Zanesljiv partner na poletnem oddihu

16. junija 2019

Le kaj bi lahko potrebovali bolj kot udoben, varen in zanesljiv avtomobil, ko se odpravite na dopust? Ford Kuga se je na počitnicah na Hvar izkazala kot odličen partner.

FOTO Matevž Hribar

Ko načrtujete poletni oddih, ni pomembna le destinacija in vreme, temveč tudi popoln štirikolesni partner, ki naj bo udoben, pripravljen za raziskovanja in ki vas ne bo pustil na cedilu. Pripravili smo nekaj nasvetov za raziskovanje Hvara s Fordovo Kugo.

Zanesljiv partner na poletnem oddihu

Če iz Ljubljane odrinete dovolj zgodaj, da se izognete gneči na cestah in na mejnem prehodu, boste v nekaj urah že v vrsti za trajekt proti Staremu gradu in bo ostalo dovolj časa za sprehod po splitski Rivi in za okusno večerjo, denimo v restavraciji Nostromo, ki jo najdete poleg ob tisti uri že prazne ribje tržnice. Kaj strežejo, vam pove že lokacija. Ne glede na to, ali bo kasneje trajekt, s katerim boste pluli, poln ali ne, Fordova Kuga kljub notranji prostornosti navzven ni tako velika, da bi vas gneča skrbela.

Zanesljiv partner na poletnem oddihu

Svež zrak, poln vonja po borovcih in morju je nekaj, česar se ne boste naveličali. S Kugo se boste lahko, zaradi oddaljenosti trebuha avtomobila od tal in štirikolesnega pogona, pripeljali do skrite plaže in jo imeli čisto zase.

Ford Kuga je primerna za odkrivanje neobljudenih delov obale

Ena od takšnih odročnih cest, ki jih lahko uberete z avtomobilom, kot je Fordova Kuga (da vas ne bo na koncu odpeljala avtovleka zaradi razbitega karterja, kar se po besedah domačinov zgodi nekajkrat vsako sezono), je med zalivom Dubovica in Sveto Nedjeljo, obkrožena s strmimi prepadi in vinogradi. Iz te male vasice, sicer dostopne tudi skozi strašljivo ozek predor iz Jelse in mimo Zavale, se lahko peš povzpnete do najvišjega vrha na otoku, Sv. Nikole.

Zanesljiv partner na poletnem oddihu

Razgled s 628 metrov nad morjem je fantastičen: proti jugu na mali otoček Ščedro, Pelješac, Korčulo, Vis, na ono stran proti Šolti in prek Brača na strmo jadransko obalo. Če niste športno navdahnjeni, se lahko po slabši makadamski cesti pripeljete z avtomobilom skoraj do vrha, a spet ne bo odveč opozorilo, da se vam bo običajni avtomobil na takšni cesti smilil. Vidite: križanci (SUV), kot je Kuga, niso dobri le za vožnjo prek robnikov!

Ne le okolica, tudi domačini na Hvaru so izredno prijetni

Nič kaj nenavadno ni, če vas gospa Katica povabi na kosilo, Šime pa na večerni lov lignjev na zunanjo stran Paklenih otokov. Če se z domačini zbližaš, si lahko deležen jesenskega vabila k obiranju oljk in slastnih mandarin, ki jih v prostornem Kuginem prtljažniku ne bo težava odpeljati domov.

Domačini na Hvaru dobro izkoristijo številna zelišča, zato si na otoku privoščite:

  • aromatičen kozji sir,
  • hladen metin čaj,
  • sirup iz koriandra in žajblja,
  • poprovo pecivo,
  • fige, polnjene s suhimi mandlji in
  • “prošek” – sladki nektar vina.

Prave počitnice

Zakaj že hodimo na počitnice? Odgovor se skriva v korenu besede. Ja, zaradi počitka. Če vsemu naštetemu dodate jutranje tekanje na trdnjavo Španjola z razgledom na Peklenske otoke, ure in ure umirjenega dihanja na vodni gladini in raziskovanja globin, zgodnje večerje in dolg spanec, pa tudi to, da je vožnja tja in nazaj s Kugo zaradi udobnega podvozja in zmogljive pogonske tehnike ter kopice asistenčnih sistemov tako ali tako ena sama sprostitev, je tak oddih natančno to, kar potrebujemo utrujeni od mestnega tempa. In ko bo pozneje v domači kuhinji zadišal pečen krompirček z na otoku nabranima timijanom in rožmarinom, si boste obljubili: prihodnje leto gremo spet.

Zanesljiv partner na poletnem oddihu

Poišči svojo Fordovo Kugo iz zaloge vozil >>

Povzeto po prispevku Matevža Hribarja >>