Test Ford S-MAX hibrid – užitki in prednosti

01. julija 2022

Test - Avtomobilizem.com: Pri tem se mi zdi preizkušeni Ford S-Max lep dokaz, da vse spremembe in novosti niso nujno boljše od starih in poznanih rešitev.

Tekst: Peter Humar, avtomobilizem.com

Evolucija

Zdaj že lahko rečem desetletja nazaj je bilo na cestah srečati limuzine, kupeje in sem pa tja kakšen roadster. V iskanju optimuma med zunanjimi merami in notranjo uporabnostjo, so si izmislili predvsem za družine v Evropi kombilimuzine. Torej avte, ki so bili praviloma samo limuzine s prirezanim zadkom ter velikimi prtljažnimi vrati namesto pokrova prtljažnika. Naslednji korak v smeri nadgrajevanja uporabnosti (kombi)limuzin je predstavljal dodatek nahrbtnika na limuzinskem zadku in »rodili« so se karavani. V njih sta se mnogim ljudem na všečen način združila v neke vrste simbiozo uporabnost in obilica prostora.

Vse lepo in prav. A ta koncept so konec osemdesetih in začetek devetdesetih let prejšnjega stoletja še enkrat nadgradili. Z uvedbo enoprostorcev, avtomobilov, ki so idejo prostornosti in uporabnosti dvignili še na višjo raven, zraven pa v mešanico dodali še začimbo izdatne notranje prilagodljivosti. Združitev teh treh lastnosti je naletela na veliko odobravanja, predvsem družin.

Nič čudnega torej, da so nekako v prvih desetih letih tega stoletja doživeli (kar se je izkazalo ne dolgo po tem) svoj vrhunec priljubljenosti. Na sceno so namreč udarili cestni terenci. Poznani tudi kot športni terenci. Pri njih so proizvajalci vlekli vzporednice z enoprostorci, češ da so enako kot slednji tudi športni terenci prostorni, prilagodljivi in uporabni. A se niso ustavili le pri tem.

Zatrjevali so (in zatrjujejo še vedno), da jim terenci, zaradi privzdignjenega položaja, nudijo boljšo preglednost okoli avta. Kot posledico povečane oddaljenosti trebuha avta od tal, tudi več robustnosti in posledično možnost zaviti dlje z utrjenih poti v puščo in goščo. Športni terenci, vsaj nekateri, pa ponujajo še en element, za dvig pustolovske navdahnjenosti avta: štirikolesni pogon.

Glavni rezultat

Ford_S-Max_Hybrid_ST-Line_15In četudi zadeva v očeh nas peščice avtomobilskih »dinozavrov« ne vzdrži argumenta logike, je vse več ljudi zagrabilo za obljube in trditve tržnikov. Tako »lezejo« križanci različnih oblik, podob in velikosti iz vseh lukenj.

Glavni rezultat vsega tega pa je, da so postali danes, na začetku tretjega desetletja 21. stoletja, športni terenci osrednja tema avtomobilskega sveta. S tem samo po sebi ne bi bilo nič narobe. A cunami terencev tolče praktično po vseh avtomobilskih razredih. Še najbolj na udaru, pravzaprav na meji izumrtja, pa so ravno še ne tako dolgo tega sila priljubljeni enoprostorci.

Ne če, ampak kdaj

Ford_S-Max_Hybrid_ST-Line_16Tako je v zadnjih treh letih izginila glavnina ponudbe enoprostorcev. Avtomobilisti pa to čistko izvajajo na premeten in sistematičen način. Po izteku življenjskega cikla določenega modela tega brez pretiranega pompa in žalovanja upokojijo. Približno v isti sapi pa pošljejo na trg navidezno alternativo v obliki podobno velikega športnega terenca.

Temu trendu neprikrito in brez sramu sledi tudi Ford, saj sta Galaxy in S-Max pravzaprav njihova zadnja enoprostorca v tistem pravem pomenu besede. In po mojem mnenju ni vprašanje “če”, temveč “kdaj” bosta tudi slednja dva šla po poti dodov. No, predno pa se to zgodi, je v mojo domačo garažo zapeljala hibridna različica S-Maxa. Ki je pri meni v marsikaterem pogledu zaigrala na prave strune.

