Ford pilotsko uvaja uporabo štirinožnih robotov

05. avgusta 2020

Vas zanima, kako štirinožni roboti, podobni psom, lahko sedejo, 'dajo tačko' in se prekucnejo?

In z lahkoto tudi več ur zapored snemajo s 360-stopinjsko kamero, premagajo 30-stopinjski naklon in se povzpnejo po stopnicah.

Dejansko se ti dobrih 30 kg težki roboti s štirimi nogami premikajo zelo podobno kot psi. Vključeni so v pilotski program, s katerim želi Ford prihraniti čas, zmanjšati stroške in povečati učinkovitost v proizvodnji.

Spoznajte Puhka in Pikija

Fluffy ali po domače Puhek, kot ga je poimenovala njegova ‘vodnica’ Paula Wiebelhaus, je eden od dveh modelov. Te je Ford najel pri podjetju Boston Dynamics, znanem po izdelavi dovršenih mobilnih robotov. (Drugemu Fordovemu robotu je ime Spot oziroma Piki.)

Robota, ki ju Ford preizkuša v svojem obratu za proizvodnjo menjalnikov Van Dyke, sta sijajno rumena in takoj prepoznavna. Opremljena sta s petimi kamerami in se lahko na baterijski pogon skoraj dve uri premikata s hitrostjo do 5 km/h.  Uporabili ju bodo za skeniranje obrata. Inženirjem bosta pomagala posodobiti originalno zasnovo, izdelano z računalniškim oblikovanjem (CAD). To pa bodo uporabili pri ponovnem opremljanju tovarn z ustreznimi orodji.

“Najprej naredimo načrt tovarne in jo postavimo. V vsakem letu njenega obratovanja se kaj spremeni, spremembe pa so zelo redko dokumentirane,” pravi Mark Goderis, Fordov vodja digitalnega razvoja. “Ko roboti skenirajo naš obrat, dejansko vidimo, kakšen je zdaj, in pripravimo nov razvojni model. Ta digitalni model nato uporabimo, ko moramo obrat opremiti z orodji za nove izdelke.”

Brez Puhka bi bila posodobitev veliko dolgotrajnejša

“Prej smo uporabljali stojalo in hodili po prostoru, ustavljali smo se na različnih mestih in vsakič čakali približno pet minut, da je laser opravil skeniranje,” se spominja Goderis. “Skeniranje enega obrata je lahko trajalo dva tedna. S Puhkovo pomočjo lahko čas dela prepolovimo.”

Najsodobnejše tehnologije podjetju tako pomagajo prihraniti denar in omogočajo hitrejše opremljanje obratov, kar navsezadnje prispeva k temu, da so nova vozila prej na trgu.

Zaenkrat je po Goderisovih besedah cilj možnost daljinskega upravljanja robotov, njihovo programiranje za naloge v obratih in takojšnje prejemanje poročil od koderkoli v državi. Trenutno je možno robote programirati, da sledijo določeni poti. Prav tako jih je možno na razdalji do 50 metrov upravljati s pripravljeno tablično aplikacijo.

Ključna za Puhkov in Pikijev uspeh je njuna spretnost, pravi Wiebelhausova. Ta robota upravlja z napravo, podobno tistim iz sveta računalniških igric. V primeru težav lahko Wiebelhausova s funkcijo za varen izklop na krmilni napravi prepreči trčenje robota v oviro.

Robota imata tri delovne ‘drže’

Hojo za stabilna tla, ‘korakanje’ za neraven teren in posebno hitrost za stopnice. Prav tako lahko spreminjata svoj položaj, počepneta in se ‘iztegneta’, kar jima omogoča uporabo na težko dostopnih delih tovarne. Obvladata tudi zahtevnejše terene, kot so rešetke, stopnice in nakloni do 30 stopinj. Če padeta, se sama pobereta. Da ne bi prišlo do trčenj, ohranjata varno vnaprej nastavljeno razdaljo do predmetov.

Občasno Puhek sede na svoje robotske nožice in se popelje na hrbtu majhnega, okroglega avtonomnega mobilnega robota. Ta je neuradno poimenovan Scouter – Izvidnik. Izvidnik uglajeno polzi gor in dol po tovarniških prehodih, da Puhek prihrani energijo svoje baterije, dokler se ne loti dela. Izvidnik se lahko avtonomno pomika po prostorih ter medtem skenira in zajema točkovne oblake 3D za ustvarjanje računalniške zasnove prostora. Če je območje preozko za Izvidnika, mu Puhek priskoči na pomoč.

“V tovarni so območja, ki bi se jim zaradi oteženega manevriranja zagotovo izognili,” pravi Wiebelhausova. “Veliko preprosteje in varneje je tja poslati Puhka.” Čeprav Puhek odlično obvlada prevračanje in obrate vseh sort, Wiebelhausova ne načrtuje, da bi se z njim udeleževala pasjih razstav.

Puhek je osupljivo proizvodno orodje,” pravi Weibelhausova. “Res je zanimiv in nekaj novega, a njegova prava vrednost je v opravljenem delu in zanesljivosti. Naredi lahko veliko več kot nekaj plesnih korakov in premetov. V proizvodnem obratu ga želimo izkoristiti do skrajnih meja in videti, kaj vse lahko prinese našemu podjetju.”