Vinska kraljica Slovenije 2023 v novem Fordu Ecosportu Active

16. januarja 2023

Nova Vinska kraljica Slovenije 2023 je Maja Pečarič, ki bo vozila novi Ford EcoSport Active.

Vinska kraljica Slovenije, »plemenita glasnica slovenskih vin in vinske kulture«, je naziv, ki ga od leta 1996 enkrat letno podelijo slovenski vinarji po vzoru evropskih držav. Vinska kraljica je predstavnica slovenskega vinogradništva in vinarstva, na osnovi javnega natečaja pa jo izbere posebna komisija. V letu 2023 bo Maja Pečarič kot 26. Vinska kraljica Slovenije zastopala vse tri vinorodne dežele, slovensko vinogradništvo in vina, turizem ter bogato kulturno dediščino na dogodkih v Sloveniji in tujini.

V četrtek, 12. januarja 2023, so jo okronali ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec in predsednica Društva Kelih mag. Tjaša Kos.

Slavnostna govorka je bila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, ki je tudi častna pokroviteljica 26. Vinske kraljice Slovenije.

Vinska kraljica Slovenije 2023 v novem Fordu Ecosportu Active
Kronanje 26. vinske kraljice Slovenije. Kongresna dvorana, Hotel Radin, Radenci, 12. 1. 2023. Foto: Aleš Cipot/fotolens.si.

Nova Vinska kraljica Slovenije prihaja z Gorenjske, iz Kranja. Čeprav ne živi v osrčju vinorodnih gričev, je z njimi tesno povezana po očetovi strani. Bela Krajina je njen drugi dom. Vinska klet Pečarič – Meginc obdeluje 4 hektarje vinogradov. Maja Pečarič aktivno pomaga pri delu v vinogradu, kleti in tudi pri promociji vin. Po končani gimnaziji v Kranju se je vpisala na Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, smer živilstvo in prehrana. Septembra 2021 je diplomirala in postala diplomirana inženirka živilstva in prehrane. Zdaj zaključuje drugi letnik magistrskega študija. Po prisegi, ki ji jo je prinesel skrbnik najstarejše trte na svetu Stane Kocutar, in svečanem nagovoru je Maji Pečarič, Vinski kraljici Slovenije 2023, najprej čestital podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe. Mestna občina Kranj in Zavod za turizem Kranj sta generalna partnerja 26. Vinske kraljice Slovenije.

Zatem ji je čestital pokrovitelj avtomobila Dušan Rajh. Avto Rajh sodeluje v projektu že trinajsto leto. Prisrčni vinski kraljici so ob predaji ključev za enoletno uporabo atraktivnega avtomobila Ford Ecosport Active zaželeli uspešno opravljanje poslanstva, lepih trenutkov ter varnih poti z novim avtomobilom, ki prinaša navdušenje nad vožnjo – tako v mestu kot tudi zunaj njega.