Ford je v Kölnu odprl center za električna vozila

20. junija 2023

Ford je odprl Center za električna vozila v Kölnu, visokotehnološki proizvodni obrat v Nemčiji, kjer bodo izdelovali Fordovo novo generacijo električnih osebnih vozil za milijone evropskih uporabnikov.

Ford je svojo zgodovinsko tovarno v kraju Niehl na območju Kölna, ki so jo ustanovili leta 1930, preoblikoval v sklopu naložbe v vrednosti dobrih 1,85 milijarde evrov, ki predstavlja veliko zaupanje v kvalificirana delovna mesta v nemški proizvodnji in prihodnost avtomobilske proizvodnje v Evropi.

Obrat, ki je zasnovan za visoko učinkovitost, je na 125 hektarjih površine opremljen s povsem novo proizvodno linijo. Opremljen je tudi z montažo baterij ter najsodobnejšimi orodji in avtomatizacijskimi sistemi. Posodobitev omogoča letno proizvodno zmogljivost več kot 250.000 električnih vozil. Po uspešnih modelih Mustang Mach-E, E-Transit in F-150 Lightning je Ford nedavno predstavil svoj četrti globalni električni avto, električni Explorer. Explorer bo prvo električno vozilo, izdelano v Kölnu, sledil pa mu bo električni športni ‘crossover’.

Kölnski center za električna vozila bo prvi Fordov ogljično nevtralni obrat za sestavljanje vozil na svetu. Podpira zavezo podjetja, da do leta 2035 doseže ogljično nevtralnost v celotnem evropskem odtisu svojih obratov, logistike in neposrednih dobaviteljev.


“Odprtje kölnskega centra za električna vozila je začetek nove generacije čiste proizvodnje in električnih vozil v Evropi.” je povedal Bill Ford, Fordov izvršni predsednik. “Ta obrat bo zdaj eden najučinkovitejših in okoljsko najodgovornejših obratov v celotni industriji. Navdušen sem, da si bomo še naprej prizadevali za prihodnost brez emisij za naše otroke in vnuke.”

Nemški zvezni kancler Olaf Scholz je dejal: “Fordov center za električna vozila predstavlja svež začetek in je največja naložba v zgodovini Fordovega podjetja v Kölnu. To je dobra novica za Köln, za avtomobilsko industrijo v Nemčiji, za e-mobilnost in za novo obdobje.”

Od modela A do novega električnega Explorerja: novo obdobje za znamko Ford v Evropi

Odprtje kölnskega centra za električna vozila je najnovejše poglavje v dolgi zgodovini Fordove tovarne v Kölnu, ki je v središču evropske avtomobilske industrije že od leta 1930. Med legendarnimi vozili, ki so jih izdelovali v tem obratu, so Ford Model A, Taunus, Capri, Granada in Fiesta.

Že več kot 90 let sodi Fordova tovarna v Kölnu, v kateri so izdelali več kot 18 milijonov avtov, med najučinkovitejše Fordove obrate po svetu in je omogočila svobodno mobilnost milijonom Evropejcev različnih generacij.

“Kölnski center za električna vozila naznanja začetek novega obdobja za Ford v Evropi,” je povedal Martin Sander, generalni direktor družbe Ford Model e Europe. “Še enkrat na novo opredeljujemo avtomobilsko proizvodnjo in uvajamo napredne tehnologije za izdelavo povsem povezanih, programsko opredeljenih vozil, ki izpolnjujejo zahteve naših strank po mobilnosti brez emisij.”

Jedro kölnskega centra za električna vozila predstavljajo digitalne izboljšave, ki povezujejo stroje, vozila in delavce. Uvajanje strojev, ki se sami učijo, avtonomnih transportnih sistemov in upravljanja velikih količin podatkov v realnem času je sestavni del povečanja učinkovitosti proizvodnih procesov. Slednji se sčasoma izboljšujejo in zagotavljajo visoko kakovost.

Ford gre še korak dlje, da bi podprl in ne izpodrinil človeško odličnost. Novi kognitivni in sodelovalni roboti ter rešitve z razširjeno resničnostjo bodo pomagali njegovim zaposlenim. To bo vodilo v povečanje učinkovitosti in izmenjavo podatkov z drugimi obrati, da si bodo lahko v realnem času delili izkušnje.

Center za električna vozila z nevtralnim ogljičnim odtisom – Ford uresničuje svoj načrt ‘poti k boljšemu’ (Road to Better)

Za doseganje ogljične nevtralnosti bo Ford z namestitvijo novih postopkov, strojev in tehnologij zmanjšal porabo energije in emisije v tovarni. Vsa električna energija in zemeljski plin, potrebna za delovanje obrata, sta ogljično nevtralna. Temeljita na 100-odstotno certificirano obnovljivi električni energiji in biometanu.

Toplota, potrebna za ogrevanje objekta in procesov, je ogljično nevtralna.  Lokalni dobavitelj energije bo v imenu družbe Ford izravnal ustrezne emisije obrata za sestavljanje. Toploto proizvajata zunanja toplarna in sežigalnica odpadkov, Fordu pa se zagotavlja prek namenskega parnega omrežja.

Lokalni ponudnik energije načrtuje, da bo do leta 2026 zmanjšal emisije iz obratovanja za to dobavo toplote za približno 60 odstotkov, do leta 2035 pa bo te emisije popolnoma odpravil. Ko bo Fordov kölnski center za električna vozila v celoti deloval, bo neodvisno certificiran kot ogljično nevtralen. Ta neodvisni certifikat se bo redno revidiral in usklajeval z nakupom visokokakovostnih ogljičnih kompenzacij za vse preostale emisije.

Tehnološko nadgradnjo Fordovega kölnskega centra za električna vozila spremlja ekološko izboljšanje biotske raznovrstnosti in ekološkega ravnovesja obstoječih tovarniških zelenih površin. Izvedeni ukrepi vključujejo novo trajno zeliščno vegetacijo in spremembo ekološko slabih travnatih površin v travnike z divjimi cvetlicam. Slednji bodo vsebovali tudi ‘hotele’ za žuželke ter habitate za netopirje in ptice.


“Ogljično nevtralni kölnski center za električna vozila je vodilni primer prehoda s tradicionalne proizvodnje avtomobilov na proizvodnjo električnih vozil v avtomobilski panogi,” je sklenil Sander. “Objekte in procese so naši inženirji zasnovali tako, da so čim bolj učinkoviti in čim manj obremenjujejo okolje, kar Fordu pomaga, da v Evropi postane ogljično nevtralen in podpira naš globalni načrt za razogljičenje.”

Svečana otvoritev tovarne: Cologne Electric Vehicle Center | Grand Opening – YouTube