Ford nudi zračni filter, s katerim bo vožnja veliko varnejša in prijetnejša

04. junija 2020

Ford nudi zračni filter, s katerim bo vožnja veliko varnejša in prijetnejša, če trpite zaradi senenega nahoda in alergij – prav tako pa je zmanjšan prenos virusov.

Ford zdaj s svojimi vozili nudi izboljšan zračni filter. Marsikdo, ki sicer trpi zaradi senenega nahoda in alergij si bo zdaj lahko oddahnil.

Ford nudi zračni filter, s katerim bo vožnja veliko varnejša in prijetnejša

 

Fordov filter micronAir proTect so razvili strokovnjaki v Freudenbergu. Je izjemno učinkovit pri prestrezanju široke palete škodljivih mikrobov in alergenov. Nenazadnje celo virusov, ki lahko zelo ogrožajo zdravje. Izboljšani sistem uporablja oglje in poseben aktivni sloj s skrivnim receptom. Ta vključuje citronsko kislino, ki je sicer prisotna v limonah. To zagotavlja zaščito pred bakterijami, kvasovkami in glivami, ima pa tudi protivirusne lastnosti.


“Za številne voznike in njihove sopotnike predstavlja alergija na cvetni prah veliko nevšečnost, pa tudi resne zdravstvene težave,” je povedal Nigel Brackenbury, podpredsednik oddelka za pomoč strankam pri Fordu Evropa. “Filter je poceni, a učinkovita rešitev, ki pomaga zaščititi zdravje in zagotovi večje udobje za vse potnike v Fordovih vozilih.”

Način delovanja

Fordov filter micronAir proTect prestreže delce, velike (oziroma majhne) samo 0,05 mikrona – manj od tisočinke premera človeškega lasu. Pri vgradnji v prezračevalni sistem vozila zmanjša koncentracijo škodljivih delcev, ki vstopajo v kabino. Ter kar se da hitro odstrani kapljice, v katerih so lahko virusi in zmanjša možnost za nadaljnje širjenje in okužbe.


V filtru sta element z aktivnim ogljem, ki nudi dodatno zaščito pred škodljivim onesnaženjem z delci in plini kislin. Vključena je tudi večslojna zapora iz mikrovlaken, ki prestreže manjše prašne delce in cvetni prah.

Filter lahko odpravi tudi nevarnosti, ki grozijo v notranjosti vozila. Izkazal se je z 99,9-odstotno učinkovitostjo pri onesposabljanju virusov, ki so prišli v stik s posebnim aktivnim slojem.* Med njimi sta tudi virus prašičje gripe (H1N1) in HCov-229E. V trenutnih razmerah je preveč tvegano, da bi filter testirali tudi glede virusa SARS-CoV-2, koronavirusa, ki povzroča bolezen COVID-19. Pri Freudenbergu predvidevajo, da bi zagotovil enako 99,9-odstotno učinkovitost.

Koronavirusi se širijo s kapljicami, ki nastajajo pri kihanju, kašljanju ali dihanju okuženih oseb. Na površinah lahko predstavljajo nevarnost za okužbo še več ur ali celo dni. Zračni vrtinci ter spremembe temperature in vlage lahko te delce spet zanesejo v zrak – na tej točki pa jih lahko prestreže filter.


Fordovi prodajno-servisni centri lahko zagotovijo in vgradijo filter, ki je že na voljo za modele Focus, Kuga, Mondeo, S‑MAX in Galaxy, naročiti pa ga je možno tudi za Fiesto, Pumo in EcoSporta, modela Transit Courier in Tourneo Courier pa bosta sledila v drugi polovici poletja.

*Ford micronAir® proTect s protivirusno zaščito površine, ki jo zagotavlja funkcionalni sloj filtra na bazi sadnega ekstrakta (aktivna sestavina je citronska kislina CAS-št. 77-92-9 in/ali 5949-29-1) za uporabo v sistemih za uravnavanje/klimatiziranje zraka. Varna bakteriostatična in fungistatična površinska zaščita pred različnimi gram-pozitivnimi in gram-negativnimi bakterijami, kvasovkami in glivami ter preverjene protivirusne lastnosti (virus gripe H1N1 in koronavirus HCoV 229E) v skladu z ISO 18184.

Ford nudi zračni filter, s katerim bo vožnja veliko varnejša in prijetnejša