Ford Performance se pripravlja na dirko z vrhunskim ‘super hudim’ Rangerjem Raptorjem T1+ na reliju Dakar

21. junija 2023

Ford Performance je dirkal in zmagoval v več prvenstvih, na več dirkališčih in v več državah kot kateri koli drugi proizvajalec na svetu, od Le Mansa do Monaka in od Daytone do Bathursta in Finke do Ensenada. Ni pa se še pomeril na eni najtežjih dirk na svetu: kultnem reliju Dakar.

Ford je danes sporočil, da je napočil čas, da zapolni vrzel v svojem obsežnem življenjepisu na področju motošporta. Ekstremni dirkaški različici ‘super hudih’ modelov Ford Ranger in Ranger Raptor bosta utrli pot, da bo Ford Performance sodeloval na globalnih terenskih dirkah. Vključno z znamenitim in strahovitim relijem Dakar leta 2024 in pozneje.

Dolgoletno sodelovanje s skupnim ciljem – doseči zmago na kultnem reliju Dakar

Prvi korak v načrtu tekmovanja na reliju Dakar je uspešen zaključek dirke in učenje v sodelovanju z dolgoletnima partnerjema M-Sport in Neil Woolridge Motorsport (NWM). To bo prispevalo k razvoju vozil, servisiranju in upravljanju dogodkov.


“Biti vodilni na enem največjih svetovnih terenskih dogodkov – reliju Dakar – je bil naš cilj.” je povedal Mark Rushbrook, globalni direktor oddelka Ford Performance Motorsports. “Ne smemo podcenjevati velikanskega izziva, ki je pred nami. Z vozilom Ranger T1+ in partnerji, kot sta M‑Sport in NWM, ki prispevajo svoje strokovno znanje, moramo končati dirko in se učiti. Skupaj lahko na peščenih sipinah Arabskega polotoka naredimo neverjetne stvari.”

Na reliju v Dakarju, ki bo potekal od 5. do 19. januarja 2024 v Savdski Arabiji, bo na čelu namensko izdelan, izjemno zmogljiv Ford Ranger. Pomeril se bo v kategoriji Rally Raid T1+.

Ekipa Ford Performance, M-Sport in NWM je do leta 2023 opravila razvojne faze in nadaljuje testiranja z modelom NWM Ranger T1+. Slednji temelji na prejšnji generaciji globalnega Rangerja s 3,5-litrskim motorjem EcoBoost. Med testnimi dirkami bosta predvidoma španski reli Baja España Aragón in maroški Rally du Maroc. Odvijale se bodo julija oziroma oktobra, naslednje leto pa se bodo spopadli z relijem Dakar.

“Naša prva udeležba na Dakarju bo učna pustolovščina, ki nam bo pomagala izbrusiti način tekmovanja v prihodnosti,” je povedal Rushbrook. “Sicer pa tudi na drugih dirkah zmaga ni naš edini cilj, temveč nam dirkanje pomaga ustvariti boljše izdelke za naše stranke.”

Na dirko s po meri izdelanim Raptorjem

Ford Performance in M-Sport za reli Dakar 2025 razvijata povsem nov, po meri izdelan Ranger Raptor. Najzmogljivejšo izvedbo najbolje prodajanega evropskega pickupa, ki je izdelan v skladu s pravili razreda T1+ za Dakar.


“Reli Dakar resnično predstavlja sam vrh svetovnih terenskih dirk,” je povedal Malcom Wilson, direktor družbe M-Sport. “S Fordom smo v preteklih letih dosegli velik uspeh na reliju FIA WRC.” Dejal je še: “Komaj čakamo, da bomo enako raven osredotočenosti, energije in truda uporabili tudi za tekmovanje z Rangerjem na Dakarju.”

M-Sport velja za vodilnega razvijalca, ki z dirkalnikom M-Sport Ford Puma HybridRally1 tekmuje v Svetovnem prvenstvu v reliju FIA. Obenem je tudi izdelovalec motorjev za program Mustang GT3. Podjetje NWM je imelo ključno vlogo že od začetkov relija Raid Ranger. Ekipa je namreč v svojem obratu v Pietermaritzburgu v zvezni državi KwaZulu-Natal razvijala in izdelovala vozila za tekmovanje v celotnem Dakar T1 južnoafriškem prvenstvu Rally-Raid (SARRC) in po svetu.

###

O oddelku Ford Performance

Za Fordov dirkaški program skrbi oddelek Ford Performance s sedežem v Dearbornu v Michiganu. Odgovoren je za glavne dirke po vsem svetu. Vključno s prvenstvi NASCAR. Serije Cup Series, Xfinity Series, Craftsman Truck Series, IMSA Michelin Pilot Challenge, Svetovnim prvenstvom v reliju FIA, Virgin Australia Supercars, Formula Drift in NHRA Funny Car. Ukvarjajo se tudi s puščavskimi terenskimi dirkami in dirkami v pospeševanju. Poleg tega oddelek skrbi tudi za razvoj Fordovih motorjev za dirke ter za programe pomoči vsem Fordovim klubom in Fordovim navdušencem. Za več informacij o Fordovih dejavnostih, povezanih z dirkami, obiščite spletno stran. www.fordperformance.com, www.facebook/FordPerformance, Ford Performance na Instagramu in @FordPerformance na Twitterju.

O ekipi M-Sport

M-Sport je avtomobilsko dirkaško moštvo s sedežem v Dovenby Hallu blizu Cockermoutha v Cumbriji v Veliki Britaniji. Ekipa, ki jo je leta 1979 ustanovil nekdanji voznik WRC Malcolm Wilson je bila uspešna z dirkalniki na različnih prvenstvih v reliju. Moštvo je bilo sprva znano pod imenom Malcolm Wilson Motorsport.  Od leta 1996 M-Sport pripravlja in vozi uradne dirkalnike ekipe Ford World Rally Team v Svetovnem prvenstvu v reliju (WRC).