Od lepotnih čopičev in plesa do avtomobilskega volana

24. julija 2017

Spoznaj vizažistko Martino Vrhovnik

BESEDILO Nika Arsovski, FOTO Helena Kermelj

Na življenjski poti se srečujemo z najrazličnejšimi ovirami, ki se jih lahko lotevamo z jezo ali pa ohranimo milino in jih odpravimo z mehkobo. Slednjega se je z izkušnjami priučila tudi Martina Vrhovnik, vizažistka, ambasadorka Fieste in lastnica studia T spot, v katerem so številne predstavnice nežnejšega spola spet odkrile svojo žensko plat, ki so jo zaradi časovne stiske in vsakodnevnih težav odrivale na stran.

Dandanes javnost posveča veliko pozornosti zunanjemu videzu, medtem ko zelo radi pozabimo na notranjo lepoto. Kako pomembna je ta v življenju žensk?

Ravnovesje med notranjo in zunanjo lepoto je nujno. V mladosti je za ženske pomembnejša zunanja lepota, medtem ko z leti počasi spoznavamo tudi pomen notranje, na katero vse prevečkrat pozabimo. Ko začnemo poslušati sebe, se negovati in paziti na notranje počutje, takrat lepoto izžarevamo tudi navzven. Dober primer so čudovite manekenke popolnega videza, pri katerih pogrešam žar, iskrenje. Ta nima nič opraviti s telesno težo, saj me vsakič znova navdušijo ženske z nekaj kilogrami preveč, ki se v svoji koži odlično počutijo in to tudi izžarevajo.

Sodobni svet goji do žensk velika pričakovanja. Morale bi biti popolne gospodinje, uspešne v poslu, ob tem pa še skrbne mame, tete. Seveda bi poleg tega morale ohraniti svojo lepoto, ženstvenost. Kaj mislite o tem?

Ženske ob otrocih običajno pozabijo nase. Kljub vsakdanjemu kaosu, negovanju odnosov, skrbi za družino ženske morajo pokloniti nekaj časa tudi sebi. Le ob tem lahko začutijo sebe in so zadovoljne. Če je ženska zadovoljna, bo zadovoljen ves svet okrog nje. (smeh) Seveda pa je veliko odvisno tudi od nasprotnega spola, saj se od žensk pričakuje marsikaj, medtem ko do moških takšnih pričakovanj ne gojimo. Žensko lahko gradi tudi čudovit moški odnos do nje, nekdo, ki jo obravnava kot žensko, kot dragoceno bitje. Moški, ki ji da vedeti, da je ženska, kako pomembna je. Hudo mi je, saj je kavalirjev v tem svetu vedno manj. Opažam veliko deklet, ki jih partnerji ne cenijo dovolj. Prav zato sem srečna za vsako posameznico, ki stopi skozi vrata mojega studia, da v plesu vnovič prebudi žensko v sebi, svoje čute.

Predstavite nam dogajanje za štirimi stenami vašega studia. Kakšno preobrazbo občutijo ženske, ko stopijo v vaš svet?

Ženske zaradi različnih dejavnikov izgubljamo samozavest, samospoštovanje. Prav zato se trudim, da sprva z ličenjem poskrbim za njihov zunanji videz, nato pa s senzualnim plesom še za notranje počutje. Že kanček ličil ustvari velike spremembe, kar lahko dekleta občutijo na svoji koži. Vendar pa vse ni le v vizualni lepoti. Prava lepota namreč izvira iz nas in s senzualnim plesom jo skušamo prebuditi tudi me. Ženske v nekaj tednih začutijo, kar želijo videti v ogledalu, in s plesom prebujajo pravo, notranjo lepoto in jo izžarevajo tudi navzven. S plesom prebujajo svoja čustva in si povrnejo samozavest.

Kako je senzualni ples spremenil vaše življenje? Če se ne motim, ste z njim tudi vi vnovič odkrili svojo ženstveno plat.

Včasih sem bila pogosto hiperaktivna, morda nepremišljena. Nisem se znala ustaviti, svoje energije pa ne pravilno usmeriti. Ples mi je pomagal najti svoj drugi jaz, saj živahna dekleta v tem pogosto najdejo svojo mehkobo, milino. Pa ne le v dvorani, moj odnos se je nato prezrcalil tudi v vsakdanje življenje. V določenih situacijah, ko bi najraje kar eksplodirala, se umirim in pogledam na situacijo še z druge perspektive. S plesom sem začela negovati tudi svojo notranjo energijo, naučila sem se skrbeti tudi zase.

Zdi se, da se s problemi soočate z izjemno lahkotnostjo, mehkobo. Kako vam to uspeva?

Morda so k temu pripeljale izkušnje. Ob prvi preizkušnji sem se odzvala kot tornado, za vse sem krivila druge in stresala slabo energijo na vse strani. To me je izpililo, saj sem uvidela, da s takšnim odzivom ničesar ne spremenim. Ob takšnih priložnostih moraš stopiti iz sebe in pogledati na zgodbo z druge perspektive. Zdaj so takšne ovire zame izziv, ob katerih se naučim česa novega, postanem še močnejša. Brez problemov in novih izzivov namreč obstanemo na isti točki, medtem ko z vsako premagano težavo korakamo naprej. To seveda zahteva tudi svojevrstno refleksijo, s pomočjo katere mirneje nadaljujemo svojo plovbo.

Katere misli vas spremljajo na vaši življenjski poti?

Za vedno mi bo v spominu ostal stavek, ki mi ga je mami polagala na srce že od malega: »Vsaka stvar je za nekaj dobra!« Vse se namreč zgodi z razlogom, morda šele kasneje ugotovimo, zakaj nam je koristila. Včasih mi kdo očita, da živim naivno, kar pa ni res. Sem iskrena do sebe, saj sem se v življenju morala pošteno potruditi, da sem dosegla to, kar imam sedaj. Sebe preživljam že od sedemnajstega leta, ko sem začela služiti svoj denar. Od staršev sem dobila lep pogled na svet, poštenost in delavnost, znajti pa sem se morala sama. Prav zato sem vesela za vsak korak v življenju, ki me je potisnil naprej, da sem sedaj tu. Kdo ve, kje bom čez nekaj let?

Kakšno vlogo ima na tej poti vaš jekleni spremljevalec? Katere lastnosti se vam zdijo pri izbiri pomembne?

Stavim na udobje, saj veliko časa preživim na cesti, medtem ko se vozim na vse konce Slovenije. Pomembna mi je tudi varnost, ob tem pa ne gre zanemariti niti estetike, saj sem izrazito vizualno bitje. Moje življenje je nadvse dinamično, zato potrebujem pravega sopotnika, ki z menoj potuje in raziskuje nove dežele. Rada lepo živim in odkrivam nove kraje, razdalje so zame nekaj relativnega. Obožujem vožnjo, saj me svojevrstno sprošča. V življenju namreč ni pomemben cilj, temveč pot.

Prispevek je bil objavljen v reviji Ford Magazine poletje 2017 >

Prelistaj aktualno številko revije Ford Magazine >