To pa še ni vse

Ford_S-Max_Hybrid_ST-Line_13Že res, da je Galaxy še bolj prostoren kot S-Max, a tudi ta z lahkoto pokaže mnogim križancem, kaj je to prostornost. Sicer nisem tekel z metrom naokoli, a po občutku bi rekel, da mu s centimetri in litri parirajo samo razred ali celo dva večji terenci.

Prostora v prvi in drugi vrsti sedežev je, brez vsakršnega drobnega tiska, dovolj za udoben prevoz petih odraslih posameznikov. Čisto v zadku je skrit še ogromen osnovni prtljažnik z možnostjo prilagajanja ločenih treh sedežev na več načinov.

Možno jih je vzdolžno pomikati naprej-nazaj, spreminjati naklon naslonov, jasno pa se da naslone tudi povsem poklopiti. To pa še ni vse. Za večje družine je tu še opcija doplačila za šesti in sedmi sedež, četudi je res, da sta ta dva res primerna samo za otroke.

Interakcija človek-stroj

Premik v prvo sedežno vrsto razkrije v očeh nekaterih morda že nekoliko osivelo armaturno ploščo.  »Okrašeno« z mnogimi fizičnimi stikali in gumbi ter osrednjim zaslonom občutljivim na dotik. A moram reči, da sem z vsemi stikali in gumbi dobro shajal. Vsak od njih je namreč nameščeno točno tam, kjer sem ga pričakoval. Za prijetno interakcijo »človek-stroj« pa dodatno poskrbi še dobra kombinacija stikal in gumbov.

Maksimalno dobro počutje

ČFord_S-Max_Hybrid_ST-Line_12etudi šteje druga generacija S-Maxa že kar nekaj pomladi, lahko z ergonomijo voznikovega delovnega mesta še vedno marsikateremu mlajšemu tekmecu pokaže, kako se zadevi streže.

Hvalim odlično nastavljivost voznikovega delovnega mesta, kjer sem prepričan, da si bo po zaslugi izdatno nastavljivega volanskega obroča in sedeža čisto vsak posameznik lahko nastavil sebi najbolj optimalen delovni položaj.

Deloma zaradi najvišje opremske različice in nekaj doplačil, predvsem pa po mojem zato, ker so ga Fordovci zasnovali, ko še niso gledali na čisto vsak cent, so bili v dotičnem modelu izbrani materiali (za današnji čas) na visoki ravni. Ob vsej odličnosti in žlahtnosti pa me je ena stvar zbodla – in sicer v uho. Namreč, pri bočni vožnji s kakšnega pločnika ali vzpenjanju nanj, so se pogosto oglasili »črički« v kabini. Škoda, saj je s to izjemo S-Max poskrbel v mojih očeh za resnično maksimalno dobro počutje vseh potnikov.

Daleč pred

Ford_S-Max_Hybrid_ST-Line_08Da v S-Maxu, kot smo zdaj že dolgo vajeni pri Fordih, ne pridejo na račun samo potniki, ampak vsaj deloma tudi voznik, poskrbi njegova mehanika. Ta je sedem let po predstavitvi modela tako še vedno zelo dobra.

Predvsem pa za enoprostorca vozno nadpovprečna. Ob tem izpostavljam, da je njegovo podvozje zelo dobro uravnoteženo med udobjem in dinamiko. In je s tem, vsaj v mojih očeh, tudi daleč pred praktično vsemi terenci.

V Sloveniji samo še bencinski hibrid

Ford_S-Max_Hybrid_ST-Line_17Glede na odličnost mehanike podvozja sklepam, da bi bilo voznih užitkov v kombinaciji s katero koli od tradicionalnih motorizacij še več, a bo moralo ostati samo pri mojem sklepanju. Namreč, v nosu S-Maxov je danes na slovenskem tržišču moč izbrati izključno bencinsko-hibridni pogonski sklop.

