Ford mladim pomaga bolje razumeti nevarnosti vožnje pod vplivom

07. maja 2022

Fordov sklad nagovarja evropske igričarje, da bi mladim pomagali bolje razumeti nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola, ko so zmačkani ali utrujeni.

Ford Fund (Fordov sklad), dobrodelna enota podjetja, in GlobalGiving, njegov mednarodni partner za dodeljevanje donacij, sta se povezala s samostojnimi igričarji Fordove ekipe iz sveta ešporta Team Fordzilla. Tekmovalci bodo nastopili v novem videoposnetku za promocijo programa Driving Skills for Life (DSFL, obvladovanje vožnje za življenje). V njem bodo preizkusili tri posebne obleke, zasnovane tako, da posnemajo učinke alkohola in zaspanosti, ter tako varno ugotovili, kako močno to stanje vpliva na njihovo vožnjo.

Obleke s pomočjo poslabšanega vida, uteži in zvočnih učinkov posnemajo vpliv pijanosti, mačka ali utrujenosti na voznika. Po prevoženem ‘treznem’ krogu je vsak strokovnjak s področja simulacijskih dirk uporabil eno od oblek za vožnjo istega kroga v vinjenem oziroma utrujenem stanju, pri čemer so bile posledice hitro opazne.

Trenutna slepota ‘zaspane obleke’ je povzročila številna trčenja. Dvojni vid ‘pijane obleke’ je povzročil nevarno nenatančno vožnjo. Vožnjo v ‘mačkasti obleki’ so spremljale številne napake, ki so se končale s spektakularno nesrečo. Ta pa bi bila v resničnem življenju zelo verjetno usodna.

Fordov sklad že več let uporablja te obleke, da bi na otipljiv način opozoril na učinke različnih vplivov in motenj. Tudi v prihodnje jih bo uporabljal za pomoč pri izobraževanju mlajših voznikov v sklopu svojega programa DSFL. V Evropi so prometne nesreče še vedno eden najpogostejših zunanjih vzrokov smrti med 15–25-letniki. Deloma zaradi odvračanja pozornosti zaradi glasbe, sopotnikov ali telefonov. Pa tudi zaradi večje izpostavljenosti pijači in drogam, ki jo pogosto prinaša večja družbena aktivnost v tej starosti.


“Prometne nesreče so najpogostejši vzrok smrti med mladimi, k temu pa pomembno prispeva tudi vožnja pod vplivom alkohola. Naš program Ford DSFL si prizadeva najti načine, kako mladim posredovati sporočilo o varnejši vožnji, z ekipo Team Fordzilla pa imamo srečo, da smo dobili še en medij, s katerim jih lahko dosežemo na zanimiv način.” Debbie Chennells, vodja sklada Ford Fund, Ford Evropa

Ford mladim pomaga bolje razumeti nevarnosti vožnje pod vplivom

Kaj je DSFL?

Driving Skills for Life (obvladovanje vožnje za življenje) je program za spodbujanje varnejše vožnje med mladimi. Tega je leta 2003 v ZDA začel izvajati Ford Fund, dobrodelna enota podjetja.

V Evropo je prišel leta 2013 in od takrat so organizirali usposabljanja v številnih evropskih državah. Strokovno so usposobili več kot 45.000 mladih voznikov. Področja, ki jih obravnava, vključujejo ključne dejavnike tveganja. Prilagajanje hitrost in prostora, motnje in odvračanje pozornosti, upravljanje vozila, prepoznavanje nevarnosti in negativne posledice vožnje pod vplivom alkohola.

Pred kratkim so se povezali s podjetjem SPIN, ki se ukvarja z mikromobilnostjo, da bi poudarili varnostne vidike, povezane z e-skiroji, in premisleke o souporabi ceste. Usposabljanje so razširili tudi na električna vozila, kar je priložnost za obveščanje mladih voznikov o vidikih, na katere je treba biti pozoren. Vključno s takojšnjim pospeševanjem in upočasnjevanjem ter hrupom.

Ford mladim pomaga bolje razumeti nevarnosti vožnje pod vplivom

Fordove simulacijske obleke

Fordovi inženirji in oblikovalci uporabljajo obleke za simulacijo visoke nosečnosti in starejših oseb, ki jim pomagajo pri razvoju, da so vozila uporabna in udobna za vse. ‘Zaspano obleko’, ‘mačkasto obleko’ in ‘pijano oblek’ so zasnovali glede na ‘stanje’, v sodelovanju z inštitutom Meyer-Henschel so jih razvili izključno v izobraževalne namene.

  • ‘Mačkasta obleka’: zaradi utrujenosti, omotice, kljuvanja v glavi in težav s koncentracijo je lahko vožnja z mačkom enako tvegana kot vožnja pod vplivom alkohola. Tudi če voznik ne presega dovoljene meje alkohola. Ta obleka uporablja uteži, poseben jopič, kapo, očala in slušalke, ki posnemajo simptome.
  • ‘Pijana obleka’: približno četrtina vseh prometnih nesreč s smrtnim izidom v Evropi je povezana z alkoholom.  Več kot tretjina mladih priznava, da se je peljala z voznikom, ki je bil pod vplivom alkohola. Obleka otežuje preprosta opravila, kot je hoja v ravni črti.
  • ‘Zaspana obleka’: utrujenost je glavni dejavnik pri vsaki peti prometni nesreči. Biti buden več kot 18 ur lahko poslabša sposobnosti do stopnje, ki lahko celo presega mejo za vožnjo pod vplivom alkohola v nekaterih državah. Uteži in edinstvena očala, ki posnemajo mikrospanje, pomagajo predstaviti učinke utrujenosti.