Fordi za lažji začetek

05. decembra 2018

Ford podpira podjetnike Štartaj Slovenija.

BESEDILO Dušan Lukič, FOTO Danijel Čančarević

Prispevek je iz revije Ford Magazine zima 2018

Polovico kandidatov projekta Štartaj, Slovenija! so tudi letos z gospodarskimi vozili podprli pri Fordu in jim pomagali pri prvih izzivih in podjetniških kilometrih njihove uspešne zgodbe. Projekt Štartaj, Slovenija se je začel kot kot perspektiven vseslovenski projekt, ki je v dveh sezonah prerasel v izjemno uspešno oddajo, znano tudi zunaj naših meja. Pomemben partner nadobudnih podjetnikov je tudi Ford, ki s svojimi gospodarskimi vozili spremlja začetke številnih uspešnih podjetniških zgodb. Letos je Ford s svojimi vozili podprl štiri projekte: Palačinke takoj!, Yanika, 4kidsandus ter Kolagen shot.

YANIKA

Zgodba izdelka Yanika, pršila za čiščenje in negova­nje domačih ljubljenčkov, se je začela že dolgo prej, preden jo je Aleksandra Lelov predstavila kupcem. Kot večina uspešnih izdelkov je tudi ta nastal kot rešitev za njen vsakdanji problem, v tem primeru, kako očistiti psa, ki se boji vode. “Izdelek sem razvila pred štirimi leti, ko sem dobila psičko Loti, ki se na smrt boji vode. Vsakič, ko sva prišli s sprehoda, sva imeli težavo, saj ni dovolila, da bi ji očistila tačke.”

Zato je sama poiskala rešitev, ob tem pa najprej ni pomislila na to, da bi lahko začela tudi podjetniško pot. “Šele po treh letih uporabe sem v pogovoru s prijatelji ugotovila, da imam doma nekaj, kar bi lahko uporabljala tudi širša množica. Vem, da izdelek deluje, ker sem bila sama prva dolgoletna uporab­nica. Gre za naravno pršilo, ki se uporablja, ko prideš domov, z njim poškropiš tačke, obrišeš, da ne pušča sledi in tako ne le očistiš umazanije, ampak obenem tudi neguješ tačke.”

“Po prvih nekaj tednih na cesti z novim Transitom Courierjem lahko rečem, da se v njem počutim domače, udobno, res mi je všeč. Predvsem sem navdušena nad preglednostjo okolice z voznikovega sedeža.”Fordi za lažji začetek

PALAČINKE TAKOJ!

Naziv najbolj znan palačinkar v mestu je, milo rečeno, laskav, a žal že zaseden. Oče in podjetnik Aljaž Deu, ki s svojim palačinkomatom navdušuje mlade in stare sladokusce, se s palačinkami ukvarja preprosto zato, ker so odlične! Že dolgo z družino v njih uživajo pri zajtrkih, kosilih ali večerjah (in še kdaj vmes). To slastno srečo na hiter in preprost način je Aljaž želel zagotoviti čim več Slovencem. Najprej je s pomočjo palačinkomata skrbel, da so do odličnih palačink prišli udeleženci dogodkov, zdaj pa je z izdelkom Palačinke takoj! poskrbel tudi za vse druge.

“Začelo se je dogajati, da so me prijatelji, preden so se odpravili na morje, prosili za mojo zmes za palačinke za s sabo, in ker je bilo tega povpraševanja vse več, sem se začel poigravati z zamislijo o podjetniški poti v tej smeri.” Kot številni podjetniki se je na začetku spopadel z nekaterimi težavami, ni bil pravi čas, prišle so druge stvari … “Malo mi je bilo žal, da se nisem prijavil že na 1. sezono projekta, potem pa smo v 2. sezoni z družinskim blogom Tina in fantje sodelovali kot vplivneži in smo se malo bolj seznanili s projektom ter predvsem videli, kaj sodelovanje prinese podjetnikom. Nad 2. sezono smo bili navdušeni, v tretji pa so se nam sanje uresničile.”

