Avtošole ‘generacijo E’ učijo voziti s Ford Mustangom Mach-E

25. avgusta 2022

Številni vozniki začetniki, ki se v tem času prvič usedejo za volan, bodo električne avtomobile vozili šele po pridobitvi vozniškega dovoljenja. Prve vozniške izkušnje nabirajo na sodobnem Ford Mustangu Mach-E.

Številni vozniki začetniki, ki se v tem času prvič usedejo za volan, bodo električne avtomobile vozili šele po pridobitvi vozniškega dovoljenja. Tri avtošole na Norveškem in ena na Nizozemskem vodijo revolucijo v usposabljanju voznikov ‘generacije E’. Ti so kot popoln avtomobil za svoje učence izbrale povsem električni Ford Mustang Mach-E.


Za inštruktorje in lastnike avtošol je vozilo zaradi dolgega dosega vožnje na povsem električni pogon v kombinaciji z nižjimi obratovalnimi stroški odlično dopolnilo. Predvsem tudi zaradi privlačnega oblikovanja in elegantnega videza pa je hkrati izjemna reklama za šolo. Prednosti so tudi za voznike začetnike: učenje v Mustangu Mach-E bi lahko kandidatom pomagalo opraviti vozniški izpit z manjšim številom voženj. Pri opravljanju izpita v Mustangu Mach-E lahko kandidati uporabljajo vgrajene tehnologije za pomoč vozniku. Med drugim sistem za samodejno parkiranje in speljevanje v klanec.

Še ena ključna prednost Mustanga Mach-E je, da lahko inštruktorji preprosto prilagodijo nastavitve vozila glede na želje učenca, na primer kako odzivno naj bo pospeševanje in zaviranje.

Preprosta uporaba vozila, vključno z velikim notranjim zaslonom in vožnjo z eno stopalko, privablja tudi starejše kandidate, ki se prej niso odločili za učenje vožnje.


“Mustang Mach-E učenca za volanom napolni z zaupanjem že v trenutku, ko se usede vanj. V vozilu je veliko sistemov, ki olajšajo vožnjo. Voznik se lahko osredotoči izključno na vožnjo. Poleg tega že v zgodnejši fazi učnega procesa razvije boljše zavedanje o cesti in prometu. Zaradi povpraševanja učencev nameravam v svoj vozni park dodati še enega Mustanga Mach-E,”pravi Frank Massop, lastnik avtošole, Winterswijk, Nizozemska

Uporaba električnih vozil v avtošolah spreminja celo način poučevanja vožnje. Inštruktorji nove voznike učijo pomembnih tehnik učinkovitosti, ki pomagajo podaljšati doseg vozila. Za številne voznike ‘generacije E’ – ki v svojih gospodinjstvih vse pogosteje ‘najdejo’ električna vozila – bo novi način učenja in izkušnje z Mustangom Mach-E pomagala utrditi njihovo prepričanje o električni prihodnosti.

Vožnja v prihodnost

 Ford si prizadeva, da bi bilo kupcem na voljo še več električnih vozil. Do leta 2026 namerava Ford v Evropi prodati 600.000 električnih vozil na leto. S tem želi podpreti globalni cilj več kot dva milijona proizvedenih električnih vozil letno.

Ford se je pred kratkim pridružil 27 podjetjem v peticiji za zagotovitev, da bodo vsa nova osebna in dostavna vozila v Evropi od leta 2035 naprej brez emisij. Pozval je k ciljem za povečanje infrastrukture za polnjenje električnih vozil v Evropi, da bo sledila stopnji rasti električnih vozil.

Kaj pravijo vozniški kandidati?

“Prvi avto, ki sem ga vozil, je poganjal bencinski motor. Zdaj pa sem prvič vozil električni avto. Vožnja Mustanga Mach-E je neverjetna! Usedeš se za volan in začneš voziti. Zelo preprosto je obdržati avto na cesti in se fokusirati na enostavno vožnjo,” je sklenil pogovor Erik, vozniški kandidat, Norveška

Bi tudi vi radi pridobili prve vozne izkušnje s sodobnim električnim vozilom?

Sporočite nam: [email protected]