Nejc Brodar: Tourneo Custom iz prve roke

31. maja 2018

Nejc Brodar, trener pomočnik slovenske reprezentance a v teku na smučeh

Nejc Brodar je v ekipi tekačev na smučeh tako rekoč mojster za vse, med drugim tudi voznik. Na leto je na poti okoli 200 dni, skrbi pa predvsem za koordinacijo in organizacijo tako priprav na treninge in tekme kot urejanja prevozov in namestitev. V letošnji sezoni so z ekipo prevozili krepko čez 75.000 kilometrov.

Kadar so tekme ali treningi oddaljeni za približno šest ur vožnje, prevaža tudi športnike, kadar potujejo dlje, pa se kombi spremeni v tovorno različico, športniki potujejo ločeno. Opreme imajo namreč nepredstavljivo veliko, saj vsaka vrsta snega zahteva svoje smuči in čevlje. En sam tekmovalec ima navadno s seboj po 15 različnih parov. Tako so na olimpijske igre letos samo za ekipo 15 tekačev na smučeh peljali tono opreme.

Nejc Brodar: Tourneo Custom iz prve roke

O Fordovem potniškem kombiju Tourneu Customu pravi, da je zelo udoben in da je zanje neprecenljivo, da je vsak sedež samostojen in si lahko vsak nastavi svoj položaj, še zlasti na daljših razdaljah. Je tudi izredno zanesljiv; letos jih po 75.000 kilometrih tako rekoč vsakodnevne uporabe v vsakršnih vremenskih razmerah ni niti enkrat pustil na cedilu. Avto, pravi, je njihov dom, njihova restavracija, nemalokrat pa tudi prostor za počitek ob poti.

Doživeli so že kar nekaj dogodivščin na poti, med drugim lovljenje odhoda trajekta po 2.200 kilometrih vožnje, ki je čakal samo še njih, saj so vozovnico na srečo kupili vnaprej. Nejc pravi, da prav on v ekipi najlepše poje, a je posledično zaradi tega včasih tudi tarča bolj ali manj smešnih šal.