Čustva nam barvajo življenje za volanom

06. decembra 2018

O tem, kako športna vožnja vpliva na naše počutje, smo se pogovarjali s športnim psihologom dr. Matejem Tuškom.

BESEDILO Matej Kačič, FOTO Saša Kapetanovič

Prispevek je iz revije Ford Magazine zima 2018

Ali ste vedeli, da lahko športna vožnja dobro vpliva na naše počutje in posledično tudi na zdravje?

Nakup avtomobila nikoli ni posledica zgolj razumske odločitve, saj je ta od­ločitev prepojena s čustvi, ki jih lahko avtomobil vsak dan vzbuja pri svojem vozniku. Prav zato je Ford Focus visoko na se­znamu želja vseh tistih, ki jih navdušujeta do­stopnost in športna vožnja.

Avtomobil je za številne Slovence gotovo več kot le prevozno sredstvo od točke A do točke B. Še vedno je tisti pravi statusni simbol, s katerim se radi postavljamo in jezimo sosede, jekleni konjiček pa nam lahko ponudi tudi veliko močnih čustev. S tem ne mislimo le na tisto, kar v nas vzbudijo atraktivna oblika, živahne barvne kombinacije, izbrani in na otip prijetni materiali, udobni sedeži ali lična platišča, ampak tudi na tisto, kar je očem bolj ali manj skrito.

Zmogljiv motor, hiter menjalnik, natančen volan, učinkovite zavore in blaženje so ob vsem drugem go­tovo tiste pomembne sestavine, ki na koncu odličen avtomobil ločijo od povprečnega, na naš obraz pa zarišejo veselje – pa čeprav smo prevozili vsega nekaj kilometrov in zanj plačali malo več. Pot do prave vo­zniške sreče smo odkrivali tudi s pomočjo športnega psihologa dr. Mateja Tuška.Čustva nam barvajo življenje za volanom

Koktajl hormonov za vozniško srečo

Kadar zagledamo ali doživimo nekaj lepega, se v nas izloči dopamin, ki nas napolni s srečo in zadovolj­stvom. Za sprostitev in ravnovesje poskrbi hormon serotonin, če nas kaj navduši ali pa smo ustvarjalni, se v naših možganih tvori in izloča nor adrenalin. Ta zvišuje motivacijo, energijo in krepi pozornost. Tu je še adrenalin, ki povečuje hitrost in jakost srčnega utripa ter vse srčno delovanje, sproži pa tudi izločanje endorfinov, ki so odgovorni za veselje. Zveni zaplete­no? Pa ni!

Pomislite le na svoje občutke ob dobri hrani ali glasbi, gledanju napetega filma, navijanju za svojega najljub­šega športnika, ko ste zaljubljeni do ušes ali na veselje (oziroma grozo), ki vas preveva na vlakcu smrti. Če po­gledamo z vidika možganov in možganskih procesov, vse to odlično sestavlja tudi mozaik tistih potrebnih ču­stev in občutkov, s katerimi se lahko dinamična oseba tesno poveže in prek pravega avtomobila izžareva svoj značaj. Kar spomnite se na vse tiste ure, ki jih radi prebijete v avtomobilu, nasmešek, ki vam ga na poti proti cilju izvabijo ovinki ter lagodni občutki, ko do konca pohodite plin. Še me­nite, da je nakup avtomobila povsem racionalna odločitev?

Zabavna vožnja je korak do boljšega počutja

Matej Tušak, ki se ob profesorski vlogi precej ukvarja z vr­hunskimi športniki in spodbujanjem motivacije, nam rad razloži, zakaj vožnja s športno naravnanim avtomobilom, kot je Ford Focus, lahko dobro vpliva na naše počutje, posledično tudi na zdravje, in zakaj je to pomemben dejav­nik pri izbiri vozila. Tušak pravi, da so skupni imenovalec prav močna čustva, stanje pa primerljivo z zaljubljenosto oziroma metuljčki v trebuhu, z živčnostjo tekmovalca pred nastopom na tekmi ali pa vožnjo z vlakcem smrti.Čustva nam barvajo življenje za volanom

