Vaš avto je lahko idealno mesto za prevzem paketa

04. oktobra 2021

Niste doma, da bi prevzeli pošiljko? Nič hudega! Vaš avto je lahko idealno mesto za prevzem.

Veliko se nas je že vrnilo na svoja delovna mesta in kaj lahko se zgodi, da bomo spet zamudili pomembne pošiljke. Tudi tisti, ki še vedno delajo od doma, morda ne morejo prekiniti ključnega konferenčnega klica, da bi odprli vrata.

Učinkovita in varna dostava

Zaradi razmaha spletnega nakupovanja in posledičnega izziva za kurirska podjetja sta se Ford in Hermes UK domislila rešitve. Zakaj ne bi paketov dostavili kar v vaš avtomobil, kjer bodo na varnem in suhem, prevzeli pa jih boste takrat, ko vam bo najbolj ustrezalo?

Vaš avto je lahko idealno mesto za prevzem paketa
Kurirji dostavnih služb bodo lahko kmalu pakete pustili kar v vašem avtu.

Pilotni projekt Varna dostava v vozilo, ki so ga ta mesec začeli izvajati na izbranih območjih Velike Britanije, bo omogočil dostavo paketov neposredno v vozila na voznikovem domačem naslovu. Projekt obenem pospešuje dostavo, saj voznikom ni treba trkati na vrata, se vzpenjati po stopnicah ali iskati soseda, ki bi prevzel paket, ko vas ni doma.


“Skupaj s Hermesom iščemo varnejše in učinkovitejše načine dostave paketov, da bi zadostili vse večjim zahtevam, ki jih prinašajo spletni nakupi. Preoblikovanje vozila v dostavno točko je za kupca izjemno priročno. S tem imajo nadzor nad pošiljko, saj lahko zagotovijo, da bo pošiljka prispela tja, kamor želijo, in takrat, ko to želijo.” Mark Harvey, direktor za povezljivost podjetij pri Fordu Evropa

Možnost dostave v vozilo je na voljo strankam z aplikacijo FordPass in razširja nabor povezanih storitev. Uporabniki jo lahko izberejo brez dodatnih stroškov in zagotavlja upoštevanje zahtev glede medsebojne oddaljenosti. Ford in Hermes UK upata, da bosta s širjenjem pilotnega projekta povečala število uporabnikov. Ter tako razširila obseg projekta, na primer s ponudbo “povratnih pošiljk” iz vozila in omogočanjem dostave v vozila na drugih krajih, na primer na službenem naslovu stranke.

 Kako deluje?

Pri nakupovanju pri izbranih trgovcih na drobno bodo sodelujoči v pilotnem projektu med standardnimi možnostmi dostave izbrali “dostavo v vozilo” in navedli podatke o lokaciji vozila. Kupci bodo lahko po želji naročili tudi dostavo na dom.

Ko bo voznik dostavljavca oddaljen 300 metrov od cilja, bo v aplikaciji Hermes prikazana natančna lokacija kupčevega vozila. Na razdalji 50 metrov bo voznik skeniral črtno kodo na strankini pošiljki in ustvaril enkratni žeton za odklepanje vozila. Ta mu bo omogočil, da odklene prtljažnik in varno odloži paket.

Vaš avto je lahko idealno mesto za prevzem paketa
Pilotni projekt Varna dostava v vozilo, ki so ga ta mesec začeli izvajati na izbranih območjih Velike Britanije, bo omogočil dostavo paketov neposredno v vozila na voznikovem domačem naslovu.

Voznik bo nato zaklenil vozilo in nadaljeval z naslednjo dostavo. Če voznik po dostavi ne zaklene vozila, se vozilo zaklene samodejno. Za večjo varnost se vozilo po potrebi samodejno ponovno zaklene v določenem časovnem obdobju po zapiranju pokrova prtljažnika.

Iskanje vozila in oddaljeno odklepanje/zaklepanje je omogočeno z dovoljenji, ki jih prejemnik dodeli prek aplikacije FordPass. Če vozilo ni v območju 300 metrov od izbranega naslova dostave v vozilo, kurir paket dostavi na prejemnikov domači naslov. To velja tudi za pošiljke, ki so prevelike, da bi jih lahko spravili v vozilo.

Pilotni projekt Varna dostava

Pilotni projekt Varna dostava v vozilo je le en primer Fordovega in Hermesovega sodelovanja pri izboljšanju dostave. Podjetji preizkušata pametno novo programsko opremo. Ta poleg tradicionalnih dostavnih vozil usklajuje tudi kurirje pešce, da bi bila dostava paketov v mestih bolj pravočasna in trajnostna. Začeli sta tudi nov raziskovalni program za samovozeča vozila. Tu sodelujeta s strankami, da bi bolje razumeli, kako bi lahko avtonomna vozila bolje vključili v svoje poslovanje.


“Zavezani smo k raziskovanju inovativnih načinov dostave, ki našim končnim uporabnikom zagotavljajo največje udobje. Z navdušenjem smo se lotili tega poskusa, saj v njem vidimo velik potencial. Ta nova možnost dostave dopolnjuje obstoječe možnosti, kot so dostava na dom, na drug naslov, v pisarno, v izpostavo Hermes ParcelShop ali v omarico za pakete. Hkrati pa podpira naše stalne varne brezstične dostave v času Covida.” Lynsey Aston, vodja oddelka za produkte, inovacije in uvajanje, Hermes UK

Vaš avto je lahko idealno mesto za prevzem paketa
Možnost dostave v vozilo je na voljo strankam z aplikacijo FordPass in razširja nabor povezanih storitev, ki so že na voljo prek aplikacije.