Ford Mustang Mach-E GT – Osupljiva električna zmogljivost

12. julija 2021

Sedaj lahko kupci v Evropi že naročijo Ford Mustang Mach-E GT – najvznemirljivejšo različico povsem novega in povsem električnega Fordovega športnega terenca.

Mustang Mach-E GT, ki razvije več navora od vseh serijskih Fordovih cestnih vozil, potrebuje za pospešek od 0 do 100 km/h samo 3,7 sekunde1 in je Fordov evropski petsedežnik z najzmogljivejšim pospeškom doslej.

Dvojni motor, štirikolesni pogon, baterijsko električni pogonski sklop, napredno prilagodljivo vzmetenje MagneRide® 2 in izjemno zmogljiv zavorni sistem Brembo skupaj zagotavljajo odzivnost in okretnost športnega avtomobila. Mustang Mach‑E GT.  Edinstvena umeritev pogonskega sklopa, pa v primerjavi z drugimi različicami Mustanga Mach-E s štirikolesnim pogonom zagotavlja porazdelitev večjega deleža navora zadnjima kolesoma. Za športnika so posebej razvili pnevmatike, ki omogočajo prenos ekstremnega navora na podlago.

Mustang Mach-E serijsko

Dodatno novi vozni način Untamed Plus (neobrzdano plus)3 vozniku na dirkališču pomaga obvladati moč pogonskega sklopa. Kar vodi v doseganje najboljših časov – za še bolj vznemirljivo vozno izkušnjo hkrati prilagaja nadzor oprijema in stabilnosti, ko to dopuščajo predpisi in pogoji.

Po meri prilagojena specifikacija vključuje športne sedeže Ford Performance, serijska 20-palčna platišča iz lahke zlitine, ekskluzivno Grabber modro ali Cyber oranžno barvo in unikatne oblikovne elemente karoserije – tako aerodinamično in zmogljivo oblikovanje vrhunskega športnega terenca še bolj izstopa in obenem ohranja nezgrešljive značilne poteze najbolje prodajanega športnega avtomobila na svetu.


“Mustang Mach-E GT dokazuje pravi potencial povsem električnih pogonskih sklopov za še zabavnejšo vozno izkušnjo,” je povedal Geert van Noyen, vodja področja za dinamiko vozil pri Fordu Evropa. “To je prefinjen, vrhunsko opremljen petsedežni SUV, ki se s pospeškom z lahkoto kosa s superšportnimi avtomobili, obenem pa ga odlikuje vožnja brez emisij iz izpušne cevi – kombinacija, o kateri sem na začetku svoje poklicne poti avtomobilskega inženirja pred 30 leti lahko samo sanjal.”

Mustang Mach-E GT je serijsko opremljen z baterijo za podaljšan doseg s kapaciteto 88 kWh (uporabno).  Ta kljub osupljivi zmogljivosti avtomobilskim navdušencem med posameznimi polnjenji omogoča brezskrbno povsem električno vožnjo z dosegom do 500 km po WLTP4. Polnjenje z močjo do 150 kW lahko v približno 10 minutah doseg v povprečju podaljša za 99 km, za polnjenje z 10 na 80 odstotkov kapacitete baterije pa zadošča približno 45 minut5.

O pospeševanju petsedežnega Mustang Mach-E GT, ki postavlja izziv celo superšportnikom, se je bilo mogoče prepričati na znamenitem vzponu na hrib v sklopu Festivala hitrosti v Goodwoodu v Zahodnem Sussexu v Veliki Britaniji.

Fordova zabavna vožnja – z električnim nabojem

Mustang Mach-E GT zagotavlja najvznemirljivejšo vozno izkušnjo med Fordovimi serijskimi vozili s povsem električnim pogonom doslej. Serijsko prilagodljivo vzmetenje MagneRide® je posebej nastavljeno za evropske ceste in pričakovanja voznikov. Sistem elektronsko krmili magnetoreološko tekočino v blažilniku, da se sproti prilagaja spremembam pogojev na cesti in brezhibno uskladi značaj vozila z izbranim voznim načinom.

