Vse pogostejša izbira modelov s samodejnimi menjalniki

19. julija 2020

Novi Fordovi podatki o prodaji kažejo, da vse več evropskih voznikov izbere vozilo s samodejnim menjalnikom.

Samo v zadnjih treh letih se je delež prodanih Fordovih osebnih in dostavnih vozil s samodejnim menjalnikom povečal za več kot trikrat. Z 10,4 odstotka leta 2017 na 31,3 odstotka v prvih mesecih leta 2020.

“Med številnimi prednostmi samodejnih menjalnikov je tudi ta, da voznikom omogočajo dostop do najsodobnejših tehnologij za pomoč vozniku. Te poskrbijo, da je vse – od parkiranja do vožnje v prometu s pogostim ustavljanjem – veliko preprostejše in udobnejše,” pravi Roelant de Waard, podpredsednik za trženje, prodajo in storitve pri Fordu Evropa. “Pričakujemo, da se bo ta trend nadaljeval, saj bo v prihodnje vse več ljudi izbralo električna vozila – pri teh pa je samodejni menjalnik del serijske opreme.”

Vse pogostejša izbira modelov s samodejnimi menjalniki
Vse več evropskih voznikov izbere avtomobil s samodejnim menjalnikom, je pokazala najnovejša Fordova raziskava.

Samodejni menjalniki so del Fordove ponudbe že skoraj 70 let. Današnjo dovršeno tehnologijo bi težko primerjali s pionirskim menjalnikom Ford-O-Matic, ki je nudil samo tri prestave za vožnjo naprej.

Sodobni samodejni menjalniki prinašajo številne prednosti.

Od zmanjšanja hrupa v kabini do pomoči pri blaženju slabosti med vožnjo. Med njimi so tudi tehnologije za pospeševanje. Ta pri uporabi aktivnega tempomata omogoča, da vozilo v prometu s pogostim ustavljanjem in speljevanjem povsem ustavi in nato samodejno spelje. Možno je tudi samodejno parkiranje s pritiskom na gumb.

Aplikacija FordPass omogoča voznikom izbranih Fordovih modelov s samodejnim menjalnikom: da na daljavo zaženejo motor ter tako že pred vožnjo zagotovijo prijetno temperaturo v kabini in odmrznejo vetrobransko steklo v ledeno mrzlih jutrih. 

Opazen trend pri manjših in srednje velikih avtomobilih

Na trend v določeni meri vpliva vse večje število kupcev, ki izbirajo manjše ali srednje velike avtomobile s samodejnim menjalnikom.

Vse pogostejša izbira modelov s samodejnimi menjalniki

Med Fordovimi modeli z velikim porastom deleža samodejnih menjalnikov je tudi Focus. Januarja letos je bilo 30,9 odstotka prodanih Focusov opremljenih s samodejnim menjalnikom, leta 2017 pa samo 7 odstotkov. Tudi modela Fiesta in Puma je zdaj možno naročiti s samodejnim menjalnikom.  Ta omogoča do 15 odstotkov varčnejšo porabo goriva v primerjavi z ustrezno prejšnjo različico Fieste.

Vzpon dostavnikov s samodejnim menjalnikom

Podobno velja tudi za dostavna vozila. 31 odstotkov Fordovih gospodarskih vozil, ki so jih prodali januarja, je bilo opremljenih s samodejnim menjalnikom. Leta 2017 pa je delež tovrstnih dostavnikov znašal 13,4 odstotka.

Vse pogostejša izbira modelov s samodejnimi menjalniki

V istem mesecu je bilo 19 odstotkov Transitov opremljenih s samodejnim menjalnikom, leta 2018 pa 4,7 odstotka.

Pot naprej

Samodejni menjalniki so del poti proti vse bolj elektrificirani prihodnosti, v kateri voznikom ne bo treba prestavljati. Naslednja postaja bo uvedba avtonomnega, samovozečega avtomobila. Novega povsem električnega Mustanga Mach-E je dejansko možno voziti samo z eno stopalko. Regenerativno zaviranje, ko voznik umakne nogo s stopalke za pospeševanje, upočasni avto do te mere, da mora le redko pritisniti na zavorno stopalko.