Ford Tourneo Custom na Cars & Cofee Slovenia

10. julija 2019

Fanta iz Cestnega dirkača sta se na dogodek, ki slavi športne avtomobile, odpeljala s Tourneom Customom.

BESEDILO Primož Makuc, FOTOGRAFIJE Andraž Martinšek, Cestni dirkač

Življenje s kombijem je lahko res sladko. Ponuja ogromno prostora, udobja in je zagotovo najboljša izbira za večje družine in manjše podjetnike. Tourneo Custom ima še to prednost, da ga lahko že v nekaj minutah iz družinskega pomočnika spremenite v dostavno vozilo. Zagotovo najbolj praktično prevozno sredstvo kar jih je. Pravi tranformer.

Ford Tourneo Custom na Cars & Cofee Slovenia

Od konkurence ga boste najlažje ločili po značilnem LED-svetlobnem podpisu dnevnih luči. Ob kombinaciji s pravim paketom opreme imate lahko tudi glavne ksenonske žaromete, kar je popolna izbira za najbolj pikolovske. Poleg tega ima še veliko kromirano mrežo v tradicionalni Fordovi obliki. Res ga ne morete zgrešiti.

Ford Tourneo Custom na Cars & Cofee Slovenia

Na zadnjem delu večjih sprememb ni, kar je za oblikovalce zagotovo največji trn v peti. Sicer to ni nič hudega, ne manjka mu prav nič. Zadnja vrata so dvižna, kar lahko služi tudi kot streha v primeru slabega vremena. Dvokrilna zadnja vrata ima le izvedenka Furgon. To je tisti brezkompromisni dostavnik brez zadnjih sedežev.

Ford Tourneo Custom na Cars & Cofee Slovenia

Serijsko ima že dvojna drsna bočna vrata in bočni stopnici, ki omogočata enostaven vstop in izstop potnikov. Ob vhodu v zadnji (potniški) del si največ pohval zaslužijo ravno sedeži. Ti omogočajo različne položaje. Nama je bil najbolj priljubljen v obliki črke U. To pomeni, da sta obe zadnji vrsti obrnjeni ena proti drugi kar omogoča največ prostora za noge. Strop je opremljen s številnimi zračniki, prav tako pa si lahko potniki sami regulirajo temperaturo in stopnjo ventilacije. Poskrbljeno je tudi za polnjenje naših pametnih naprav. Na vsaki strani je dovolj USB-priključkov. Bočni stekli v drugi vrsti imata poklopno odpiranje, dodatno pa je opremljen še z izvlečnimi senčniki za zaščito pred soncem in radovedneži.

Ford Tourneo Custom na Cars & Cofee Slovenia

Za domač občutek niso poskrebeli le v zadnjem, potniškem delu, temveč tudi v glavni kabini voznika. Ta ima le najboljše iz vseh Fordovih modelov. Brezkompromsini sistem SYNC 3 ponuja vse, kar potrebujete za sproščena potovanja. Naslednje točke si zasluži v usnje odet volanski obroč s številnimi dodatnimi funkcijami, med katerimi bi izpostavil upravljanje radarskega tempomata. Ta je v kombinaciji s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom zagotovo popolna izbira. Voznikovo “delo” na avtocestah je tako zmanjšano na minimalno. V dodatno oporo so tudi velika stranska ogledala, ki zmanjšajo težavnost parkiranja. Brez skrbi, na voljo je tudi vzvratna kamera.

Ford Tourneo Custom na Cars & Cofee Slovenia

Paket opreme Titanium v dobri meri najbolje poskrbi za voznika, kjer je sedež električno nastavljiv, poleg tega pa imata oba sprednja sedeža tudi gretje. V poletni mesecih bi za to funkcijo vsakdo le zamahnil z roko, vendar le počakajte na zimo. Takrat si vsak želi “toplega objema”. Naš Tourneo Custom je v rokavu skrival še enega asa in sicer usnjen paket za vse sedeže. Res ne gre za navaden kombi, saj bolj meji že na poslovni svet.

Ford Tourneo Custom na Cars & Cofee Slovenia

Tudi vozna dinamika je izpolnila naša pričakovanja in res sodi v sam vrh na področju kombijev. Ker sva oba vajena manjših avtomobilov, je občutek pri vožnji sprva nenavaden, a se kmalu navadiš tudi na to dolžino. Na koncu si rečeš, da voziš le “malce” večjega karavana. Poraba se je gibala okrog dobrih 8 litrov na 100 km, kar pa je, kot vedno, odvisno od relacije in težke noge.

Ford Tourneo Custom na Cars & Cofee Slovenia

Brez zadržkov lahko rečem, da je Tourneo Custom vrhunski kombi in z lahkoto konkurira tudi malce višjemu rangu. Pri meni je dobil točke na zunanjosti in razkošni notranjosti, ki te prevzame z vsemi dodatki. Ford, kapo dol, s tem ste zadeli v polno.

Več o Tourneo Customu >>

Vir: Cestni-dirkac.com