Ford in B&O Beosonic zagotavljata popoln zvok

08. aprila 2021

Ford in B&O Beosonic zagotavljata popoln zvok na dosegu prstov.

Prihod storitev pretočnega predvajanja, zvočnih knjig, digitalnega radia in podcastov pomeni, da imajo vozniki dostop do širše palete glasbe in razvedrila z govorjeno besedo kot kadarkoli doslej.

A čeprav je bilo že dolgo možno prilagoditi nastavitve za optimalen zvok različnih zvrsti glasbe in načinov predvajanja, to še zdaleč ni bilo prav preprosto, še posebej ne med vožnjo.

Ford in B&O Beosonic zagotavljata popoln zvok
Uporabniki preprosto izberejo med zvočnimi sferami “Bright” (svetlo), “Energetic” (energično), “Relaxed” (sproščeno) in “Warm” (toplo) in še bolj natančnimi zvoki.

Nova funkcija Beosonic™ zvočnega sistema B&O v Fordovih vozilih

Vozniku in sopotnikom omogoča, da z enim samim dotikom zvok natančno prilagodijo v skladu s svojimi željami. Uporabniki preprosto izberejo med zvočnimi sferami “Bright” (svetlo), “Energetic” (energično), “Relaxed” (sproščeno) in “Warm” (toplo) ali se odločijo za nastavitev s kombinacijo različnih elementov. Na voljo je tudi pet prednastavljenih načinov: “Custom” (po meri), “Lounge” (salon), “Neutral” (nevtralno), “Party” (zabava) in “Podcast”.


“Ne glede na to, ali raje poslušate klasično glasbo, najnovejše uspešnice ali priljubljeni podcast, vam želimo zagotoviti, da kar najpreprosteje uživate v maksimalnem potencialu želene izbire. Vozniki lahko že dolgo prilagajajo zvok v avtu. Beosonic pa poskrbi, da so prilagoditve še bolj intuitivne, vožnja pa je tako še udobnejša in prijetnejša,” pravi Jan Schroll, vodja povezljivosti pri Fordu Evropa.

Ford in B&O Beosonic zagotavljata popoln zvok
Funkcija B&O Beosonic™ je nastavljena tako, da vozniki preprosto najdejo želeno zvočno sliko za posebno razpoloženje ali poljubne vmesne variante.

Kako deluje

Funkcija B&O Beosonic™ je nastavljena tako, da vozniki preprosto najdejo želeno zvočno sliko. Za posebno razpoloženje ali poljubne vmesne variante:

  • “Bright” (svetlo) je bolj zračna in izrazita, obenem omehča nekatere base;
  • “Energetic” (energično) se osredotoča na ritem in bas ter poveča kontrast vokalov;
  • “Relaxed” (sproščeno) ima manj visokih tonov in basov, idealno za predvajanje v ozadju;
  • “Warm” (toplo) zagotovi zvočno izkušnjo z občutkom intime in bližine.

Prednastavitve omogočajo hitrejši dostop do specifičnih načinov za poslušanje. “Custom” (po meri) obnovi nastavitve, ki jih je predhodno izbral uporabnik. “Neutral” (nevtralno) pa zvočno sliko ponastavi na referenčni zvok B&O. Če uporabnik dvakrat tapne na belo oznako, aktivira način s prostorskim zvokom. Ob izklopu motorja se zadnje izbrane nastavitve shranijo in so na voljo tudi po morebitnem vmesnem odklopu akumulatorja.

Ford in B&O Beosonic zagotavljata popoln zvok
Zvočni sistemi B&O so na voljo v celotni Fordovi paleti in so po meri zasnovani in uglašeni za posamezen model. Funkcija Beosonic™ je vključena v izbrane modele EcoSporta, Fieste, Focusa, Kuge in Pume z zvočnim sistemom B&O.

Vrhunsko testiranje zvoka

Za nastavitve, preskušanje in izpopolnjevanje grafičnega izenačevalnika funkcije Beosonic™ so HARMAN-ovi inženirji zvoka uporabili predvajalni seznam s 25 skladbami. Te so bile posebej izbrane za ocenjevanje in določanje lastnosti štirih zvočnih razpoloženj. Postopek nastavljanja je vključeval poslušanje teh 25 skladb v statičnih in dinamičnih voznih situacijah. Tako s pomočjo izurjenih ušes inženirjev zvoka kot z vrhunskimi merilnimi instrumenti in mikrofoni.


“Znamkama Ford in B&O je skupno prizadevanje za odličnost pri zvoku in oblikovanju. Zelo smo ponosni, da je izkušnja B&O Beosonic zdaj prvič del avtomobilskega zvočnega sistema.  Uporabniki Fordov si bodo lahko z enim samim dotikom in intuitivnim vmesnikom za preprosto upravljanje zagotovili osupljivo uživanje v predvajanju zvoka v vozilu,” je povedal Greg Sikora, direktor razvoja zvočnih sistemov v družbi HARMAN.

Zvočni sistemi B&O so na voljo v celotni Fordovi paleti in so po meri zasnovani in uglašeni za posamezen model. Funkcija Beosonic™ je vključena v izbrane modele EcoSporta, Fieste, Focusa, Kuge in Pume z zvočnim sistemom B&O*. Prek spleta lahko funkcijo preizkusite tukaj.

* BeosonicTM je tovarniško vgrajena funkcija in je žal ni možno naknadno dodati vozilom s sistemom B&O, ki so bila prodana pred njeno uvedbo. Blagovna znamka BeosonicTM je last družbe Bang & Olufsen a/s, lastnik pa jo je registriral ali podal ustrezno vlogo za licenčno uporabo pri sodnih oblasteh po vsem svetu.