Fordova tehnologija voznika usmeri stran od avta v mrtvem kotu

15. novembra 2020

‘Avto se je pojavil kar na lepem!’ – nova Fordova tehnologija voznika usmeri stran od avta v mrtvem kotu. Asistenca za mrtve kote, ki jo uvaja Ford Kuga, lahko pomaga preprečiti nezgode.

Scenarij, ki ga dobro pozna veliko voznikov: preverite zunanji ogledali in okolico, nato nameravate zamenjati vozni pas, ko tik za sabo ali vzdolž svojega vozila na vsem lepem opazite drug avto – le od kod se je vzel???

Menjava voznih pasov je rutinski postopek za izurjene uporabnike avtocest. A tudi najpozornejši vozniki včasih zgrešijo druga vozila, ki se skrivajo v mrtvem kotu, in povzročijo tvegane situacije. Ne dovolj pozoren pogled nazaj ali slaba presoja hitrosti drugih udeležencev v prometu sta bila vzroka za več kot polovico prometnih nezgod v Veliki Britaniji leta 2018.

Ford uvaja novo tehnologijo

Ta pomaga voznikom, da se pri vožnji po večpasovnih avtocestah izognejo trčenju z vozili v mrtvem kotu.


Novi sistem za ohranjanje voznega pasu z asistenco za mrtve kote je premierno na voljo s povsem novo Ford Kugo. Tehnologija nadzira voznikove mrtve kote in preverja, ali se v njih skrivajo vozila, ki se bližajo od zadaj, in lahko s pomikom volana v nasprotno smer opozori voznika in ga odvrne od spremembe voznega pasu, če zazna tveganje za trčenje.

“Številne voznike prej ali slej preseneti drugo vozilo, ki se ‘pojavi od nikoder’,” je povedal Glen Goold, glavni programski inženir za Kugo. “Sistem za ohranjanje voznega pasu z asistenco za mrtve kote je kot dodaten par oči na hrbtu in pomaga, da bi se nekaj sekund napačne presoje spremenilo v nekaj veliko bolj resnega ali morda celo tragičnega.”

Fordova tehnologija voznika usmeri stran od avta v mrtvem kotu

Varuje vaš hrbet: asistenca za mrtve kote

Ford že več kot desetletje nudi sistem za nadzor mrtvih kotov (BLIS), ki lahko voznike opozori na prisotnost drugih vozil z opozorilno lučko v vzvratnem ogledalu. Novi sistem za ohranjanje voznega pasu z asistenco za mrtve kote gre še korak dlje – nežno lahko zasuka volan in tako odvrne voznika, da bi zapeljal pred drugega udeleženca v prometu, vozilo pa preusmeri stran od nevarnosti.

Radarski senzorji Kugine asistence za mrtve kote pri hitrosti vozila od 65 do 200 km/h 20-krat v sekundi preverjajo vzporedna vozna pasova do 28 metrov za vozilom. Sistem lahko samodejno poseže, če z naprej usmerjeno kamero, ki spremlja oznake na cestišču, zazna začetek spremembe voznega pasu, tehnologija pa presodi, da bo prišlo do trčenja vozil.

Sistem za ohranjanje voznega pasu z asistenco za mrtve kote lahko poseže pri preprečevanju trčenja z vozili, ki se približujejo s hitrostjo, ki je do 30 km/h večja od vaše.

Fordova tehnologija voznika usmeri stran od avta v mrtvem kotu

Pogled naprej: asistenca za križišča

Naslednja globalna novost, ki jo uvaja nova Ford Kuga, je asistenca za križišča: tehnologija uporablja naprej usmerjeno kamero in radar, da preveri nevarnost trčenja z vozili, ki vam pripeljejo nasproti po vzporednih voznih pasovih.

Če voznik prekriža pot drugega vozila, kar se pogosto zgodi na križiščih ali manjših krožiščih, lahko sistem s samodejnim zaviranjem pri hitrostih do 30 km/h pomaga preprečiti trčenja ali vsaj zmanjšati njihove posledice.

Ena od raziskav je pokazala, da je v več kot desetini hudih nezgod na križiščih v Evropi prišlo do trčenja med osebnimi vozili, dostavnimi vozili, avtobusi ali tovornjaki.**

In ker za delovanje asistence za križišča ni potrebno zaznavanje značilnosti cestišča, kot so oznake in robniki, lahko poseže tudi na parkiriščih, industrijskih območjih in drugih krajih brez jasnih oznak ali pravil glede prednosti, ki sicer veljajo v prometu.

Obe tehnologiji delujeta pri dnevni svetlobi in v temi, ko so vključeni žarometi.

Tehnologije, ki zagotavljajo večjo brezskrbnost

Kuga je na voljo z obsežno paleto tehnologij Ford Co-Pilot360, ki so zasnovane za boljšo zaščito, vožnjo in parkiranje.

Tehnologije, med katerimi je tudi aktivni tempomat s funkcijo Stop & Go, prepoznavanjem znakov z omejitvijo hitrosti in usmerjanjem v sredino voznega pasu, so športnemu terencu pred kratkim zagotovile vodilni položaj pri prvi oceni vožnje z asistenčnimi sistemi v izvedbi Euro NCAP – Kuga se je uvrstila pred druge avtomobile vključno s Teslo Model 3 in Volvom V60.

Med naprednimi tehnologijami za pomoč vozniku, ki so na voljo za Kugo in jih je že možno naročiti po vsej Evropi, sta tudi pomoč pri preprečevanju trčenja z zaviranjem v sili in aktivni parkirni pomočnik 2.