Nagrajeni simulator vožnje s tehnologijo Ford Adapta

04. julija 2023

Nagrajeni simulator vožnje s tehnologijo Ford Adapta pomaga bolnikom na poti k okrevanju.

Po hudi prometni nezgodi se lahko osebe s poškodbami hrbtenice soočajo z dolgotrajno fizično rehabilitacijo. Lahko se pojavijo tudi psihološke težave, zlasti ko je treba ponovno sesti za volan avta.

Nagrajeni simulator vožnje s tehnologijo Ford Adapta

Nagrajeni simulator za virtualno dirkanje, ki so ga ustvarili Ford Spain, Fundación ONCE in Team Fordzilla, razvili pa v podjetju Hi-Speed Simulators, pomaga bolnikom v Nacionalni bolnišnici za paraplegike v Toledu v Španiji pri premagovanju obeh navedenih ovir.


“Zelo smo ponosni na sodelovanje z bolnišnico v Toledu in ustanovo Fundación ONCE. Zagotovo bo veliko tukajšnjih bolnikov ob odhodu domov zaradi nove tehnologije Ford Adapta, ki jo uporabljajo pri simulacijah dirk, psihično in fizično bolje pripravljenih na ponovno vožnjo,” Jesús Alonso, predsednik in izvršni direktor Forda Španija

Ford Adapta

Simulator z istimi tehnologijami, ki jih v svojih cestnih vozilih uporablja Ford Adapta, to je španski program za izboljšanje mobilnosti invalidov s prilagoditvijo vozil – bolnikom omogoča varno vožnjo po virtualnih cestah. To jim ne pomaga le pri ponovnem doživljanju občutka vožnje, temveč tudi pri učenju uporabe prilagojenih naprav za upravljanje.

Nagrajeni simulator vožnje s tehnologijo Ford Adapta

Volan z obročem, ki omogoča pospeševanje in zaviranje brez uporabe stopalk, je na primer za večino voznikov neznana izkušnja. Možnost preizkusa v varnem virtualnem okolju pred vožnjo v dejanskem prometu pozitivno vpliva na samozavest in pomaga uporabnikom, da si začnejo predstavljati, kako bodo spet sedeli za volanom.

Simulator je postal stalnica v Nacionalni bolnišnici za paraplegike. Tu bo še naprej pomagal osebam s poškodbami hrbtenice, da se fizično in psihično pripravijo ter si lahko zamislijo svojo prihodnost na neskončnem prepletu cest.

Mustang Mach-E Ford Adapta

V začetku leta je Jesús Alonso, predsednik in izvršni direktor Forda Španija, v bolnišnici v Toledu predstavil Mustanga Mach-E Ford Adapta, prvo Fordovo 100-odstotno električno vozilo. Namenjeno je osebam z omejeno mobilnostjo. Na istem dogodku so osebju in tam nameščenim bolnikom prvič predstavili tudi simulator Ford Adapta. Za iInštrukcije virtualne vožnje in simulacijo dirkanja je poskrbel Jose Iglesias iz ekipe Fordzilla. Simulator je opremljen z enakimi krmilniki, kot so nameščeni v prilagojenem Mustangu Mach-E. Tako je preskok od virtualnega do resničnega čim manjši. Tudi armaturna plošča na zaslonu je v virtualnem okolju enaka kot v Mustangu Mach-E.

Nagrajeni simulator vožnje s tehnologijo Ford Adapta

Nacionalna bolnišnica za paraplegike

Nacionalno bolnišnico za paraplegike (HNP) v Toledu so odprli leta 1974. Služi kot nacionalni referenčni center za specialistično oskrbo, raziskave in stalno izobraževanje glede poškodb hrbtenjače. Poleg zdravljenja bolnišnica razvija tudi pobude in projekte, namenjene normalizaciji življenja oseb z ovirano mobilnostjo, od športa do popolne vključitve v družbeno, delovno in družinsko življenje.