Palačinke takoj! je pripravljena zmes, s katero so palačinke na mizi v le nekaj minutah. Zmes je treba le zmešati s pravo količino vode in že je pripravljena za pečenje. Na voljo so štiri različne mase, in sicer iz bele, ajdove, riževe in polnovredne pirine moke. Nobena od njih pa ne vsebuje emulgatorjev ali ojačevalcev okusa. Fordi za lažji začetek

4KIDSANDUS

Za imenom 4kidsandus je zgodba staršev s štirimi otroki. Jure in Vanja Rainer sta se s težavo občutljive kože srečala pri svojih otrocih, kar je bil povod za ustvarjanje naravne kozmetike, sčasoma ne le za kožo, ampak tudi za lase. Čeprav sta se po izgubi rednih služb spogledovala z idejo življenja v tujini, sta se po »uporu« otrok odločila, da najprej poskusita izkoristiti možnosti doma.

“Pogledala sva, kaj znava, kaj lahko narediva, in se spustila v proizvodnjo naravne kozmetike. Ideja za šampone je prišla šele pozneje, so eni izmed naših zadnjih izdelkov, ki smo jih razvili, stari približno dve leti. Balzam pa je razvit posebej za projekt Štartaj, Slovenija.”

Šamponi za štiri tipe las 4kidsandus so izdelani iz 100-odstotno naravnih, organskih in svežih sestavin. Za dodatno nego je na voljo tudi naravni balzam. “Naši lasje se razlikujejo, zato kupcem ponujamo štiri različne vrste šamponov, in sicer za mastne, poško­dovane in barvane lase ter šampon proti prhljaju. Balzam pa je univerzalen. Izdelki so 100-odstotno naravni, imajo certifikat Aromacert, pri izdelavi pa ne uporabljamo parfumov, ampak eterična olja. Pri za­gotavljanju kakovosti nama pomagajo tudi slovenski dobavitelji, od katerih kupujeva večino sestavin. Če je le mogoče, se tudi trudiva, da so slovenskega porekla in biološke pridelave.”

“Zdaj sva končno lastnika Customa in najbolj naju je presenetil, da je tako ‘fajn’ za vozit. Čeprav je tako prostoren, nimaš občutka, da voziš kombi, pelje se kot osebni avto. Za tovoren kombi je tudi udoben, zlasti voznikov sedež, kar je najpomembnejše.” Fordi za lažji začetek

KOLAGEN SHOT

Podjetnica Anja Bordon se je po treh nosečnostih, porodih in vsem, kar starševstvo in leta prinašajo, znašla z željo po ohranitvi mladostnega videza in telesa, ki si zasluži, da zanj skrbimo kot za svoj tempelj. Med tretjim porodniškim dopustom je izkoristila nekaj več časa in svoj hobi ustvarjanja na­ravne kozmetike ter izkušnje, ki jih je s tem pridobila, spremenila v posel.

Kolagen shot je prehransko dopolnilo za mladosten videz kože, čvrste nohte in sijoče lase. Omogoča priročen vnos kolagena, hialuronske kisline, MSM in vitaminov za ohranjanje mladostnega videza in vitalnosti. Uporaba je preprosta, prvi učinki pa so opazni že po nekaj tednih jemanja. Dopolnilo ima okus granatnega jabolka. “V večini podobnih izdelkov je navadno samo kolagen, v mojem ‘shotu’ pa so vsi potrebni elementi, da naše telo iz njih samo tvori kolagen.”

Anja se je pri razvoju izdelka zanašala na svoje izkušnje, a ko imaš izdelek enkrat narejen in si z njim zadovoljen, se delo šele začne. Sama se je naučila ustvariti spletno stran, pisati blog, upravljati družbe­na omrežja … “K sreči se je izdelek že na začetku hitro prijel in vedela sem, da ničesar ne delam zaman. Zelo hitro so se kupci začeli vračati in za vsako naslednje naročilo se je več ljudi odločalo za nakup. Tako je vse skupaj začelo rasti.”

“Ford Galaxy s 7 sedeži je idealen za prevoz otrok in njihovih prijateljev na izlet, morje, hkrati pa lahko preprosto podrem sedeže in imam ogromen prostor za prevoz izdelkov v nekaj manjših trgovinic ter do posrednice za Hrvaško. Vožnja z njim je, kot da bi se peljal s kombijem, le v meni osebno boljši, družinski obliki.” Fordi za lažji začetek

Vir: Ford Magazine zima 2018

Na dnu strani se naroči na prejemanje brezplačne revije po pošti