Nova Ford Kuga je najbolj varčen športni terenec

26. februarja 2020

Nova Ford Kuga je najbolj varčna v razredu športnih terencev, saj z vsakim litrom goriva prevozi skoraj 30 odstotkov večjo razdaljo.

Povsem nova Ford Kuga se bo odlikovala z najučinkovitejšo porabo goriva v razredu športnih terencev. Novi model v Slovenijo prihaja predvidoma poleti.  Tako bo v povprečju v primerjavi z ustreznimi različicami predhodnice porabila do 28 odstotkov manj goriva.

Nova Kuga je Fordov najbolj elektrificiran model doslej. Kupci lahko prvič izberejo tehnologijo blagega, polnega ali priključnega hibridnega pogona. Napredne pogonske sklope podpirajo tudi izboljšave aerodinamike in ukrepi za zmanjšanje mase.

Tehnologija priključnega hibridnega pogona Kugi pomaga zagotoviti najučinkovitejšo porabo goriva, najmanjše izpuste CO2 in najdaljši doseg z izključno električnim pogonom med vsemi srednje velikimi športnimi terenci. V voznem načinu lahko brez izpustov prevozi do 72 km (po NEDC).

Primerjava posameznih pogonskih sklopov za Kugo z ustrezno močjo in konfiguracijo različic predhodnice pokaže, da je učinkovitost porabe izboljšana za do 28 odstotkov (po NEDC). Če upoštevamo tudi povsem novo Kugo Plug-In Hybrid z možnostjo vožnje brez izpustov pri izključno električnem pogonu, je povprečna poraba goriva izboljšana celo za 31 odstotkov.

Kuga Plug-In Hybrid in Kuga EcoBlue Hybrid (48-voltni blagi hibrid) prvič uporabljata elektrificiran pogonski sklop. Na voljo bosta že ob začetku prodaje v nadaljevanju letošnjega leta. Kmalu nato bo sledila tudi Kuga Hybrid s tehnologijo polnega hibrida, ki sam polni baterijo. Na voljo so tudi dovršeni dizelski motorji Ford EcoBlue in bencinski motorji EcoBoost.

Nova Ford Kuga je najbolj varčen športni terenec
Nova Ford Kuga je najbolj elektrificiran model doslej.

Vgrajena učinkovitost

Povsem nova Kuga kot prvi SUV temelji na Fordovi novi globalni prilagodljivi arhitekturi sprednjega pogona. Ta podpira izboljšano aerodinamiko za varčnejšo porabo goriva, od različic predhodnice s primerljivim pogonom je lažja za do 80 kg.

Obsežna uporaba aluminija v celotni Kugini strukturi je omogočila znatno zmanjšanje mase. Tako so aluminijaste krmilne ročice vzmetenja prihranile 6,8 kg, drog odbijača iz aluminijevega kompozita je prihranil 6,1 kg, lažji zavorni sistem pa 0,8 kg.

K zmanjšanju mase so prispevali tudi lažje obloge, votli blažilniki in celo zvočniki iz neodima, ki so del zvočnega sistema.

Kljub povečanju skupnih dimenzij aerodinamična učinkovitost presega predhodnico. Ukrepi za optimalno zaščito podvozja, tesnila vrat in plosko nameščeni strešni nosilci prispevajo k zmanjšanju zračnega upora za skoraj štiri odstotke.

Nova Ford Kuga je najbolj varčen športni terenec
Nova Kuga ima izboljšano aerodinamiko za varčnejšo porabo goriva.

