Ford Mustang Mach-E že v Evropi

19. februarja 2020

Ford Mustang Mach-E prvič v Evropi. Premierno se predstavlja v Londonu na dogodku 'Go Electric'. Ford bo do konca leta 2021 v Evropi uvedel kar 18 novih elektrificiranih vozil.

Ford je ob uvedbi nove izkušnje ‘Go Electric’ (Preklopite na elektriko) uporabnikom po Evropi pomagal do dobro informiranega prehoda v električno prihodnost. Evropski javnosti je prvič predstavil povsem novega Mustanga Mach-E.

Povsem električni Ford Mustang Mach-E je na čelu hitro rastoče palete Fordovih elektrificiranih vozil. Fordovi uporabniki v Evropi bodo lahko do konca leta 2021 izbirali med 18 elektrificiranimi vozili. Kar 14 jih bo na voljo že do konca letošnjega leta.

Ford Mustang Mach-E že v Evropi
Ford Mustang Mach-E

Ford se je zavezal, da bo pri vseh prihodnjih modelih osebnih vozil zagotovil tudi elektrificirane različice. Samo elektrificirane različice priljubljene Fieste, Focusa in Kuge bi lahko po Fordovi oceni uporabnikom omogočile prihranek več kot 30 milijonov evrov na leto.

Povsem elektrificirana Fordova vozila

Za povsem električna Fordova vozila in priključne hibride bo na voljo ekosistem Fordovih rešitev za polnjenje. Ta se uvršča v sam vrh panoge in bo zagotavljal brezhiben in integriran dostop do polnjenja doma in po Evropi.

Da bo polnjenje preprosto in priročno za zaposlene, je Ford predstavil načrt za uvedbo 1000 polnilnih postaj v svojih poslovalnicah in pri svojih zastopnikih po vsej Evropi v naslednjih treh letih.

“Ford je na čelu dejanske spremembe in zavezali smo se, da bomo vsem našim uporabnikom zagotovili najširšo izbiro možnosti za elektrifikacijo,” je povedal Rowley. “Infrastruktura je kritičnega pomena za brezskrben prehod uporabnikov na elektriko, a tega ne moremo narediti sami. Pospešena vlaganja vseh ključnih deležnikov v Veliki Britaniji in Evropi so pomembnejša kot kadarkoli doslej.”

Ford Mustang Mach-E je posebej ‘uglašen’ za Evropo

Že od začetka razvoja povsem električnega SUV-ja Mustang Mach-E so bile v razvoj vključene tudi inženirske ekipe Forda Evropa. S tem bodo značilnosti vozila ustrezale zahtevam evropskih uporabnikov. Tako so nastavitve vzmetenja, krmiljenja, elektronskega nadzora stabilnosti in štirikolesnega pogona Mach-E 4 ‘uglašene’ posebej za evropske ceste in vozne sloge.

Z baterijo za podaljšani doseg in zadnjim pogonom opremljeni Mustang Mach-E bo z izključno električnim pogonom predvidoma zagotovil doseg do 600 km (po WLTP). Strah glede dosega bo dokončno romal na smetišče zgodovine. Uporabniki se bodo lahko samozavestno odpravili na daljša potovanja. Kar 85 odstotkov kupcev, ki so že naročili Mustanga Mach-E, je izbralo baterijo za podaljšani doseg.

Ste vedeli?

Pri polnjenju z močjo do 150 kW na polnilnicah IONITY bo Mustang Mach-E skupnemu dosegu dodal do 93 km s samo 10 minutami polnjenja.

Ford Mustang Mach-E že v Evropi
IONITY polnilnice

 Vgrajeni modem FordPass Connect zagotavlja povezave za nenehno izboljševanje Mustanga Mach-E. Varne brezžične povezave lahko povečajo zmogljivost vozila in sistema za komunikacije in razvedrilo SYNC® naslednje generacije, ki uporablja strojno učenje, da hitro obvlada voznikove želje, dopolnjuje ga 15,5-palčni zaslon na dotik. Tega lahko voznik upravlja z dotikom in kretnjami, kot sta pomik in razteg, ter z glasovnimi ukazi iz pogovornega jezika. S povezavami, ki temeljijo na ‘oblaku’, sistem uvaja tudi brezžično združljivost z vmesnikoma Apple CarPlay in Android Auto ter aplikacijami AppLink.

“Z Mustangom Mach-E elektrifikaciji dodajamo kar nekaj vznemirjenja,” je povedal Roelant de Waard, podpredsednik za trženje, prodajo in storitve pri Fordu Evropa. “To je Mustang za novo generacijo – in prvi, ki ga lahko stranke prek spleta naročijo, sestavijo, prilagodijo in se celo dogovorijo za prevzem.”

Za preprost preklop na elektriko

Ford se je zavezal, da bodo vsi modeli osebnih evropskih vozil, v skladu z različnimi zahtevami uporabnikov na voljo tudi v elektrificirani različici s široko paleto tehnologij.

