Do okolja prijazne dostave

01. avgusta 2022

Do okolja prijazne dostave z legendarne londonske tržnice Billingsgate pomagajo zmanjšati izpuste ogljika v prestolnici

Družbe City of London Corporation, DHL Supply Chain in Ford Pro izvajajo poskus trajnostne dostave na zgodovinski londonski tržnici Billingsgate. S katerim želijo raziskati načine za zmanjšanje prometa, izboljšanje kakovosti zraka in zagotavljanje boljše izkušnje strank.

Poskus, v katerem sodeluje 40 trgovcev na tržnici Billingsgate, so začeli izvajati marca in bo trajal do avgusta. Osredotočen je na dostavo s tržnice poslovnim strankam v prestolnici. Vvključno z nekaterimi najprestižnejšimi londonskimi ustanovami.

Do okolja prijazne dostave
Poskus je razkril pomembne priložnosti, ki koristijo tako podjetjem kot okolju. Na preobremenjenih cestah osrednjega Londona je bilo opravljenih 949 manj voženj z vozili ali kar 23.961 manj prevoženih kilometrov.

Številni trgovci dostavljajo svoje blago z dostavnimi vozili, ki pa večino dneva niso v uporabi. Družba City of London Corporation je ugotovila, da je mogoče nekatere od teh voženj združiti. Tako se bodo izognili podvajanju voženj in bi potrebovali manj dostavnih vozil.

Trajnostna dostava

Poskus financira City of London Corporation, lastnik in upravitelj tržnice Billingsgate, poteka z uporabo vozil, programske opreme in servisne podpore DHL Supply Chain in Ford Pro.

Do okolja prijazne dostave
Veliko večjih mest bo do leta 2030 bolj zelenih in elektrika ima vse večjo vlogo. Stranke bodo zelo zainteresirane, ko bomo z električnimi vozili postali povsem zeleni.

18-tedensko sodelovanje je razkrilo pomembne priložnosti, ki koristijo tako podjetjem kot okolju. Emisije CO2 so se v primerjavi z običajnim poslovanjem po ocenah zmanjšale za 37 odstotkov. Na preobremenjenih cestah osrednjega Londona je bilo opravljenih 949 manj voženj z vozili. To pomeni kar 23.961 manj prevoženih kilometrov. Vse to je prispevalo k zmanjšanju stroškov in izboljšanju učinkovitosti sodelujočih podjetij.

Do okolja prijazne dostave
Prej smo vsakič, ko smo dobili novo stranko, potrebovali nov kombi. Zdaj se lahko povsem osredotočimo na pridobivanje novih strank.

Ta poskus je vključen v prizadevanja družbe City of London Corporation, da z inovacijami zmanjša vpliv svojih veleprodajnih tržnic na okolje. Vključno z načrtovanim združevanjem tržnic Billingsgate, Smithfield in New Spitalfields v Dagenham Docku. Na parkirišču tržnice je bila nameščena polnilna točka za električna vozila.

Študije primerov trgovcev s tržnice Billingsgate

Youssef Archi je direktor podjetja Ish Seafood. Na Billingsgatu ima stojnico od leta 2015 in oskrbuje prodajalne z ribami v Londonu in okolici. Za dostavo so doslej uporabljali dva kombija.

“Dostavna služba je zdaj vse boljša, zato ne uporabljamo več naših kombijev. Prej smo vsakič, ko smo dobili novo stranko, potrebovali nov kombi. To nam je povzročalo le še več glavobola. Zdaj se lahko povsem osredotočimo na pridobivanje novih strank.”


Mark Button je direktor podjetja Barney’s Billingsgate Ltd., veletrgovca s školjkami in jeguljami, ki že 60 let posluje v Billingsgatu. Glavni kupci stojnice so restavracije in trgovine, trgovci z ribami ter gospodinjstva v Londonu in okolici.

“Običajno ne sprejemam novih strank, ki niso na mojih obstoječih poteh. Zdaj lahko pošiljke pošljem prek dostavne službe in prispejo še isti dan. To je ceneje, kot če bi stranke prihajale sem, in ceneje, kot če bi pošiljek dostavljal sam. To, da uporabljamo manj kombijev, je lahko samo boljše za okolje. Sam bi uporabljal storitev z dostavami na več točkah.”

Do okolja prijazne dostave
To, da uporabljamo manj kombijev, je lahko samo boljše za okolje. Sam bi uporabljal storitev z dostavami na več točkah.

Pilotni projekt jim je pomagal pritegniti nove stranke

Jeff Steadman je direktor podjetja Chamberlain Thelwell Ltd. Podjetje oskrbuje hotele in restavracije v Londonu in okolici že od leta 1981. Steadman ima svoj vozni park kombijev in včasih istim strankam dostavlja ribe dvakrat ali trikrat na dan.

“Trgi napredujejo, prav tako napreduje London. Veliko večjih mest bo do leta 2030 bolj zelenih in elektrika ima vse večjo vlogo. Imeti posebno namensko storitev je za trg zelo dobro. Stranke bodo zelo zainteresirane, ko bomo z električnimi vozili postali povsem zeleni. Vsi moramo zmanjšati svoj ogljični odtis.”


Vsi moramo zmanjšati ogljični odtis

Chris Hayward, predsednik odbora za politico družbe City of London Corporation, je dejal:“Naši zgodovinske veleprodajne tržnice že več sto let služijo Londončanom. Toda če se želimo soočiti s podnebnimi izzivi, ne moremo nadaljevati z običajnim poslovanjem.”