Predstavljamo vam raznolikost pogonskih sklopov

Kuga Plug-In Hybrid:

 • Združuje 2,5-litrski motor z Atkinsonovim ciklom, elektromotor in generator ter litij-ionsko baterijo z zmogljivostjo 14,4 kWh.
 • Baterijo je možno polniti prek priključka v sprednjem blatniku. Samodejno se polni tudi med vožnjo s tehnologijo regenerativnega polnjenja z zajemom kinetične energije zaviranja, ki bi bila sicer izgubljena.
 • Voznik lahko izbere, kdaj in kako bo uporabljal električno energijo baterije. Na voljo so načini EV Auto (samodejno), EV Now (zdaj), EV Later (pozneje) in EV Charge (polnjenje). Ko baterija doseže najnižjo stopnjo napolnjenosti, Kuga samodejno preklopi na način EV Auto. Ta zagotavlja delovanje z bencinskim motorjem in pomočjo elektromotorja z uporabo zajete energije za optimalno učinkovito porabo goriva.

Kuga EcoBlue Hybrid:

 • Delovanje Fordovega 2,0-litrskega dizelskega motorja EcoBlue s 150 KM izboljša z 48-voltno blago hibridno tehnologijo.
 • Namesto standardnega alternatorja vgrajeni integriran zaganjalnik/generator, ki ga poganja jermen (BISG). Ta omogoča zajem energije med upočasnjevanjem vozila ter njeno shranjevanje za polnjenje 48-voltnega litij-ionskega zračno hlajenega paketa baterij.
 • BISG deluje kot motor in s shranjeno energijo zagotavlja pomoč pri navoru med običajno vožnjo in pri pospeševanju. Hkrati poganja električne dodatne naprave vozila. Za dodaten prihranek goriva poskrbi 48-voltni sistem tehnologiji Auto Start-Stop, ki omogoča delovanje v še več situacijah.

Kuga EcoBoost:

 • 1,5-litrski bencinski motor EcoBoost je na voljo v različicah s 120 KM in s 150 KM. Deluje s Fordovim sistemom za izklop valja pri manjših obremenitvah, ki ga je Ford pri trivaljnem motorju uvedel kot prvi v avtomobilski panogi.

Kuga EcoBlue:

 • Oba dizelska motorja EcoBlue – 2,0-litrski s 190 KM in 1,5-litrski s 120 KM – zagotavljata optimalno učinkovitost porabe goriva in izpuste z ukrepi, kot so visokotlačno vbrizgavanje goriva in integriran polnilni kolektor.

Kuga Hybrid:

 • Na voljo bo predvidoma v drugi polovici leta in uporablja povsem hibridni pogonski sklop s samodejnim polnjenjem. Ta omogoča vožnjo z izključno električnim pogonom, ter združuje 2,5-litrski bencinski motor z Atkinsonovim ciklom, elektromotor, generator, litij-ionsko baterijo in pri Fordu razvit samodejni menjalnik s porazdelitvijo moči.

Ford obljublja elektrifikacijo vseh prihodnjih modelov osebnih vozil in bo do konca naslednjega leta v Evropi uvedel 18 elektrificiranih modelov vozil.

Največja učinkovitost v razredu

 • Kuga Plug-In Hybrid deluje s porabo od 1,2 l/100 km in izpusti CO2 od 26 g/km po NEDC (od 1,4 l/100 km in 32 g/km po WLTP), doseg s povsem električnim pogonom znaša 72 km po NEDC (56 km po WLTP).
 • Kuga EcoBlue Hybrid deluje s porabo od 4,3 l/100 km in izpusti CO2 od 111 g/km po NEDC (od 5,0 l/100 km in 132 g/km po WLTP).
 • Kuga z 1,5-litrskim motorjem EcoBoost deluje s porabo od 5,5 l/100 km in izpusti CO2 od 125 g/km po NEDC (od 6,6 l/100 km in 150 g/km po WLTP).
 • Kuga z 1,5-litrskim dizelskim motorjem EcoBlue deluje s porabo od 4,2 l/100 km in izpusti CO2 od 109 g/km po NEDC (od 5,1 l/100 km in 133 g/km po WLTP).
 • Kuga z 2,0-litrskim dizelskim motorjem EcoBlue deluje s porabo od 4,8 l/100 km in izpusti CO2 od 127 g/km po NEDC (od 5,9 l/100 km in 155 g/km po WLTP).