Žan Kranjec

22. decembra 2022

Žan Kranjec je še enkrat več pokazal, da je mojster proge Gran Risa v Alta Badii. Tokrat je premoč moral priznati le Marcu Odermattu in Henriku Kristoffersenu.

Dan po tem, ko je Žan Kranjec zapravil vodstvo po prvi vožnji in je prišel do vseeno odličnega petega mesta, je bil v Alta Badii na sporedu še en veleslalom za svetovni pokal. Slovenski šampion je imel nekaj pomislekov glede včerajšnje druge vožnje, a na progi Gran Risa časa za taktiziranje ni. Za namenček je Kranjec še otvoril tekmo s številko ena in pokazal svojo trdnost. Takoj je pokazal, da je pozabil na včerajnji dan in je smučal zelo preudarno. Prva vožnja mu sicer ni uspela do potankosti, a je imel s četrtim mestom odlično izhodišče.

Kranjec v finalu ni ponovil napake. Čeprav je bil malenkost počanejši v zgornjem delu proge, je spodaj smučal izjemno in se v cilju veselil prevzema vodstva. Po odlični drugi vožnji mu je odleglo. Meillard ni zdržal napada smučarja iz Vodic in Kranjec si je priboril 11 stopničke v svetovnem pokalu, tretje v Alta Badii. Ker sta bila Kristoffersen in Odermatt, ki sta zadržala svoji mesti, močnejša tudi v drugi vožnji, je Kranjec v Dolomitih tako še tretjič v karieri stopil na najnižjo stopničko zmagovalnega odra.

Izjava ob zmagi

Žan Kranjec: “Vsakič ko sem na stopničkah, sem izjemno vesel. Danes sem bil malce zaskrbljen, ker nisem točno vedel, kaj vse se je dogajalo včeraj v drugem teku. Tudi na startu drugega teka danes me je bilo strah, da se ne bi ponovil podoben scenarij. Prav zaradi tega sem izredno vesel, da sem na tretjem mestu. Naredil sem nekaj sprememb na materialu od včeraj in to je bilo očitno dovolj. Upam pa, da se bom tudi jaz navadil, da bom enkrat bolje tudi branil kot napadal v drugi vožnji.”

ALTA BADIA,ITALY,19.DEC.22 – ALPINE SKIING – FIS World Cup, giant slalom, men. Image shows the rejoicing of Henrik Kristoffersen (NOR), Marco Odermatt (SUI) and Zan Kranjec (SLO). Photo: GEPA pictures/ Patrick Steiner

Klemen Bergant : “Danes smo bolj zadovoljni kot včeraj. Predvsem po tistem izhodišču, ki smo ga imeli, nismo bili zadovoljni s petim mestom. Danes je naredil dve korektni, dobri vožnji. Smo veseli, da je znova uspel priti na stopničke. Tudi Štefan je danes dosti boljše reagiral, tudi material je delal boljše. Smučal je veliko boljše, a mu je le 11 stotink zmanjkalo za drugi tek. Vseeno je z včeraj na danes naredil dobro stvar in lahko gledamo bolj optimistično naprej.”

Foto: GEPA