Ford je Le Mans počastil s slavnostnimi opravami

29. maja 2019

Ford je pred dirko 24 ur Le Mansa 2019 razkril posebno ‘slavnostno opravo’ dirkalnikov Ford GT ekipe Ford Chip Ganassi Racing.

Vsak od štirih tovarniških dirkalnikov Ford GT bo z zunanjo podobo počastil Fordove uspehe v Le Mansu tako v zadnjem času kot v šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

Dirka 24 ur Le Mansa 2019 je zadnja za trenutni tovarniški program Ford GT in zaključuje naslednje pomembno poglavje tovarniških Fordov v Le Mansu.

“Leta 2016 se je Ford vrnil v Le Mans ob 50. obletnici neverjetne trojne zmage na dirki leta 1966 in obletnico smo proslavili na najboljši način – z novo zmago na dirki,” je povedal Bill Ford, izvršni direktor družbe Ford Motor Company. “Stati na zmagovalnih stopničkah kot predstavnik vseh zaposlenih je bil zame res trenutek ponosa. Komaj čakam, da se letos vrnem v Le Mans in podprem ekipo na zadnji dirki v tem poglavju.”

Ko bodo štirje tovarniški dirkalniki Ford GT prispeli na slavno progo La Sarthe v Le Mansu, si jih bo prvič možno ogledati v novih opravah, vse pa imajo poseben pomen. Pridružil se jim bo še peti Ford GT, s katerim v razredu GTE Am dirka ekipa Keating Motorsports.

Ford GT s številko 66, s katerim dirkajo Stefan Mücke (Nemčija), Olivier Pla (Francija) in Billy Johnson (ZDA), je odet v črno, ki spominja na dirkalnik Ford GT40, s katerim sta Bruce McLaren in Chris Amon v Le Mansu zmagala leta 1966.

Na Forda GT40, s katerim sta Dan Gurney in A.J. Foyt leta 1967 kot prva prevozila ciljno črto v Le Mansu, spominja nova zunanja podoba Forda GT s številko 67, za njegovim volanom pa se menjavajo Andy Priaulx (Velika Britanija), Harry Tincknell (Velika Britanija) in Jonathan Bomarito (ZDA).

Ford GT s številko 68 je najnovejši Fordov zmagovalec Le Mansa, saj so mu s kockasto zastavico kot prvemu pomahali na dirki leta 2016. Dirk Müller (Nemčija), Joey Hand (ZDA) in Sébastien Bourdais (Francija) bodo dirkali z istimi barvami kot ob zmagi v Le Mansu leta 2016.

Oblikovne poteze Forda GT s številko 69, ki ga vozijo Scott Dixon (Nova Zelandija), Ryan Briscoe (Avstralija) in Richard Westbrook (Velika Britanija), so povzete po Fordu GT40, ki je kot drugi med tremi zmagovitimi Fordi prečkal ciljno črto v Le Mansu leta 1966.

Peti Ford GT s številko 85 se bo z ekipo Keating Motorsports pomeril v razredu GTE Am. Ekipa uporablja isto opravo kot štirje tovarniški Fordi, le da jo krasijo še barve sponzorja Wynn’s. Za volanom Forda GT s številko 85 se menjavajo Ben Keating (ZDA), Jeroen Bleekemolen (Nizozemska) in Felipe Fraga (Brazilija).

“Forda GT smo ustvarili za povratek Forda v svet vzdržljivostnih dirk GT,” je povedal Mark Rushbrook, globalni direktor oddelka Ford Performance Motorsports. “Ta tovarniški program Ford GT je bil izjemno uspešen za našo znamko in soočanje s številnimi izzivi v štiriletnem programu nam je bilo res v veselje. Le Mans še ne pomeni konca tovarniškega programa, saj je pred nami še kar nekaj dirk v prvenstvu IMSA WeatherTech SportsCar Championship 2019.”

Pet Fordov GT se bo v slavnostnih opravah podalo na dirkališče to nedeljo (2. junija), ko jih čaka uradno preverjanje za Le Mans. 15. in 16. junija bodo lahko ljubitelji spremljali 24-urno dirko iz kokpita tovarniških Fordov GT, saj bo že četrto leto zapored omogočeno Fordovo priljubljeno predvajanje v živo iz Le Mansa.