Najboljša za volanom se bosta eno leto vozila vsak s svojo Fordovo Fiesto Active

19. maja 2022

V finalu AMZS izbora za najboljšo mlado voznico in najboljšega mladega voznika Slovenije 2022, ki je danes potekalo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, sta največ znanja in veščin pokazala Ljubljančanka Anja Kren in Urban Ostrež iz Jevnice.

AMZS je že šesto leto zapored organiziral izbor za najboljšega mladega voznika oziroma voznico Slovenije Najboljši za volanom, v katerem lahko sodelujejo mladi do 26. leta starosti. V dobrem mesecu je bilo rešenih več kot 2700 vprašalnikov. Najboljših 50 reševalk in najboljših 50 reševalcev se je uvrstilo v praktični del tekmovanja.

Danes se je najboljših deset deklet in najboljših deset fantov pomerilo v velikem finalu. O zmagi je odločalo pet vaj, s katerimi so AMZS, Policija in Rdeči križ Slovenije preizkusili njihovo vozniško znanje in spretnosti:

  • ukrepanje v prometni nesreči, pri čemer je bilo treba zavarovati kraj prometne nesreče in nuditi prvo pomoč ponesrečencu,
  • vožnja v prometu (simulacija izpitne vožnje),
  • zanašanje, umikanje in parkiranje, pri čemer se je preverjala zlasti natančnost, vajo pa je bilo treba opraviti v čim krajšem času,
  • slalom z žogo in brez žoge ter natančno parkiranje,
  • terenska vožnja.

 

Zmagovalec in zmagovalka domov odpeljala novo Fordovo Fiesto Active

Najuspešnejša pri letošnjih finalnih izzivih sta bila 20-letna študentka laboratorijske biomedicine medicine Anja Kren in 20-letni študent fakultete za organizacijo dela Urban Ostrež.

Poleg prestižnega naslova Najboljši za volanom in vloge mladih AMZS ambasadorjev varne vožnje sta osvojila tudi glavno nagrado. Eno leto se bosta lahko vozila vsak s svojo Ford Fiesto Active. Avtomobila je v bogat nagradni sklad za vozniško olimpijado mladih prispeval Summit motors Ljubljana, zastopnik vozil Ford, ki pri projektu sodeluje že peto leto zapored.

Anja Kren

Najboljša mlada voznica ima vozniško dovoljenje leto in pol, je pa tudi voznica kombija, saj, kadar ima čas, pomaga pri razvozu pohištva. »Že na polfinalu mi je bilo zelo všeč, dobila sem veliko novih izkušenj. Danes sem si želela dober rezultat, a ker so bila tudi druga dekleta zelo dobra, zmage v tako zahtevni konkurenci nisem pričakovala,« je navdušeno pripovedovala po razglasitvi najboljših. Na vprašanje, kam se bo najprej odpeljala s svojo novo Fiesto Active, je odgovorila, da jo bodo prvi kilometri vodili domov v Ljubljano, nato pa bi bil super kakšen izlet na Primorsko.

Urban Ostrež

Najboljši mladi voznik je za volanom avtomobila že od 16. leta, saj je izkoristil možnost vožnje s spremljevalcem, nato pa takoj ob polnoletnosti opravil vozniški izpit. Vožnja in različna prevozna sredstva – od motorjev, avtov in tudi štirikolesniki – ga navdušujejo že od malih nog. Njegovi prvi vtisi po osvojitvi laskavega naslova pa:  »V izboru Najboljši za volanom sem spoznal dobre ljudi, že to je veliko vredno. Zagotovo pa sem se naučil marsikaj novega, saj so bile tu takšne situacije, ki se ti lahko zgodijo tudi na cesti, zato je dobro, da znaš odreagirati.« Na prvo vožnjo z novo Fordovo Fiesto Active bo povabil svoje dekle in jo odpeljal na večerjo.