Mustanga Mach-E GT odlikujejo tudi edinstvene specifikacije zavor in pnevmatik. Ford je v sodelovanju s Pirellijem razvil posebno zmes in profil za pnevmatike 245/45 R20, ki dopolnjujejo dodatno moč in navor modela ter zmogljivost štirikolesnega pogona. Na 8 palcev (20,32cm) široka platišča – palec (2,54 cm) širša od platišč standardnega Mustanga Mach-E – nameščene edinstvene pnevmatike zagotavljajo vrhunski oprijem in stabilnost za vodenje športnega vozila. Prezračevani sprednji zavorni diski Brembo na Mustangu Mach-E GT so s premerom 385 mm največji med vsemi, ki so na voljo z različicami Mustanga Mach-E.


“Posebej razvite pnevmatike se absolutno oprimejo tal in v kombinaciji z vzmetenjem MagneRide® znatno zmanjšajo nagibanje karoserije,” je povedal Rob Iorio, vodja razvoja Mustanga Mach-E GT.

Dva motorja z izmeničnim tokom individualno poganjata sprednji in zadnji kolesi Mustanga Mach-E GT ter skupaj razvijeta do 487 KM in osupljivih 860 Nm navora6 – to je skoraj 15 odstotkov več navora kot pri ekskluzivnem vrhunsko zmogljivem superšportniku Ford GT.

Povsem novi oljno hlajeni sinhroni zadaj nameščeni motor s trajnim magnetom doseže največji navor v samo 0,5 sekunde, spredaj nameščeni motor štirikolesnega pogona pa za brezhibno pospeševanje in še bolj izostreno zmogljivost pri vožnji skozi ovinke neodvisno zagotovi dodatno moč, navor in oprijem sprednjim kolesom.

Različni vozni načini

Pogonski sklop je nastavljen tako, da postopoma povečuje ravnovesje porazdelitve navora zadaj, ko voznik preklaplja med voznimi načini Whisper (šepet), Active (aktivno) in Untamed (neobrzdano) – značilnosti vožnje se tako spreminjajo od lastnosti simpatičnega SUV-ja s sprednjim pogonom do dinamičnega športnega kupeja s pogonom na zadnji kolesi.

Voznikom Mustanga Mach‑E GT je na voljo tudi ekskluzivni način Untamed Plus. Poleg ostrejšega krmiljenja, izboljšanega odziva stopalke za plin, bolj togega vzmetenja, simuliranega prestavljanja v nižjo prestavo in ‘obogatenega’ notranjega zvoka, ki so značilni za način Untamed, funkcija Untamed Plus kalibrira pogonski sklop za dosledno zagotavljanje moči in navora pri ponavljajočih se zahtevah po veliki moči na dirkališču. Nastavitev prilagodi tudi sisteme za uravnavanje zdrsa in stabilnosti, da tako omeji njihove posege, ko voznik z avtomobilom uživa na dirkališču, obogaten zvok pogonskega sklopa pa je ojačan, da ga lahko slišite tudi v mirovanju.

Edinstvene specifikacije za vrhunsko privlačnost, ki neustavljivo zbuja občudovanje

Vrhunska serijska oprema povečuje ekskluzivno privlačnost Mustanga Mach-E GT in prispeva k temu, da uporabniki v celoti izkoristijo prefinjenost vožnje s povsem električnim pogonom.

Poleg unikatnih barv zunanjosti – Grabber modre in Cyber oranžne – novi model uvaja tudi obloge blatnikov v barvi karoserije, posebno masko iz polikarbonata s 3D-učinkom temno sive barve in doda edinstveno oblikovan sprednji odbijač z vstopnimi zračnimi režami in spojlerjem na spodnjem robu.

20-palčna platišča iz lahke zlitine, ki so na voljo samo za Mustanga Mach-E GT, imajo strojno obdelano površino s sijajno črnimi žepi, dodatni zunanji poudarki pa vključujejo streho v Shadow črni, pokrova zunanjih ogledal v Pillar črni in zavorne čeljusti v Colorado rdeči barvi.

