Misija počitnice: naj vas dolga pot ne spravi v slabo voljo

28. junija 2023

Tudi vi nestrpno pričakujete odhod na poletne počitnice, ki jih boste preživeli v družbi svojih najdražjih? Poletna družinska potovanja v oddaljene kraje so nemalokrat začinjena z dolgimi kolonami, čakanjem na mejnih prehodih, gnečo na počivališčih in nevzdržno vročino. Da vas omenjene neprijetne situacije ne bi spravile v slabo voljo, smo pripravili nekaj predlogov, kako se spopasti z izzivi na dolgih poteh.

Vsi si želimo prosti čas maksimalno izkoristiti. Mnogi se iz tega razloga na pot podajo kar po koncu službe, ko opravijo še zadnje nakupe in pripravijo vso potrebno prtljago. Žal je to slaba, a pogosta realnost mnogih popotnikov. Moč noči lahko namreč, še posebej ko vsi sopotniki zaspijo, premaga tudi voznika. Zato je izrednega pomena, da se na pot odpravimo spočiti.

Pred odhodom na dolgo pot je smiselno načrtovati tudi postanke in pripraviti dovolj primerne hrane in osvežilne pijače. Tako bo pot za vse potnike lažja in manj obremenjujoča.

V primeru predrtja pnevmatike vam bo v pomoč prtljaga, zložena v večje kovčke ali vreče. Večji kosi prtljage vam bodo v primeru nezgode omogočili hitrejši dostop do rezervnega kolesa ali seta za popravilo pnevmatik, ki je običajno shranjen na dnu prtljažnika. Poleg tega velja pravilo, da prtljago zlagamo v prtljažnik od težje proti lažji. Tako preprečimo morebitne poškodbe na manjših, lažjih predmetih, ter zagotovimo lažje raztovarjanje.

V kolikor se na pot podajate z otrokom, so zabavne miselne igre nujna oprema za boj proti monotoniji. Igrače, ki jih ima otrok med potjo v rokah naj bodo mehke, brez ostrih robov. Otroku je potrebno zagotoviti tudi udobje, na primer z dodatnim oblazinjenjem ali ovratno blazino.
Še zbirate ideje, kako bi zamotili otroka med vožnjo? Preberite članek Top 3 igre za kratkočasenje otrok med vožnjo.

V primeru, da je kabina pred odhodom na pot že pregreta, jo je potrebno najprej prezračiti. V izogib prehladu, razlika med zunanjo in nastavljeno notranjo temperaturo ne sme biti prevelika. Priporočljivo je, da je temperaturna razlika 5 stopinj.

Vesele počitnice in srečno pot!