Ford Fiesta Active uživa na snegu

21. februarja 2023

Anja Kren, najboljša mlada voznica 2022 je v zadnjih treh mesecih preizkusila tudi delovanje Fiestine zimske opreme. Zimske lopate ni potrebovala.

Tekst in fotografije: Anja Kren

Zimsko veselje

V zadnjih treh mesecih sem preizkusila tudi delovanje Fiestine zimske opreme. Že med pregledom dodatne opreme, ko sem prejela Fiesto, sem se razveselila zimskega paketa. Ta vsebuje gretje sprednjih sedežev, ogrevanje volana in ogrevano vetrobransko steklo z ogrevanimi šobami za pranje stekla.

Komaj sem čakala, da jih lahko uporabim in preverim, kako delujejo. Čeprav se cel avto segreje res hitro, pride prav tudi gretje sedežev, saj se ogrejejo še malo hitreje. Gretje volana me je navdušilo, verjetno sem ga prižgala vsak dan v zimskem času. Na začetku začne greti malo bolj, potem pa se temperatura ustali na ravno pravšnjo.

Vsako jutro, ko sem zagledala zamrznjeno vetrobransko steklo, pa sem bila zelo hvaležna tudi gretju sprednjega stekla, ki deluje neverjetno. Najbolj me je navdušila hitrost delovanja vseh treh, saj začnejo delovati praktično takoj. Vetrobransko steklo se odmrzne v dveh minutkah, poleg tega se tudi kasneje ne rosi.

Enostavno potovanje

Decembra, med prazniki sem se s Fiesto peljala v Nemčijo. Pot v Munich je zaradi megle in slabše vidljivosti trajala nekoliko dlje. Na poteh, kjer ne vozim pogosto večkrat pogledam kakšna je omejitev na določenem odseku ceste, saj si jo Fiesta zapomni namesto mene s sistemom za prepoznavanje prometnih znakov.

S pomočjo še ostalih asistenčnih sistemov, s katerimi sama poskrbi za prilagajanje žarometov, hitrost (z aktivnim tempomatom) in ostalih, lahko v vožnji sproščeno uživam. Čez nekaj dni sem se odpeljala nazaj v Ljubljano. Po slabih 5 urah v avtu sem se počutila odlično in nisem bila utrujena, saj sem uživala vsak kilometer vožnje s Fiesto.

Vozni načini pri Fiesti

Fiesta ponuja tudi različne opcije za izbiro načina vožnje. Poleg voznega načina »normal«, lahko izbiram tudi med »eko« in »slippery«. Pri načinu eko se opazi manjša poraba, vendar rada vozim bolj dinamično, zato skoraj vedno izberem normalni način vožnje. Že večkrat sem opazila, da se Fiesta odlično drži podlage že brez dodatnih nastavitev in sistemov. V zimskih mesecih pa še boljši občutek stabilnosti in varnosti nudi način »slippery«, čeprav vožnja po podlagi s slabšim oprijemom, recimo zasneženi cesti, Fiesti ne povzroča problemov v katerem koli od načinov.

Fiesto sem dobro preizkusila na snežni podlagi na smučarskem izletu. S fantom sva se odpravila na šest in pol urno pot na Jahorino. Na poti do Sarajeva se, je tako kot običajno, odrezala odlično. Tudi moj fant je pohvalil oprijem ob vznožju, na ovinkasti cesti, oba pa sva bila še bolj navdušena, ko sva prišla na vrh. Na zadnjem delu poti je bila cesta zasnežena, vendar Fiesta ni nikoli izgubila oprijema.