Tako si danes v S-Maxu ni možno omisliti niti enega turbodizla, kar pa zanimivo ne velja za nekatere druge evropske države. Tam namreč ostajata v ceniku tudi dva turbodizla, eden s 150 in drugi s 190 »konji«. In četudi ima hibridni pogon mnoge odlike in premore S-Max visoko stopnjo zrelosti in dodelanosti celotnega paketa mehanike avta, me je zmotilo, da sem lahko vplival na delovanje hibrida samo z izbiro P-R-N-D položajev samodejnega menjalnika ter s tem, kako močno pritisnem na stopalko plina.

Prepriča v vožnji

Ford_S-Max_Hybrid_ST-Line_18No, ko sem se sprijaznil s tem dejstvom, pa sem začel uživati in ceniti prednosti in odlike Fordovega hibrida v S-Maxu. Mednje štejem presenetljivo dobro z motorjem(a) uglašen CVT menjalnik, saj se ta za pospeševanja avta poudarjeno zanaša na pogonski navor in manj na moč.

Menjalnik namreč bencinarja spusti v visoke vrtljaje samo ob zares izdatno pritisnjeni stopalki plina. V vseh ostalih okoliščinah pa se dobro zanaša na navor kombinacije bencinskega in električnega motorja.

Posledično me je prepričal celoten hibridni pogon z odlično kultiviranostjo. In v 98 odstotkih popolno odsotnostjo nervoze, kakršne sem vajen pri recimo Toyotah.

Pohvalen rezultat

Ford_S-Max_Hybrid_ST-Line_05Moram reči, da sem bil pod črto presenečen tudi na učinkovitostjo Fordovega pogona z gorivom. Četudi govorimo o kar velikem in tudi težkem avtu  – dodatki hibridnega pogona mu prištejejo nemalo kilogramov – a mi je vseeno uspelo odpeljati celoten preizkus s povprečjem okroglih šest litrov bencina na sto prevoženih kilometrov.

Brez presenečenja se je še enkrat pokazalo, da je hibridni tehniki pisana na kožo mestna vožnja. V mestu sem namreč izmeril najboljšo porabo, saj je na koncu običajnega dvajsetkilometrskega kroga potovalni računalnik pokazal porabo točno štiri litre bencina na sto prevoženih kilometrov. Obakrat, se mi zdi, pohvalen rezultat za avto z 1,8 tone lastne mase, zajetnimi zunanjimi merami in ne najbolj ugodnim količnikom zračnega upora.

Še dobro Ford

Ford_S-Max_Hybrid_ST-Line_04Druga generacija Fordovega S-Maxa je zdaj stara že sedem let. Običajno smo pri tej starosti modelom že mahali v slovo. A Nemci se ne dajo in ga (še) nočejo upokojiti. Glede na preizkušeno moram reči, da to vztrajanje Nemcev toplo pozdravljam. Upoštevajoč njegove mnoge odlike in prednosti bi ga bilo resnično škoda poslati na parkirišče avtomobilske zgodovine.

Prostoren, uporaben, prilagodljiv, z izjemo škripanja pri vzvojnem zvijanju karoserije, kakovostno grajen in v povezavi s paketom opreme ST Line ter nekaj doplačljivimi dodatki tudi sila všečen paket avta kot celota.

V enoprostorcih so bili turbodizli dolgo prva in pravzaprav edina smiselna izbira družinskih očetov in mamic. No, Ford je z uglajeno in dobro uglašeno hibridno opcijo trgu ponudil resnično uporabno alternativo, ki se presenetljivo dobro odreže tudi v tako velikem enoprostorcu.

Ob tem lahko rečem samo: še dobro, Ford. Namreč, če bi bil hibrid slaba izbira pogona, potem bi bilo, vsaj na slovenskem trgu, S-Maxu boljše kar takoj skrajšali muke umiranja na obroke. A ker je pogon dober, mislim, da lahko Ford vztraja z njim v ponudbi še nekaj let. Nenazadnje je praktično brez tekmecev in bo zato skoraj gotovo posegel po njem vsak, ki si želi enoprostorca v pravem pomenu besede.

Celoten članek vas čaka >> Na prave strune – Avtomobilizem.com