Kako poskrbeti za higieno avtomobila in odstraniti mikrobe

01. maja 2020

Kriza, povezana z epidemijo COVID-19, spreminja svet in vpliva na življenje prav vsakega posameznika. Obenem smo zaradi nje vse bolj pozorni na načine, s katerimi lahko poskrbimo, da bodo točke, ki se jih dotikamo, čistejše in bolj higienične.

Zakaj je dandanes bolj kot kadarkoli doslej treba poskrbeti, da je avto ob uporabi čist?

Mikroorganizmi so ves čas v naši okolici

Vedeti moramo, da so lahko mikrobi različnih oblik. Mikroorganizmi so ves čas v naši okolici in to je povsem normalno. Škoduje nam namreč lahko le manjše število teh organizmov. Cilj čiščenja mora biti odstranjevanje vseh potencialno škodljivih mikroorganizmov, na primer virusov, kot je COVID-19.

Ko oseba, okužena z virusom COVID-19, kašlja ali kiha, kapljice, ki vsebujejo virus, padejo na površine v okolici te osebe. Ta površina postane kontaminirana. Če se je nekdo dotakne z dlanmi, s temi pa se nato dotakne svojega obraza, lahko prenese virus v oči, usta ali nos, od koder vstopi v telo. Zaradi tega je tako pomembno umivanje rok! Idealna je uporaba mila in vroče vode, drugače uporabimo razkužilo za roke, ki vsebuje vsaj 70 odstotkov alkohola.

Kako poskrbeti za higieno avtomobila in odstraniti mikrobe

Z virusom se lahko okužimo, če nekdo kihne ali zakašlja neposredno v naš obraz. A ta način okužbe je manj verjeten. Še posebej pri vzpostavljeni zadostni razdalji med osebami s tako imenovanim socialnim distanciranjem. Kapljice so relativno velike in padejo na tla ali površino ter ne lebdijo v zraku.

Tveganje ob stiku s površino, ki je okužena z virusom COVID-19, se s časom zmanjšuje. Ni povsem jasno, kako dolgo virus preživi na površini.  Zelo verjetno pa je to odvisno tudi od vrste površine in pogojev, raziskave drugih virusov iz iste družine pa kažejo, da se tveganje znatno zmanjša po 72 urah.

Kako čistimo notranjost vozila?

Za čiščenje notranjosti avtomobila nikoli ne uporabljajte izdelkov, ki vsebujejo belilo ali vodikov peroksid. Prav tako se izogibajte izdelkom na osnovi amonijaka. Ta lahko poškoduje nekatere posebne premaze, na primer proti bleščanju in prstnim odtisom. Proizvajalec vam lahko za vsak avtomobil svetuje, katere specifične izdelke lahko varno uporabljate za posamezne dele vozila.

Kako poskrbeti za higieno avtomobila in odstraniti mikrobe

Služba za javno zdravstvo obvešča, da običajna gospodinjska razkužila učinkovito delujejo na COVID-19. Posebno pozornost morate posvetiti površinam, ki se jih pogosto dotikate, na primer volanskemu obroču, ročicam, prestavni ročici, stikalom, tipkam in zaslonu na dotik, ročicama za upravljanje brisalcev in smernikov, naslonom za roko in elementom za nastavljanje sedežev. Visoko na seznamu za čiščenje morajo biti tudi varnostni pasovi. Varnostni pas je nameščen prečno čez trup voznika in zelo verjetno prevzame največji delež kapljic pri kašljanju in kihanju.

Če izberete ročno pranje vozila, obstaja večja verjetnost, da bodo druge osebe od vas oddaljene manj od dveh metrov. Zato vam svetujemo uporabo avtomatske avtopralnice, kjer sedite v svojem vozilu z zaprtimi okni.

Nekateri za zaščito pred okužbo uporabljajo rokavice. Upoštevajte, da lahko ob stiku z okuženo površino pride do kontaminacije rokavice. Če se s to rokavico dotaknete obraza, se okužite.

Avtomobila ne posojajte osebam, ki ne živijo v vašem gospodinjstvu. S tem kršite pravila strokovnjakov glede socialnega distanciranja.

Pogostost čiščenja ni predpisana – vozilo čistite v rednih presledkih.  Še posebej takrat, ko pride do onesnaženja površine in med vsako zamenjavo voznikov. V vozilu imejte razkužilo za roke.  V predalu pa naj bodo tudi razkužilni robčki ali pršilo, da bodo na voljo na poti.

Vedno ohranjajte ustrezno razdaljo do drugih oseb.  Redno si umivajte roke in upoštevajte uradna navodila.