Nova Ford Kuga – najboljše iz več svetov

27. julija 2020

Ford Kuga je športni terenec (SUV), ki se pelje, tako kot izdaja videz, dinamično. Kot limuzinski Fordi. Je prostoren družinski avto na ravni enoprostorcev.

Vir: Žurnal24.si, Foto: Saša Despot in Ford

Nova Ford Kuga hkrati postavlja smernice na področju varnosti in zadovoljuje potrebe najširšega kroga voznikov. Na izbiro je namreč z bencinskim in dizelskim motorjem, ter kar tremi elektrificiranimi različicami.

Ford Kuga je Fordov prelomni model. Ne le zato, ker ponuja več vrst motorjev in tudi tri elektrificirane različice, da se lahko uporabnik odloči za pravo, glede na vsakodnevne vozne navade in potrebe. Ford je namreč s Kugo, ki jo je prvič predstavil že leta 2008, v času, ko so SUV-ji šele dobro začeli prodirati na trg, v treh generacijah razvil avto, ki je v marsičem korak pred konkurenti. To se izkazuje tudi v prodaji v Evropi, kjer je Kuga med najbolj zaželenimi športnimi terenci. Nova Kuga ima torej zahtevno nalogo, a smo v 4 točkah strnili glavne adute, s katerimi cilja na še večji in širši krog voznikov.

1. Dizajn

Nova Ford Kuga – najboljše iz več svetov
ST-Line dodatno izboljša dinamičen videz s črnimi zunanjimi okraski, večjim zadnjim spojlerjem in do 19-palčnimi platišči (48,26 centimetra) ter dvojnimi izpušnimi cevmi.

Nova Ford Kuga je v tretje še bolj drzen avtomobil. S svežimi, bolj elegantnimi, a še vedno zelo dinamičnimi linijami, kjer so inženirji poudarek namenili zelo aerodinamični zasnovi, nagovarja tako tiste, ki jim je bliže estetika kot tiste, ki na prvo mesto postavljajo športne obline z visoko postavljeno kabino z velikimi steklenimi površinami. Poleg tega imajo kupci na izbiro številne različice, od dobro opremljene Kuge Titanium, do športne Kuge ST-Line in prestižne Kuga Vignale


2. Digitalizacija

Nova Kuga se lahko pohvali z digitalno kabino, polno tehnoloških pripomočkov, ki bodo tako v hladnem kot vročem vremenu poskrbeli, da bo vožnja manj utrujajoča in naporna, predvsem pa udobna in varna. Posebnost Kuge je nov Infotainment sistem, del katerega je 12,3-palčni zaslon (diagonale 30,48 centimetra) instrumentne plošče z zaobljenim zaslonom, kar je nekaj, kar sploh prvič vidimo v avtomobilski industriji. Poleg estetskih ima tak zaslon tudi druge prednosti, in sicer, da lahko voznik na njem enostavno in hitro spreminja poglede in prikaz informacij o vožnji, ki so zanj pomembne v točno določenem trenutku vožnje.


3. Varnost

Nova Kuga je opremljena s plejado sistemov za pomoč vozniku med vožnjo. Med drugim avtonomno ne zavira zgolj pred stoječimi vozili, ampak tudi pešci ter kolesarji. V zastojih sama dodaja plin in uravnava zavoro, za nameček pa sistem samodejno posega tudi v krmiljenje volana, da vozilo, na primer v premikajoči se koloni vozil, samodejno krmili med cestnimi oznakami. Kuga na področju asistenčnih sistemov ne sledi konkurenci, ampak narekuje standarde.

4. Povezljivost

Kuga je napredno povezana, in sicer preko sistema FordPass – če ste lastnik nove kuge in imate naloženo aplikacijo Ford Pass, ki je povezana s sistemom v avtomobilu, lahko na daljavo odklepate, ali zaklepate vozilo, tudi hladite oziroma ogrevate, če ste pozabili, kje ste ga parkirali, vam bo lokacijo razkrila aplikacija, s pomočjo katere boste ves čas vedeli tudi, kakšno je stanje vozila.


5. Vožnja

Kuga je sinonim za SUV vozila na področju vozne dinamike. To še posebej velja za aerodinamično oblikovano Kugo tretje generacije, ki je okoli 80 kilogramov lažja od predhodnice. V povezavi z novimi, zmogljivimi motorji ob dinamičnih karakteristikah na eni strani, prinaša najučinkovitejšo porabo goriva. Z novimi tehnologijami v sklopu pogonskih motorjev so Fordovi inženirji porabo pri Kugi zmanjšali do 25 odstotkov.

Celoten članek se nahaja na: https://www.zurnal24.si/uporabno/nova-ford-kuga-zdruzuje-najboljse-iz-vec-svetov-350518 – www.zurnal24.si