Tako na primer 48-voltna blaga hibridna tehnologija za novo Ford Pumo zmanjša izpuste CO2 in zagotovi optimalno porabo goriva, obenem pa poskrbi za še bolj odzivno in navdušujočo vozno izkušnjo. Mondeo Hybrid s tehnologijo popolnega hibrida omogoča povsem električno vožnjo za večjo prefinjenost še posebej v mestih in v razmerah s pogostim ustavljanjem in speljevanjem. Transit Custom Plug-In Hybrid z možnostjo povsem električne vožnje lastnikom podjetij omogoči doseganje zahtev glede čistega zraka v urbanih okoljih, obenem pa ohrani produktivnost z dosegom vozila z običajnim motorjem z notranjim zgorevanjem. Mustang Mach-E uporablja povsem električni pogonski sklop za vožnjo brez izpustov.

Ford Mustang Mach-E že v Evropi
Ford Mustang Mach-E se predstavlja v Evropi.

Kaj vse nas čaka v bližnji prihodnosti?

Ford predvideva, da bo do konca leta 2022 več kot polovica prodanih osebnih vozil opremljena z elektrificiranimi pogonskimi sklopi. Prav tako pričakujemo, da bomo do takrat prodali milijon elektrificiranih osebnih vozil.

Ford je med vodilnimi proizvajalci tudi pri zagotavljanju integrirane infrastrukture za polnjenje, ki podpira uporabo priključnih hibridov in povsem električnih vozil. Poleg naložbe v izgradnjo 1000 polnilnic ob Fordovih obratih in predstavništvih je Ford ustanovni član in delničar konzorcija IONITY, ki namerava do konca leta na ključnih evropskih lokacijah zgraditi 400 hitrih polnilnic. Polnilnice IONITY bodo zagotavljale posebne tarife za uporabnike Fordov.

V partnerstvu s podjetjem NewMotion in s povezljivostjo, ki jo zagotavlja vgrajeni modem FordPass Connect, bo aplikacija FordPass uporabnikom omogočila dostop do največjega in hitro rastočega omrežja polnilnic v Evropi. V omrežje je vključenih več kot 125.000 javnih polnilnic v 21 državah, ki jih lahko uporabniki poiščejo z aplikacijo FordPass, do njih jih vodi navigacija, prav tako pa lahko z aplikacijo plačajo polnjenje in nadzirajo potek.

Kupci Mustanga Mach-E, ki bodo vozilo rezervirali v letu 2020, bodo prejeli enoletno brezplačno naročnino na storitve aplikacije FordPass, ki uporabnikom omogoča preprosto iskanje lokacij omrežja za polnjenje in plačilo z enim samim računom.5 Ford bo v ponudbo vključil tudi domačo polnilno postajo Ford Connected Wallbox za priključne hibride in povsem električna vozila, ki zagotavlja do petkrat večjo moč polnjenja od standardne gospodinjske vtičnice.

Pomoč uporabnikom pri ‘preklopu na elektriko’

Dogodek Go Electric poteka na slavnem londonskem prizorišču Marble Arch, v šestih mesecih britanske turneje si ga bo predvidoma ogledalo 4 milijone uporabnikov. Sledili bodo dogodki Go Electric na sedmih evropskih trgih, vključno s Francijo, Nemčijo in Nizozemsko. Praktične in zabavne dejavnosti bodo pomagale odpraviti nejasnosti glede elektrifikacije in bodo zagotovile večjo samozavest pri uporabnikih, ki so pogosto zmedeni glede različnih električnih pogonskih sklopov in njihovih prednosti.

Ford Mustang Mach-E že v Evropi

Pred kratkim je po Fordovem naročilu izvedena raziskava pokazala, da si trije od štirih ljudi želijo nekega dne imeti elektrificirano vozilo, za skoraj polovico (45 odstotkov) je ključna prednost dejstvo, da se ni treba ustavljati zaradi dolivanja goriva. A kljub temu je 40 odstotkov sodelujočih povedalo, da zelo malo ali celo nič ne vedo o električnih vozilih, zato je zelo malo verjetno, da bodo črpalko kmalu zamenjali za električni priključek. Prav tako je skoraj polovica (49 odstotkov) udeležencev raziskave pomanjkanje polnilnih postaj uvrstila med glavne skrbi glede lastništva električnega vozila.

“Ford si je vedno prizadeval za kar najširšo dostopnost vozil in tehnologij in zdaj nameravamo narediti isto z elektrifikacijo. Z 18 novimi elektrificiranimi modeli, ki bodo v Evropi na voljo do konca leta 2021, bomo imeli elektrificirano različico za vsakega uporabnika v skladu z njegovim proračunom in zahtevami,” je povedal Rowley. “Naša vseevropska potujoča predstavitev bo pomagala zagotoviti jasen pregled elektrificiranih vozil za vse uporabnike, prav tako bodo dobili vse informacije in vpoglede, ki jim bodo pomagali pri ustrezni odločitvi za elektrificirano vozilo v skladu z njihovim življenjskim slogom.”