Naš vegetativni živčni sistem je namreč povezan z ne­katerimi notranjimi organi, ki vplivajo na naše čustvene reakcije, vožnja s športnim avtomobilom za moške ali nakupovanje za ženske pa je tako pomembno za dobro počutje in zadovoljstvo. Naše telo namreč doživlja po­spešek in negativni pospešek – zaviranje – ter premike levo in desno. Pozitivni občutki na telo, ko imamo take pospeške, kot jih imajo športni avtomobili, ali pa kako se neko vozilo vede v zavoju pri močnih G-silah, so lahko zelo blagodejni. Hkrati to pomeni, da smo srečni, posledično je to tudi podlaga za zdravo življenje. Dr. Tušak ob tem poudarja, da se je treba v življenju zabavati, tudi med vožnjo, saj je to korak do boljšega počutja, stvari pa naj počnemo v družbi primernega avtomobila. “Vsakodnev­na vožnja s športno naravnanim avtom je najboljši način za občutno izboljšanje dobrega počutja in čustvenega zadovoljstva,” pravi Tušak.

Vrhunci kot na vlakcu smrti

Na trgu so namreč avtomobili, ki dajo neverjeten od­ziv vozniku, torej prek volana in prek plina pokažejo, kaj se dogaja, so pa tudi avtomobili, ki imajo čisto izolirane povratne informacije. Med vožnjo gre tako predvsem za občutke, ki jih ob tem doživljamo, naj gre za hitrost ali dinamiko vožnje. Temu je pritrdila tudi nedavna raziskava, kjer so Fordovi strokovnja­ki preverjali, kako bi lahko v vozilo vgrajeni sistemi nekega dne upoštevali naša čustva – pa tudi sto­pnjo stresa, motenj in utrujenosti – ter poskrbeli za ustrezne napotke in opozorila, v nujnih primerih pa celo prevzeli nadzor nad vozilom. V sodelovanju z nevroznanstveniki in oblikovalci so raziskavi dali še stvarno obliko s športno vznemirljivim avtom. Zmo­gljivega Forda Focusa RS so opremili s prenosnimi napravami in umetno inteligenco za sprotno ani­macijo voznikovih čustev na zunanjosti avtomobila.

Ford Focus RS, opremljen s številnimi senzorji in super­računalnikom, ni meril samo srčnega utripa, ampak tudi, kaj se dogaja na voznikovi koži. Merili so še prevodnost znoja ter s tem spremljali spremembe obremenjenosti in stresa, senzorji so pošiljali podatke vmesniku v avto­mobilu, ta pa jih je pretvarjal v vidno obliko in projiciral na okna avtomobila. Na oknih vozila so opazovalci tako neposredno spremljali voznikovo osebno izkušnjo prek nameščenih 188 tisoč LED-zaslonov. Podobno so občut­ke vznemirjenja s pomočjo prostovoljcev merili še, ko so ti navijali za svoje najljubše nogometno moštvo, gledali pretresljivo epizodo Igre prestolov, uživali v strastnem poljubu z ljubljeno osebo in ko so se udeležili plesnega tečaja salse. Samo občasni vrhunci pri vožnji z vlakcem smrti so se uvrstili višje od vznemirljive vožnje v športnem avtomobilu.

Pravi avto zlahka opravi z rutino

Tušak temu zlahka prikima, saj tudi sam av­tomobil skrbno izbere in v njem neizmerno uživa, kot pa da bi nanj gledal popolnoma racionalno. Vožnja s športno nadarjenim avtomobilom je pač veliko več kot prevoz od točke A do točke B. Lah­ko je dragocen del vaše vsakdanje rutine za do­bro počutje. Kar pomislite na to, kako velik del življenja preživite v službi. Ko pridete domov, vam na­vadno ostane premalo časa za različne užitke in hobi­je, po drugi strani pa se veliko vozite z avtomobilom.Čustva nam barvajo življenje za volanom

“Vožnja v službo je precej slabo porabljen čas, saj ne moremo početi nič drugega. Ne moremo brati, brskati po internetu, se izobraževati, sploh če vozimo. Če pa se imamo v avtomobilu dobro, uživamo ob dobri glasbi in prijetnem počutju, vse skupaj pa nadgradijo še vrhunske vozne lastnosti, potem vsak trenutek uživamo, sicer dolgočasno rutinsko vožnjo pa smo tako spremenili v nekaj, kar nam daje energijo in nas krepi,” pogovor sklene Tušak. Da, vsekakor so čustva tista, ki barvajo življenje – tudi za volanom.

 

Vir: Ford Magazine zima 2018

Na dnu strani se naroči na prejemanje brezplačne revije po pošti