Ford in M-Sport predstavljata prototip nove Pume Rally1 WRC

09. julija 2021

Ekipa M-Sport Ford World Rally Team predstavlja novo hibridno različico dirkalnika Puma Rally1, s katero se bodo pomerili v svetovnem prvenstvu v reliju od leta 2022 naprej.

Ekipa M-Sport Ford World Rally Team (WRT) je prvič predstavila prototip novega dirkalnika za reli Puma Rally1. Z njo bo od leta 2022 pomagal uvajati vznemirljivo novo dobo elektrificiranega tekmovanja v svetovnem prvenstvu v reliju FIA (WRC).

M‑Sport Ford Puma Rally1

ima hibridni pogon nove generacije. Ta zmogljivost 1,6‑litrskega turbo bencinskega motorja EcoBoost brezhibno združuje z dovršenim 100-kW elektromotorjem in baterijo s kapaciteto 3,9 kWh. Novi dirkalnik za reli je vrhunski izraz privlačnosti vožnje, ki jo kupcem ponuja kompaktni SUV Ford Puma1. Ford je v prvi polovici leta napovedal, da bo 100 odstotkov njegove ponudbe osebnih vozil v Evropi do sredine leta 2026 na voljo s povsem električnim ali priključnim hibridnim pogonom za vožnjo brez emisij. Do leta 2030 pa načrtujejo prehod na povsem električne pogone.

Od 8. do 10. julija bo prototip Puma Rally1, ki ga bosta vozila voznik M-Sport Ford WRT Adrien Fourmaux in testni voznik M-Sport Ford Matthew Wilson, pokazal svojo elektrificirano moč na znamenitem vzponu na hrib v Goodwoodu.


“Ford je 100-odstotno zavezan elektrificirani prihodnosti. Tekmovalna vročica pa je botrovala številnim inovacijam, ki se danes pojavljajo v naših cestnih avtomobilih,” je povedal Mark Rushbrook, globalni direktor oddelka Ford Performance. “M-Sport Ford Puma Rally1 bo poskrbela za skrajni preskus hibridne moči in dokazala, da je ta tehnologija zmožna zagotavljati vznemirljivo zmogljivost.”

M-Sport Ford je v začetku leta napovedal zavezo novemu triletnemu sporazumu o uvedbi hibridne tehnologije v najvišji razred svetovnega reli-športa. Dovršen sodobni priključni hibridni pogonski sklop bo zagotavljal zmogljivost na tekmovalni ravni. Predstavlja možnost vožnje s pogonom na čisto električno energijo skozi mesta in oskrbovalna območja med hitrostnimi preizkušnjami.

Hibridni sistem Pume Rally1

deluje po podobnih načelih kot cestna različica Pume EcoBoost Hybrid. Pogonski sklop zajema energijo, ki se običajno izgubi med zaviranjem in vožnjo s potisnim hodom. Jo shranjuje v bateriji, z njo pa lahko nato poganja elektromotor in tako izboljša izkoristek goriva ali zagotovi povečanje zmogljivosti. V primeru Pume Rally1 kar 100 kW za večkratno do tri sekunde dolgo povečanje zmogljivosti med tekmovalno vožnjo.

Tako kot pri priključni hibridni tehnologiji, ki je Fordovim uporabnikom na voljo z modeli, kot je na primer Kuga Plug-In Hybrid, je mogoče baterijski sklop med posameznimi fazami napolniti tudi z zunanjim virom energije na oskrbovalnih točkah, pri čemer polnjenje traja približno 25 minut. Hibridni sistem tehta 95 kg, hlajen je s tekočino in zrakom, nameščen pa je v ‘balistično čvrstem’ ohišju, ki v primeru nezgode vzdrži udarce razbitin in sile g.

Poleg tega tekmovalci v prvenstvu od sezone leta 2022 ne bodo več uporabljali fosilnih goriv. Poskrbeli bodo za 100-odstotno trajnostno gorivo, izdelano iz zmesi sintetičnih in biološko razgradljivih elementov.


“Nova doba dirkalnikov WRC je eden največjih tehnoloških napredkov v WRC do zdaj. Uvedba hibridnega pogona pomeni, da bodo avtomobili zmogljivejši, hkrati pa bodo neposredno odražali pogonske sklope cestnih različic,” je povedal Malcolm Wilson OBE, generalni direktor M-Sport. “Prehod na Pumo je zelo vznemirljiv. Ime se je že zapisalo v zgodovino relija, avtomobil je videti fantastično in komaj čakam, da ga v začetku leta 2022 zagledam na startu slovitega relija Monte Carlo.”

“Tudi predstavitev tega novega avtomobila v Goodwoodu je zelo posebna.  Gre za enega najbolj znamenitih dogodkov na koledarju motošporta. Skupaj s celotnim M-Sportom se veselim nadaljevanja zelo uspešnega partnerstva s Fordom, s katerim bomo dosegli rezultate in ohranili vodilno Fordovo vlogo v tem novem in zelo razburljivem obdobju,” je dodal Wilson.

Ford je redni partner družbe M-Sport

Že od leta 1997, skupaj sta dosegla sedem naslovov svetovnega prvaka v reliju FIA in več kot 1500 etapnih zmag. Nova Puma Rally1 bo nadomestila dirkalnik M-Sport Ford Fiesta WRC. Ta je od uvedbe leta 2017 osvojil tri naslove svetovnega prvaka v reliju.

Ford Puma je z obilico moči in odzivno zmogljivostjo ter optimizirano učinkovitostjo porabe goriva, ki jo omogoča 48-voltna hibridna pogonska tehnologija, v segment kompaktnih SUV-jev prinesla Fordovo priznano zabavno dinamiko vožnje in nadvse privlačno oblikovanje.

#FOS  #GW_Ford  #FordPumaRally1  #FordPerformance  #FunToDrive