Ford se pridružuje pozivu EU k 100-odstotni prodaji povsem električnih vozil do leta 2035

19. maja 2022

Ford Evropa se je skupaj s 27 podjetji pridružil pozivu Evropski uniji (EU), naj zagotovi, da bodo od leta 2035 vsi novi avtomobili in kombiji v Evropi brez izpustov.

Poziv vztraja, da je odstranitev vozil na fosilna goriva s cest nujno potrebna, da Evropa doseže svoj cilj neto ničelnih izpustov do leta 2050. In se izogne najhujšim posledicam podnebnih sprememb za ljudi ter planet. To vključuje sprejetje zakonodaje, ki določa standarde in jasen časovni načrt, ki ga morajo upoštevati industrija in dobavitelji, da se zagotovi prehod na električna vozila.


“Pri Fordu v Evropi verjamemo, da gre svoboda gibanja z roko v roki s skrbjo za naš planet in za sočloveka,” je povedal Stuart Rowley, predsednik Forda Evropa. “Zato si prizadevamo, da bi bila vsa Fordova vozila do leta 2035 brez izpustov. Da bi to uspešno dosegli, morajo oblikovalci politike EU določiti tudi obvezne nacionalne cilje za brezhibno električno polnilno infrastrukturo, ki bo ustrezala naraščajočemu povpraševanju po električnih vozilih.”

Ford se pridružuje pozivu EU k 100-odstotni prodaji povsem električnih vozil do leta 2035

Rowley je sodeloval na Evropskem avtomobilskem podnebnem vrhu (European Car Climate Summit), ki ga je 18. maja gostila skupina Transport in okolje. Kot član strokovnega odbora so razpravljali o pravem času za podjetja, delavce in potrošnike, da se odločijo za prehod na povsem električno vožnjo.

Odločevalci v EU trenutno razpravljajo o novih pravilih za čiste avtomobile, da bodo od leta 2035 po vsej EU lahko prodajali le nove avtomobile in kombije z ničelnimi izpusti. Evropski parlament in vlade EU bodo o svojih stališčih odločali junija. Končni zakon pa naj bi sprejeli jeseni.

Za družbo Ford Evropa pot k vozilom z ničelnimi izpusti tlakuje nova generacija sedmih povsem električnih, povsem povezanih osebnih in dostavnih vozil, ki bodo v Evropi na voljo do leta 2024. Na čelu električnega preboja sta Mustang Mach-E. Ta je lani osvojil najvišji varnostni in okoljski oceni organizacij Euro NCAP in Green NCAP. Ter E-Transit, ki mu je organizacija Euro NCAP podelila zlato nagrado za napredne sisteme za pomoč vozniku.

Ford se pridružuje pozivu EU k 100-odstotni prodaji povsem električnih vozil do leta 2035

Fordov evropski zbornik o trajnostnem razvoju 2022

Ford je zavezan skrbi za okolje in zagotavljanju, da bodo prihodnje generacije živele v trajnostnem svetu. V zadnjih 12 mesecih je družba Ford Evropa uvedla vrsto pobud za pozitiven prispevek k bolj trajnostni prihodnosti. Te so opisane v evropskem zborniku o trajnostnem razvoju 2022 (European Sustainability Digest 2022).

Ta zbornik dopolnjuje Fordovo globalno Integrirano trajnostno in finančno poročilo. Podrobno opisuje pomembne korake, ki jih Ford sprejema za doseganje ogljične nevtralnosti v svojih evropskih obratih, logistiki in pri dobaviteljih do leta 2035. V začetku tega leta je Ford objavil svoje prvo poročilo o človekovih pravicah. Ta sestavni del poročila o trajnostnem razvoju preučuje, kako poteka pridobivanje materialov, kje izdelujejo Fordove izdelke in kako podjetje spoštuje delovne standarde.

Ford se pridružuje pozivu EU k 100-odstotni prodaji povsem električnih vozil do leta 2035

Vsa električna energija v proizvodnih obratih podjetja v Evropi je že 100-odstotno iz obnovljivih virov. Načrtovana proizvodnja električnih vozil v Kölnu v Nemčiji naj bi zdaj v šestih letih znašala 1,2 milijona vozil. Skupna naložba pa bo predvidoma znašala dve milijardi dolarjev (skoraj 1,9 milijarde evrov), kar bo pomagalo zagotoviti več električnih vozil kupcem v Evropi.

Fordovo polnilno omrežje BlueOval ima v Evropi več kot 300.000 polnilnih mest. Za Fordove zaposlene bo do leta 2023 na evropskih lokacijah podjetja dodanih 1000 polnilnih postaj. Podjetje je ponosno tudi na to, da je del globalne koalicije RouteZero, ki si prizadeva za 100‑odstotni delež popolnoma električnih avtomobilov in kombijev po vsem svetu do leta 2040.

Da bi izboljšali trajnost v dobavni verigi, je Ford Evropa nedavno podpisal dve ključni pobudi. Namen teh je vzpostaviti industrijske standarde za izmenjavo podatkov med partnerji in ocenjevanje trajnosti proizvodnih obratov.

Ford se pridružuje pozivu EU k 100-odstotni prodaji povsem električnih vozil do leta 2035

Ford je skupaj s svojo filantropsko enoto Ford Fund v dobrodelne namene prispeval več kot 74,4 milijona dolarjev (67,23 milijona evrov). Za gradnjo pravičnosti in da bi opolnomočil nezadostno oskrbovane ter premalo zastopane skupnosti po vsem svetu