Nova Fiesta ST rohni po ovinkasti cesti proti vrhu

08. maja 2018

Od Guarcina do Campocatina

Ko cesta ne vodi nikamor ali ‘la dolce vita’ – sladko življenje na skriti italijanski gorski poti

Ljubitelji snega in belih radosti pozimi v trumah vozijo po cesti iz mesta Guarcino do smučarskega letovišča Campocatino na nadmorski višini več kot 1800 metrov. V preostalih letnih časih gorska cesta Via Campocatino samo 80 kilometrov vzhodno od Rima sameva in vabi ljubitelje vožnje.

“V Guarcinu – enem najstarejših italijanskih mest – se založite z mandljevimi piškoti amareti in se pripravite na zelo ovinkasto, izzivov polno vožnjo proti vrhu,” je povedal novinar Steve Sutcliffe, ki se je za najnovejši film Fordove serije ‘Najzanimivejše ceste v Evropi’ (Europe’s Greatest Driving Roads) tja podal v novi Ford Fiesti ST.

Ko dosežete vrh, vas čaka osupljiv razgled na naravni rezervat Monti Velino na severu in gorske verige dežele Lacij na jugu. Na severozahodu je vidno večno mesto Rim.

“Če se povzpnete po tej cesti in počakate, da zaide sonce, boste v nočeh brez oblačka občudovali na milijarde zvezd – na cesti proti vrhu se boste peljali tudi mimo astronomskega observatorija, ki pri sledenju asteroidom sodeluje z observatoriji z vsega sveta, saj je to območje skoraj povsem brez svetlobnega onesnaženja,” je dodal Sutcliffe.

To je osmi film v seriji, v kateri se je Sutcliffe odpravil raziskovat osupljive ceste z vsemi modeli iz kataloga Ford Performance: od vožnje po izjemni Atlantski cesti na Norveškem s superšportnikom Ford GT do barja Blakey Ridge v britanski grofiji Severni Jorkšir za volanom Focusa RS. Kot prva predstavljena italijanska cesta je osupljiva Via Campocatino osvojila maksimalnih deset od desetih možnih točk za slikovitost, hrano in pijačo ter dejavnik vznemirljivosti, skupni rezultat pa jo s 53 doseženimi točkami od 60 možnih uvršča na tretje mesto v seriji.

Za ogled drugih izjemnih evropskih cest obiščite predvajalni seznam Forda Evropa na YouTubu – kliknite tukaj.