Ford Focus me še vedno preseneča

07. februarja 2022

Avtor: Žiga Žgur

Mineva že dobrih sedem mesecev, od kar sem v roke prejel ključe novega Ford Focusa in kljub temu, da se je najino druženje že prevesilo v drugo polovico, me Focus še vedno kdaj pa kdaj preseneti.

Novo odkritje v mrzlih jutrih

In tako je do ponovnega presenečenja oz. odkritja, kaj vse zares Focus ponuja, prišlo v drugi polovici novembra, ko so se temperature že krepko spustile proti ledišču. Redne poti v Ljubljano so pomenile tudi izrazite temperaturne spremembe, kajti v Ljubljani je vseeno nekje 5-7 stopinj manj kot v Podnanosu in tako sem nekega dne, ko sem se ves premražen s faksa vračal proti avtu odločil, da bom preizkusil gretje volana in sedeža. ZMAGA!

Ford Focus me še vedno preseneča
Žiga svetuje, da je Zimski paket, ki vključuje ogravanje volana, vetrobranskega stekla in prednjih sedežev odlična rešitev za zmrznjena jutra. Ko jo enkrat vklopiš, je več ne izklopiš!

Najboljši možen način, kako telo in roke segreti kljub nizkim temperaturam in mrzlemu avtu, poleg tega pa ima voznik na voljo izbirati tudi stopnje gretja, kar to izkušnjo le še dvignejo nekaj stopničk višje. In tako, verjeli ali ne, od takrat pa vse do danes, funkcijo gretja volana in sedeža uporabljam vsak dan. Da pa ne bom dolgovezil o teh dveh funkcijah, bom na kratko predstavil, kam me je v zadnjih treh mesecih Focus popeljal.

Pobeg na Bled

Proti koncu novembra sva se s punco odpravila na podaljšan vikend oddih na Bled, kjer sva raziskovala tamkajšnje lepote Slovenije. Tako naju je en dan Focus odpeljal do Bohinjskega jezera, od tam sva pot nadaljevala proti Pokljuki in se v popoldanskih urah vrnila spet na Bled.

Kljub nizkim temperaturam in ponekod poledeneli, zasneženi cesti, se je Focus odrezal vrhunsko. Tukaj so zopet prišle do izraza vrhunske zimske pnevmatike, ki me iz dneva v dan, sploh v bolj ekstremnih razmerah, vedno bolj presenečajo. Do konca vikend oddiha sem Focusu namenil nekaj dni počitka na hotelskem parkirišču, kjer je bil prava paša za oči za tamkajšnje obiskovalce.

Ford Focus me še vedno preseneča
Ford Focus Titanium se z dobrimi zimskimi pnevmatikami ne ustraši niti snežne podlage na cestišču. Naj se zimske radosti pričnejo!

In tako je po najinem oddihu sledil povratek v vsakodnevno »stalnico« in neprestano vožnjo na relaciji Podnanos – Ljubljana – Podnanos, ki jo v vseh teh mesecih avto zna že verjetno sam odpeljati.

Odličen na snegu

Ko se je december že dodobra začel, je zima vse bolj kazala zobe in tako nas je v drugem tednu obiskala velika snežna pošiljka, ki sva jo bila deležna tudi midva s Focusom. Na poti v Ljubljano so bile razmere dokaj solidne, ko pa sem se nekaj ur pozneje vračal domov, se je sneg že dobro oprijemal cestišča. V petih mesecih sem se s Focusom prvič srečal v takih bolj zimskih razmerah, vendar me tudi tokrat avto ni razočaral.

Kljub spolzki in zasneženi cesti sem se v avtu počutil zelo varno in samozavestno, vendar sem vseeno želel preizkusiti, kaj zares Focus v snegu zmore, zato sem na Uncu avtocesto zapustil in se odpravil proti Planini, kjer snega na vozišču ni manjkalo. Obvezna oprema na taki poti?  Vrhunske zimske pnevmatike, gretje volana in sedeža ter TCS OFF. In da, v Focusu je »traction control«, ki v vožnji po snegu pride še kako prav, možno izključiti le z enim samim pritiskom.