“Ta pilotni projekt je dokazal, da uporaba različnih načinov dostave ne le zmanjšuje izpuste in promet, ampak lahko tudi zagotavlja boljše storitve za naše trgovce in njihove stranke.”

“Naš program za združevanje tržnic – v okviru katerega naj bi Dagenham Dock predstavljal skupno točko za Billingsgate, Smithfield in New Spitalfields – ponuja še veliko priložnosti za inovacije na področju nizkoogljičnega prometa in za znatno zmanjšanje števila cestnih prevozov na tržnice in z njih.”


Tutu Akinkoye, vodja projekta GoGreen pri DHL Supply Chain za Združeno kraljestvo in Irsko, je povedal:

“Navdušeni smo nad rezultati preskusa, ki podpirajo naš pristop, da z uporabo trajnostnih alternativnih goriv in pogonskih sklopov ne le ‘kurimo čisto’, temveč tudi ‘kurimo manj’ z zmanjševanjem porabe energije in goriva pri naših dejavnostih.”

“Prav tako smo zadovoljni s sodelovanjem s trgovci in partnerji ter prihodnjo usmeritvijo, ki jo ta strateški projekt ponuja strankam londonskih veleprodajnih tržnic – široko izbiro blaga, različne možnosti dostave in bolj trajnosten način, na katerega bodo izdelki dosegli restavracije, veletrgovce in potrošnike na območju Londona in njegove okolice”.

“Najbolj vznemirljivo pri tem pa je, da je rešitev mogoče ponoviti v drugih mestih, ki se soočajo s podobnimi izzivi, tako v Združenem kraljestvu kot po vsem svetu.”


Do okolja prijazne dostave
Ford Pro podjetjem omogoča, da zlahka povečajo svojo produktivnost in hkrati delujejo bolj trajnostno. Tako prispevajo k boljši prihodnosti za vse.

Hans Schep, generalni direktor Ford Pro v Evropi, je povedal:

 “S svojim strokovnim znanjem in izkušnjami smo v sodelovanju z družbama City of London in DHL Supply Chain jasno pokazali, da obstaja priložnost za uvedbo trajnostnih rešitev na osnovi programske opreme za to zgodovinsko ribjo tržnico.”

“Upravljanje voznega parka postaja vse bolj zapleteno. Ford Pro podjetjem omogoča, da zlahka povečajo svojo produktivnost in hkrati delujejo bolj trajnostno. Tako prispevajo k boljši prihodnosti za vse.”

Ford E-Transit je prava izbira

Do okolja prijazne dostave

Sedem hladilnih vozil Ford Pro, vključno s povsem električnim modelom Ford E-Transit, je opremljenih s senzorji, ki v realnem času posredujejo podatke v sistem Ford Pro Telematics in povezani sistem FORDLiive za upravljanje razpoložljivosti, kar upravljavcem voznega parka pomaga pri spremljanju učinkovitosti, pogojev in stanja vozil.

Ti podatki povezani vozil pomagajo upravi Fordovega voznega parka spremljati in upravljati vozilo. Spremljajo preostalo življenjsko dobo olja, raven tekočine AdBlue in tlak v pnevmatikah ter tako zmanjšati verjetnost nenačrtovanih izpadov. Upravljavci voznega parka so opozorjeni tudi na predrtje pnevmatik ali poškodbo vetrobranskega stekla. Tako lahko načrtujejo potrebne servise in popravila glede na čas obratovanja, da čim bolj zmanjšajo vpliv na dostave.

Opomba:

Družba City of London Corporation je upravni organ mestnega središča (po površini poimenovanega tudi ‘kvadratna milja’). Prizadeva si za živahno in cvetoče mestno jedro ter podpira raznolik in trajnosten London. www.cityoflondon.gov.uk

Program za združevanje tržnic (Markets Co-Location Programme – MCP) je družba City of London Corporation, razvila z namenom, da bi tri zgodovinske tržnice – Billingsgate (ribe), New Spitalfields (sadje in zelenjava) in Smithfield (meso) – združila na enem mestu.

Najpomembnejša prednostna naloga družbe je ohraniti odlično tržnico, ki bo še naprej služila središču Londona in njegovim jugovzhodnim delom, a se vsaka tržnica sooča z vrsto perečih in zapletenih izzivov. Stanje in kakovost stavb sta pod pričakovanji sodobne veleprodajne tržnice. To – skupaj s številnimi omejitvami stavb – povzroča, da imajo podjetja nenehne težave z ohranjanjem visokih standardov in razvojem.

Dagenham Dock je bil izbran kot edina izvedljiva lokacija za zagotovitev dolgoročne prihodnosti tržnic. To bo pomagalo zmanjšati nevzdržno raven prometnih zastojev v središču Londona. Izboljšati kakovost zraka v prestolnici in sprostiti obstoječa območja za nove domove in ambicije projekta Culture Mile družbe City of London Corporation. Za več informacij obiščite: https://www.wholesalemarkets.co.uk/.

DHL je vodilna svetovna znamka v logistični industriji. Naši oddelki DHL ponujajo neprekosljiv nabor logističnih storite. Ti segajo od dostave paketov na nacionalni in mednarodni ravni, storitev pošiljanja za e-trgovine in rešitev za izpolnjevanje zahtev, mednarodnega hitrega, cestnega, zračnega in pomorskega prevoza do upravljanja industrijskih oskrbovalnih verig. S približno 380.000 zaposlenimi v več kot 220 državah in ozemljih po vsem svetu družba DHL varno in zanesljivo povezuje ljudi in podjetja. Ter omogoča trajnostne trgovinske tokove po vsem svetu.