo vozilo. Električni Ford Explorer, s katerim bo zapustila Le Hotel Royal v Nici – na istem mestu je svojo pot začela Aloha –, je sicer predprodukcijski prototipni model, a je v kar največji meri podoben vozilu, ki bo kupcem na voljo ob začetku prodaje v Evropi naslednje poletje. Brez posebnih prilagoditev za spopadanje z izzivi, ki jo čakajo, je to vozilo ‘po meri’ ustvarjeno za pustolovščine, saj zagotavlja povezanost, udobje in pripravljenost na vse izzive izjemnega popotovanja.


“To je epsko potovanje, s katerim želimo dokazati, kaj je mogoče z električnim avtomobilom, saj vemo, da doseg in polnjenje predstavljata največjo skrb uporabnikov, ko razmišljajo o prehodu na električni pogon,” je povedal Martin Sander, generalni direktor družbe Ford Model e v Evropi. “Lexie bo poskrbela za skrajni preizkus infrastrukture za polnjenje; če lahko ona z električnim avtom obkroži svet, ga lahko v Evropi vsakdo uporablja vsak dan.”

Da bi se Lexie laže pripravila na epsko popotovanje, je spoznala zakulisje Forda in električnega Forda Explorerja. Obiskala je ekipi za oblikovanje in razvoj v Kölnu, preizkusila ekstremne temperature v okoljskem testnem centru – pravijo mu tudi ‘tovarna vremena’ – in pridobila potrdilo z uspešno opravljenim treningom za napredne voznike na poligonu Lommel.

 Izziv poti okrog sveta – Charge Around The Globe

 Navdih potovanja Alohe Wanderwell bo sicer vplival na načrtovanje, a Lexie bo morala ubrati svojo lastno pot. Na prvi vožnji okrog sveta z električnim vozilom spopadala z vremenskimi izzivi, nepredvidljivim terenom ali pomanjkanjem polnilne infrastrukture. Pri tem ji bo pomagala ekipa, v kateri bodo varnostniki, zdravniki ter tehniki za mehansko in programsko podporo, na začetku vsakega dneva pa bodo dinamično ocenili tveganja.


“To je epska in obenem težka pustolovščina. Explorerja čaka težka preizkušnja, zaradi časa, ki ga bom preživela sama na poti, pa ne bo lahko niti meni niti podporni ekipi,” je dejala Lexie. “Vsaka prava pustolovščina mora biti izziv za tvojo miselnost in komaj čakam, da raziščem nove kraje in spoznam neverjetne ljudi ter ugotovim, kako skušajo izboljšati svoje kotičke sveta.”

Sledite potovanju, poiščite #ChargeAroundTheGlobe ali spremljajte @lexielimitless na družbenih omrežjih!