Novi legendarni Ford Mustang BULLITT

22. marca 2018

Posebna različica novega Forda Mustanga BULLITa.

V Ženevi smo – ob podpori tretje generacije družine McQueen – v počastitev 50-letnice slavnega filma s Stevom McQueenom v glavni vlogi predstavili novi Ford Mustang BULLITT. Opremljen bo s 5,0-litrskim motorjem V8, ki bo predvidoma razvil 464 KM, opremljen pa bo tudi z novo tehnologijo prestavljanja, usklajeno s številom vrtljajev.

“Naša posebna različica novega Forda Mustanga BULLITa obuja spomine, ki si jih s ponosom delimo z družino McQueen, navdušeni pa smo, da lahko ta model zdaj prvič ponudimo tudi avtomobilskim navdušencem v Evropi,” je povedal Steven Armstrong, podpredsednik skupine in predsednik za Evropo, Bližnji vzhod in Afriko v družbi Ford Motor Company.

Novi legendarni Ford Mustang BULLITT

Posebna različica Mustanga BULLITTA

Po globalni javni predstavitvi na severnoameriškem mednarodnem avtomobilskem salonu v Detroitu v začetku 2018 bomo junija začeli proizvajati novega Mustanga BULLITT tudi za evropske kupce.

Novega Mustanga poganja Fordov 5,0-litrski motor V8, dopolnjen s sistemom odprtega dovajanja zraka in sesalnega kolektorja, 87-milimetrskimi ohišji dušilne lopute in umeritvijo krmilnega modula pogonskega sklopa iz modela Shelby Mustang GT350, kar zagotavlja predvideni razvoj moči 464 KM in 526 Nm navora.

Mustang BULLITT je na voljo v barvi Shadow Black in v klasični Dark Highland Green, opazna pa so tudi 19-palčna platišča v slogu Torq Thrust, rdeče zavorne čeljusti Brembo™ in pokrov odprtine za dolivanje goriva kot pri izvirnem Bullittu.

Na voljo je tudi Fordov dovršeni sistem nastavljivega vzmetenja MagneRide, ki z električnimi impulzi poveča ali zmanjša rezistenco posebne tekočine v blažilniku, da se sproti odziva na spremenjene razmere na cesti ter tako brez zmanjšanja udobja pri vožnji poskrbi za optimalno vodenje. Športni izpušni sistem z aktivnim ventilom je del serijske opreme in dopolni značilno grgranje motorja V8.

V notranjosti bo pred voznikom Fordova 12-palčna povsem digitalna LCD-instrumentna plošča, v katero se bo zazrl iz Recarovega športnega sedeža. Šivi oblazinjenja sedežev, sredinske konzole in armaturne plošče bodo usklajeni z barvo zunanjosti, vsak Mustang BULLITT pa bo imel namesto tradicionalnega Mustangovega emblema z iskrim konjičem na armaturni plošči pred sovoznikom ploščico z individualno številko vozila.

Novi legendarni Ford Mustang BULLITT

Novi Mustang bo serijsko opremljen s Fordovo novo tehnologijo za uskladitev s številom vrtljajev, ki zagotavlja bolj uglajeno prestavljanje v nižjo prestavo s kratkotrajnim hitrim odpiranjem dušilne lopute (Američani mu pravijo ‘blip’, pri nas bi mu rekli ‘med-plin’) zmogljivega 5,0-litrskega motorja V8, prav tako bo razvajal z vrhunskim zvočnim sistemom B&O PLAY, ki prek 12 odličnih zvočnikov predvaja glasbo s skupno močjo 1000 wattov.

Samo preprosto kul

“Ta novi BULLITT je moj najljubši Mustang – brez vseh črt, spojlerjev in oznak,” je povedal Darrell Behmer, glavni Mustangov oblikovalec. “Ni mu treba opozarjati na nič – je samo preprosto kul.”

Med drugimi značilnostmi v počastitev avta, ki ga je vozil McQueen, so prefinjeni kromirani poudarki ob maski in sprednjih oknih ter unikatna črna sprednja maska. Na zunanji in notranji strani avta je kar se da malo oznak; z zunanje strani je viden samo logotip BULLITT na pokrovu odprtine za dolivanje goriva v sredini zadnjega dela.

Novi legendarni Ford Mustang BULLITT

Namesto serijskega oblazinjenja sedežev z zelenimi šivi in pomnilnikom nastavitve lahko kupci Mustanga BULLITTa izberejo v črno usnje odete športne sedeže Recaro®.

Zadržanost s ‘kul’ pečatom

“Nič ni uspelo zajeti duha in vznemirljivosti Mustanga tako popolno, kot prav noro avtomobilsko preganjanje v filmu Bullitt,” je povedal Steven Armstrong, podpredsednik skupine in predsednik za Evropo, Bližnji vzhod in Afriko v družbi Ford Motor Company. “Novi Mustang BULLITT bo ob začetku prodaje v drugi polovici leta vsemu temu dodal še več moči, vznemirljive nove funkcije, kot je uskladitev s številom vrtljajev, zvočni sistem B&O PLAY in – v slogu Steva McQueena – zadržanost s ‘kul’ pečatom.”

Ford je novega Mustanga BULLITT v Evropi predstavil s pomočjo tretje generacije članov družine McQueen, saj sta se mu pridružila Chase in Madison, vnuk in vnukinja Steva McQueena. Z očetom, Chadom McQueenom, sta nastopila v sceni z avtomobilskim preganjanjem, tokrat v švicarskih Alpah blizu Ženeve kot homage legendarnemu filmskemu lovu v izvirnem ‘Bullittu’, ki ga ljubitelji filma zlepa ne bodo pozabili.

To je eno najbolj epskih avtomobilskih preganjanj v zgodovini filma. V skoraj 10 minut dolgi legendarni sekvenci filma ‘Bullitt’ (Warner Bros.) Steve McQueen za volanom 1968 Mustanga GT fastback po ulicah San Francisca zasleduje plačana morilca.

“Doma nas na vsakem koraku obdajajo predmeti, ki spominjajo na dedkovo vlogo v ‘Bullittu’ in film smo si ogledali že neštetokrat, zato je res posebna izkušnja biti del predstavitve tretje generacije Mustanga BULLITa v Evropi,” je povedal Chase McQueen.

“Oče Chad naju je v Fordu učil voziti po kalifornijskih obalnih cestah, zato sva se zelo veselila sodelovanja z njim in tem novim avtom. Mislila sem, da se mi bo zmešalo od sreče, ko sta Ford in ustanova Steva McQueena pred nedavnim podarila prvega novega Mustanga BULLITa s številko VIN 001 za dražbo, ki je prinesla 300.000 dolarjev v dobrodelne namene,” je povedala Madison McQueen.

Originalni Ford Mustang Bullitt iz filma Bullitt

Mustang BULLITT tretje generacije stopa po stopinjah prejšnjih posebnih različic modela Bullitt iz let 2001 in 2008, ki sta bili prav tako na voljo z zmogljivimi motorji, platišči v slogu Torq Thrust, edinstvenimi oblikovnimi potezami in omejenim izborom barv zunanjosti, med katerimi je bila tudi Dark Highland Green.

 

Komotar Minuta na predstavitvi novega Mustanga BULLITT