Gasilci s temi vozili še hitreje do ognja

26. junija 2018

Poltovornjaki postajajo nepogrešljivi in čedalje bolj zaželeni del gasilskega voznega parka.

Ko gasilski tovornjak ali kombi ne moreta po razritih gozdnih poteh in zahtevnih makadamskih stezah, takrat marsikatero situacijo rešijo zmogljivi poltovornjaki. Z njimi gasijo požare in rešujejo življenja, zato postajajo poltovornjaki nepogrešljivi in čedalje bolj zaželeni del gasilskega voznega parka. Vpadljivi rdeči ‘pickupi’ niso le atraktivni, predvsem so izredno uporabni na zahtevnejšem terenu. (Vir: Siol.net)

Gasilci s temi vozili še hitreje do ognja

Gasilci so tisti, na katere lahko računamo v naših najbolj ranljivih trenutkih. So ena najstarejših organizacij današnje družbe in vsekakor uživajo veliko večjo podporo širše javnosti, kot katerakoli druga skupina pri nas. Pomagajo nam ob nesrečah, požarih, poplavah, z dreves rešujejo prestrašene mačke in počnejo še marsikaj drugega. Prostovoljni in poklicni gasilci so fantje in dekleta, ki življenja drugih postavljajo na prvo mesto.

Da so lahko pri svojem delu kar najbolj učinkoviti, uporabljajo izredno trpežna in zmogljiva vozila, katerih cene zaradi vse potrebne opreme in sistemov segajo v nepredstavljive višave. A naj bo tovornjak s cisterno še tako zmogljiv, jih po zelo zahtevnih gozdnih ali drugih ozkih poteh ne bo mogel pripeljati. V takšnem primeru jim še kako prav pridejo druge možnosti in ena od boljših so zagotovo zmogljivi in dobro opremljeni poltovornjaki.

Vse se začne pri serijskem rangerju, obvezna barva je rdeča.

“Najprej naročimo rdeče vozilo, ki je klasično, torej takšno, kot ga lahko kupi kdorkoli. V našem primeru izberemo ford rangerja limited, ker ima edini zmogljivejši 3,2-litrski motor. Vsa notranja oprema, kot so usnjeni sedeži, gretje sedežev, navigacija, je vključena v limited različici, ni potrebna za gasilce, je le bonus, ki ga dobijo skupaj z motorjem, ki razvije 200 konjskih moči.

Večinoma se odločijo za ročni menjalnik, ker so nanj ljudje bolj navajeni in ker morajo biti na intervenciji gasilci prepričani vase in v vozilo in z ročnim menjalnikom vožnjo lažje nadzorujejo. Imajo pa na primer na Prevaljah vsa vozila, tudi rangerja z avtomatskim menjalnikom in jih dobro obvladajo,” je o gasilskih poltovornjakih povedal Tomaž Drobnič.

Preberi celoten prispevek >>