Mednarodna predstavitev Fiesta ST in Active: Mestni avto in skok na robnike

27. maja 2018

[Siol.net]

Potem ko smo se po francoskih cestah zapodili s športno kraljico Fiesto ST, smo s terensko novinko Fiesto Active zapeljali z asfaltiranih cest v neokrnjeno naravo. Z 19 milimetri višjim odmikom od tal, prilagojenim vzmetenjem, dodatnimi zaščitami in tremi voznimi profili je presenetila z voznimi lastnostmi – na urejenih cestah in zunaj njih.

Poglej video >

Peterček

Avtomobilski svet se spreminja z neverjetno hitrim tempom. K temu ne pripomore le nadzvočno hiter razvoj novih tehnologij, temveč ima pomembno mesto pri tem tudi beseda SUV. Vse več tradicionalnih avtomobilskih segmentov, ki so nekoč veljali za zlata jajca proizvajalcev, upada. Med njimi so pod udarom raznih manjših športnih terencev tudi mali mestni avtomobili, zato so pri Fordu ubrali drugačno smer.

Fiesta ni več običajen mestni avtomobil. Ne, zaradi različnih in vse bolj zahtevnih kupcev se je družina razširila na pet modelov – Titanium, Vignale, ST-Line, ST in Active. Če je prva v nekakšnem smislu duhovna naslednica predhodnice in smo športni paket ST-Line in različico ST poznali že od prej, sta Vignale in Active nekaj povsem novega. Prodajni spekter družine je tako primeren za praktično vse vrste kupcev – od razmeroma nezahtevnih do športnih, tistih, ki si želijo premijskega občutka, in tistih, ki konce tedna preživijo v naravi.

Če pogledamo še v prodajno enačbo, hitro postane jasno, zakaj je Active pomemben član novonastale mladostniške družine. Ker je kar 20 odstotkov vseh prodanih fiest opremljenih s paketom ST-Line, bodo kupci z veseljem pogledali še v drugo stran in svoji fiesti namenili malenkost več alternativnih sposobnosti.

Poudarki:

Active je peti član razširjene družine – titanium, vignale, ST-Line, ST in Active.

Od tal je dodatno dvignjen za 19 milimetrov.

Poleg črnih oblog blatnikov ima dodatno zaščito odbijačev in dna.

Motorno paleto sestavljata dva 1,5-litrska dizla in štirje litrski bencinski agregati.

Vozniku so na voljo trije vozni profili normal, eco in slippery.

V notranjosti so spremembe vizualne narave, večopravilna enota ostaja sync3.

Za boljše vozne lastnosti so optimizirali sprednje blažilnike in namestili novo hidravlično odbojno zadržalo za ublažitev sunkov.

Kaj pravzaprav prinaša Active?

Fiesta Active stopa naprej z velikimi koraki, a v teritorij avtomobilov SUV v celoti ne zmore posegati. Od tal je od običajne Fieste oddaljena za dodatnih 19 centimetrov (18 milimetrov zaradi vzmetenja, milimeter zaradi višje bočnice na pnevmatiki), kar nas je prijetno presenetilo, ko smo lomastili po francoskih hribih. Zmagoslavno smo se počutili, ko smo brez večjih težah zapeljali na kar strmo skalno gmoto (tam so nastale fotografije). Če smo povsem iskreni, smo bili presenečeni, da povsem do vrha nismo nikjer zadeli v zaščitna odbijača ali dno avtomobila. Pohvalno.

Tudi privzdvignjena ostaja vozniško odlična

Dobre vozne lastnosti ima Fiesta zapisana globoko v svojih genih. Če smo se po poteh monaških relijev navduševali nad voznimi lastnostmi nove ST, smo vozniško odlično pričakovali in deloma tudi zahtevali od različice Active. Pri Fordu nas niso razočarali in upravičili pričakovanja. Mala aktivna Fiesta ima zaradi dodatne oddaljenosti od tal še posebej prirejeno podvozje. Največ pozornosti so inženirji namenili optimizaciji sprednjih blažilnikov, ki imajo novo hidravlično odbojno zadržalo za ublažitev sunkov in tresljajev pri vožnji čez grobe površine. Hkrati ima unikatno geometrijo členov vzmetenja, posebne nastavitve vzmeti in blažilnikov pa dopolnjuje prilagojena nastavitev električnega servovolana in elektronskega nadzora stabilnosti (ESC) za višjo raven udobja in odzivnost na najrazličnejših podlagah.

Preberi celoten prispevek >

Vir: Siol.net

Te o novi Ford Fiesti ST zanima še več. Klikni.

Bi rad novo Ford Fiesto zapeljal tudi sam? Prijavi se na testno vožnjo.

 

Povsem novi ‘crossover’ – nova Ford Fiesta Active

Fiesta in Focus Active, S-max: Dinamičen avto za dinamične družine