Ford Focus dostopen tudi gibalno oviranim

15. novembra 2021

Pred vami so nove dogodivščine Nece Galičič Strniša - naše Najboljše voznice 2021, ki vozi Ford Focusa.

Avtorica teksta in fotografij: Neca Galičič Strniša

Kmalu po tem, ko sem za eno leto prejela v uporabo Ford Focusa, sem pomislila, ali je primeren za prevoz mojega brata, ki zaradi cerabralne paralize za mobilnost uporablja invalidski voziček. Poleg družinske situacije, sem tudi poklicno kot delovna terapevtka vpeta v to področje.

Pri izbiri avtomobila sem zaradi zgoraj naštetih dejstev zato pozorna na lastnosti avtomobila, katerim marsikdo ne posveča posebne pozornosti. Z bratom sva zelo povezana in pomembno mi je, da ga lahko peljem na izlet, na kavo ali sladoled. Primerno prevozno sredstvo je zato ključnega pomena.

Pri avtu mi je pomembna velikost prtljažnika. Dovolj mora biti velik, da vanj brez težav pospravim bratov invalidski voziček, brez da bi ob tem morala podirati sedeže v zadnji vrsti. Pri Focusu smo tako izkoristili zadostno velikost prtljažnika in se družinsko (5 nas je) odpravili na tortico. Da, vseh 5 in invalidski voziček – odlično!

Poleg velikosti prtljažnika je v našem primeru pomembno tudi, da je prag pri avtomobilu dovolj nizek. To omogoča, da se brat samostojno lahko usede v avto in ne potrebuje dodatne pomoči. Se je že zgodilo, da je pri drugačni obliki avtomobila potreboval dosti dodatne pomoči in porabil mnogo energije, da se je sploh usedel v avto.

Poleg vsega že naštetega, je seveda pomembno tudi udobje in varnost, ki ga avto nudi – in pri tem Focus definitivno ne razočara. Z bratom sva tako odšla že na kar nekaj izletov in avantur. Vesela sem, da mi avto pri tem ne predstavlja ovire, pač pa olajša pot in celotno izkušnjo. Bratov odziv: »Pohvalim!« je vse, kar šteje.