V prostorni in ergonomski kabini 15,5-palčni zaslon na dotik s polno HD ločljivostjo podpira Fordov sistem za komunikacije in razvedrilo SYNC7, ki se dejansko uči iz vedenja voznika.

Notranje značilnosti

Športni sedeži Ford Performance so oblikovani tako, da nudijo odlično bočno oporo med živahno vožnjo in so prav tako kot volan oblazinjeni z na dotik mehkim materialom, podobnim usnju. Za večje udobje med drugim poskrbijo tudi zvočni sistem B&O z 10 zvočniki, tehnologija za prostoročni pomik prtljažnih vrat, ki omogoča preprost dostop do 402 litra prostornega prtljažnika8, in za doplačilo tudi panoramska steklena streha.

Mustang Mach-E GT je serijsko opremljen z naprednimi tehnologijami za pomoč vozniku, ki omogočajo lahkotno vožnjo, vključno z inteligentnim aktivnim tempomatom s funkcijo Stop & Go in usmerjanjem v sredino voznega pasu9, sistemom za ohranjanje voznega pasu z asistenco za mrtve kote9, aktivnim parkirnim pomočnikom 2.09 in pomočjo za preprečevanje trčenja s samodejnim zaviranjem v sili9.

Uporabnikom bo na voljo vodilno omrežje za polnjenje FordPass, ki zagotavlja celovit in integriran dostop do polnjenja po vsej Evropi – za popolno brezskrbnost na potovanjih.


“Uvedba Mustanga Mach-E je bila velik korak na naši poti, da do sredine leta 2026 ponudimo le popolnoma električna ali priključno hibridna osebna vozila z ničelnimi emisijami. Ta naša odločitev je bila izjemno pozitivno sprejeta – po vsej Evropi dosegamo odlične prodajne rezultate in osvajamo nagrade,” je povedal This Woelpern, generalni direktor uvoznega oddelka Forda Evropa. “Mustang Mach-E GT bo poskrbel za še večje navdušenje, saj bo s Fordovim strokovnim znanjem praktične, za vožnjo nadvse zabavne avtomobile in športne terence popeljal v novo, povsem električno dobo.”

Mustanga Mach-E GT je že mogoče naročiti, dobave pa bodo sledile v drugi polovici leta.

# # #

Opombe:

1 Fordovi testni podatki so pridobljeni z metodologijo z ‘letečim štartom’ (1-ft rollout).

2 MagneRide® je blagovna znamka skupine BWI Group.

3 Samo za uporabo na dirkališčih.

4 Navedena poraba goriva/energije, emisije CO2 in doseg z električnim pogonom po WLTP so izmerjeni v skladu s tehničnimi zahtevami in specifikacijami zadnje različice Evropskih uredb (EC) 715/2007 in (EU) 2017/1151. Uporabljeni standardni preskusni postopki omogočajo primerjavo med različnimi tipi vozil in različnimi proizvajalci.

5 Ciljni doseg in čas polnjenja temeljita na testnih vrednostih proizvajalca in na izračunu v skladu z voznim ciklom WLTP. Predvidena dodatna razdalja velja za prvih 10 minut polnjenja, ko se začne polnjenje baterije vozila. Stopnja polnjenja se zmanjšuje, ko je baterija skoraj povsem napolnjena. Glede na čase polnjenja v konicah in stanje napolnjenosti baterije se lahko individualni rezultati razlikujejo. Dejanski doseg vozila je odvisen od različnih pogojev, kot so zunanji vremenski pogoji, način vožnje, vzdrževanje vozila ter starost in stanje litij-ionske baterije.

6 Izračunano pri največji zmogljivosti elektromotorjev in največji kapaciteti baterije. Vaši doseženi rezultati se lahko razlikujejo. Zmogljivost s povečanjem moči na 487 KM je zagotovljena za 5 sekund.

7 Ne dopustite motenj med vožnjo! Če je le možno, uporabite glasovno upravljanje in med vožnjo ne uporabljajte ročnih naprav.

8 Merjeno v skladu z V210-2.

9 Asistenčne funkcije so namenjene le za pomoč vozniku in ne nadomeščajo njegove pozornosti, presoje ter odgovornosti za upravljanje in nadzor vozila.