Nagrajeno oblikovanje zvočnega sistema za Ford Mustang Mach-E

18. julija 2020

Nagrajeno oblikovanje zvočnega sistema za Ford Mustang Mach-E kabino obogati z udobjem, slogom in vrhunskim zvokom.

Večje povpraševanje po vrhunski zvočni izkušnji v vozilih in trend ustvarjanja bolj domačega okolja v elektrificiranih vozilih sta spodbudila nagrajeno oblikovanje zvočnega sistema B&O v povsem novem in povsem električnem Mustangu Mach-E.

Na edinstveno obliko, pri kateri na tretjini armaturne plošče dominantno izstopa zvočni sistem, sta vplivala tudi Fordovo na uporabnika osredotočeno oblikovanje in dejstvo, da vozniki za volanom v povprečju preživijo štiri leta. To je prvo Fordovo vozilo, v katerem je zvočni sistem tako poudarjen.

Posebej razvita tkanina Heathered Grey, ki prekriva v armaturno ploščo vgrajene zvočnike, z videzom in občutkom spominja na tkana prekrivala legendarnih domačih zvočnikov B&O, a je dovolj čvrsta in odporna za uporabo v vozilu.

Tako potnikom v Mustangu Mach-E na sprednjih in zadnjih sedežih ni zagotovljena le odlična zvočna izkušnja – slog vozila dobi poseben pečat, ki pomaga ustvariti umirjenost. Voznik je še bolj navdušen, da lahko sedi za volanom tega vozila.


“Na uporabnika osredotočena zasnova mora upoštevati vse čute. Zvok je sestavni del življenja in je postal tudi sestavni del našega snovanja vozil – tako pri zagotavljanju praktične poslovne komunikacije kot pri prizadevanju, da nam ob zvočni glasbeni izkušnji ‘gredo kocine pokonci’.” Amko Leenarts, vodja oblikovanja, Ford Evropa

Nagrajeno oblikovanje zvočnega sistema za Ford Mustang Mach-E

Zvočni sistem

Dodatni basovski zvočnik – ‘subwoofer’ – kljub temu, da ima približno polovico manjšo maso od običajnega subwooferja in zavzame do 80 odstotkov manj prostora, predvaja izjemno zmogljive base. Tu si pomaga z edinstveno obliko kabine. Zmanjšanje mase je eden od ukrepov, s katerimi si je Ford pomagal pri zagotavljanju ciljnega dosega Mustanga Mach-E – ta pri izvedbi z zadnjim pogonom znaša do 600 km po WLTP.

Po navdihu zvočne izkušnje sistema B&O v Mustangu so strokovnjaki za akustiko podjetja HARMAN ponovno proučili karakteristike Mustangovega sistema, da bi ustvarili podobno izbrušen zvok v kabini. Električna vozila so znatno tišja, saj zvoka v notranjosti ne moti hrup običajnega motorja z notranjim zgorevanjem. Inženirji so z izkoriščanjem možnosti tihe kabine električnega vozila uspešno presegli, hkrati pa so ohranili zmogljive base in kristalno čisto predvajanje vsake podrobnosti, kot si jih je zamislil ustvarjalec.

Glas pri govoru

Zvočna ‘uglasitev’ je poskrbela tudi za predvajanje glasu pri govoru, kar pomaga pri poslušanju zvočnih knjig. Zagotavlja dodatno jasnost pri telefoniranju in skladno s trendom ‘drive-in’ ogledov filmov omogoči celo uživanje v odlični kakovosti nadvse bogate palete filmskih zvokov. Sistem za informacije in razvedrilo v Mustangu Mach-E vključuje tudi aplikacije za podcaste in jih lahko optimalno predvaja prek zvočnikov v vozilu.

Nagrajeno oblikovanje zvočnega sistema za Ford Mustang Mach-E

Dodatne tehnologije

Mach-E je pripravljen na prihodnost: brezžične posodobitve omogočajo, da je vozilo vedno opremljeno z najsodobnejšo tehnologijo, vozniku pa zaradi tega ni treba oditi od doma. Skoraj vse računalniške module Mustanga Mach-E je možno posodobiti brezžično, zato bo lahko Ford zagotovil izboljšave zmogljivosti in celo povsem nove funkcije, ki ob prevzemu vozila še niso bile na voljo.

Povsem električni Mustang Mach-E vodi čedalje obsežnejšo paleto Fordovih elektrificiranih vozil in je eden od 18 novih elektrificiranih modelov, ki jih bo Ford na evropski trg poslal še pred koncem leta 2021.