Ford praznuje 60 let kultnega Mustanga

22. aprila 2024

Je sinonim za zabavo, svobodo, zmogljivost in pridih uporništva. Navdušenci po vsem svetu danes praznujejo, saj kultni Ford Mustang slavi 60-letnico.

Mustang je bil prvič naprodaj na newyorškem svetovnem salonu 17. aprila 1964. Z več kot 418.000 prodanimi avtomobili je že v prvem letu postavil rekord. Vse od takrat ohranja visoke obrate: Mustang je že več kot 10 let najbolje prodajani športni avto na svetu.

Ob praznovanju šestih desetletij neprekinjene proizvodnje Mustanga je Ford danes napovedal dve novosti za Evropo. Novi Mustang California Special predstavlja sodoben izraz posebne različice, ki so jo prvič predstavili leta 1968. Novi paket Mustang Nite Pony pa z izrazitimi izboljšavami sloga poskrbi za še bolj prepoznaven značaj.

Na poti proti električni prihodnosti v Evropi je Ford svojo čredo Mustangovih konjičev prvič razširil tudi z električnim SUV-jem Mustang Mach-E. 30. aprila bodo pri Fordu začeli sprejemati naročila za model Mustang Mach-E Rally. Prvi Fordov električni avto z navdihom iz sveta relija (na voljo na izbranih trgih). Še eno darilo ob Mustangovem rojstnem dnevu vključuje prve podrobnosti o postopku naročanja za ultra-zmogljivega Mustanga GTD (na voljo na izbranih trgih).

‘Dnevi Mustanga’ (Mustang Day)

Del praznovanj ‘Dneva Mustanga’ (Mustang Day), ki jih Ford pripravlja za in z navdušenci nad Mustangi po vsem svetu, je tudi Ford Mustang Global Gallop. Šestdeset ambasadorjev Mustanga, novinarjev in ustvarjalcev vsebin se bo istočasno podalo na epsko potovanje. Tako bodo od Severne do Južne Amerike, Evrope, po Južni Afriki, Kitajski in Avstraliji, prepoznali trajno priljubljenost tega kultnega športnega avtomobila po vsem svetu.

V kampanji, ki se bo začela 17. aprila in bo trajala čez vse leto 2024, bodo sodelovali tudi ustvarjalci vsebin na družbenih omrežjih, kot so Andy To (@Andyto), Lauren Stoney (@lalafox92) in Uma Leoni (@Leonis.studios). Kmalu bodo objavljeni tudi drugi ustvarjalci vsebin, mediji in Mustangovi ambasadorji na trgih po vsem svetu.

“Le malo vozil – če sploh kakšno – ima tako bogato zgodovino, izročilo in privržence po vsem svetu kot Ford Mustang, še manj pa jih neprekinjeno proizvajajo že 60 let,” je povedal Jon Williams, generalni direktor družbe Ford Blue v Evropi. “Današnje praznovanje in naši novi dodatki Mustangovi konjenici izražajo duha svobode in zabave, ki je bil temelj Mustangovega uspeha v vseh šestih desetletjih – zdaj pa navdihuje tehnologije, s katerimi bo Mustang galopiral v prihodnost.”

Ford praznuje 60 let kultnega Mustanga

Novi Mustangi. Isti duh.

Ford je danes predstavil nov model Mustang California Special za Evropo, ki je poklon zelo priljubljeni posebni različici iz leta 1968. Z edinstvenim dizajnom povzema bistvo ameriškega sloga zahodne obale.

California Special je na voljo v osmih zunanjih barvah, med katerimi sta tudi Iconic Silver in Vapour Blue. Dodali so mu značilne stranske črte s kombinacijo modre Medium Light Rave Blue ter črne z visokim in nizkim sijajem. Edinstven je tudi napis GT/CS, ki je pri šibki svetlobi skoraj neviden, na soncu pa postane veliko bolj opazen. Žarometi so obdani s črnimi obrobami. 48,3 cm (19”) platišča iz lahke zlitine pa imajo strojno obdelano površino z detajli v barvi Rave Blue. Vse to dopolnjujeta oznaki GT/CS na sprednji maski in oznaka GT na pokrovu prtljažnika, obe lakirani v isti barvi. (na voljo na izbranih trgih)

V notranjosti California Special nadaljuje živahno tematiko z oblazinjenjem Navy Pier in usnjenimi sedeži Ebony Black. Dvobarvni šivi v odtenkih Raptor Blue in Metal Grey pa krasijo armaturno ploščo, vrata, volan in sredinsko konzolo ter poudarjajo ekskluzivnost modela. Mustang California Special je od danes na voljo za naročilo v karoserijski izvedbi Mustang GT kabriolet z izbiro med šeststopenjskim ročnim in desetstopenjskim samodejnim menjalnikom, ki lahko dopolnjuje 5,0-litrski motor V8. (na voljo na izbranih trgih)

Novi paket Nite Pony, ki ga je od danes možno naročiti z Mustangom GT v obeh izvedbah – kot kupe in kot kabriolet – z izbiro ročnega ali samodejnega menjalnika za 5,0-litrski motor V8, daje kupcem možnost, da svojemu novemu Mustangu dodajo temen poudarek. V paket so vključena v barvi Ebony Black lakirana platišča, črna streha, pokrovi ogledal in obrobe žarometov ter črni sprednji in zadnji konjiči, ki označujejo Mustange. Zato ni nobenega dvoma, da je pred nami res hud stroj. (na voljo na izbranih trgih)

Ford praznuje 60 let kultnega Mustanga

Pripravljen za igro na asfaltu ali v blatu

Kupci v Evropi lahko od 30. aprila naročijo revolucionarni model Mustang Mach-E Rally.  Ta tipično Mustangovo svobodo in zabavo prvič prenaša na neutrjene ceste. (na voljo na izbranih trgih)

Mustang Mach-E Rally s svojo zasnovo pritegne pozornost prav tako, kot se oprime asfalta ali makadama. Krasita ga dve dirkaški črti, ima edinstven sprednji del, dramatičen zadnji spojler in 48,3 cm (19”) sijajno bela platišča po navdihu Fordove dolge zgodovine dirkanja v reliju.

Električni pogonski sklop z dvema motorjema za pogon vseh štirih koles razvije 950 Nm navora in 358 kW (486 KM). Obenem pa je posebej prilagojeno vzmetenje za 20 mm višje kot pri modelu Mustang Mach-E GT, da je zagotovljen večji odmik od tal na neutrjenih površinah.

Prav tako je Ford danes potrdil, da v Evropo prihaja Mustang GTD, najdrznejši in najnaprednejši Mustang doslej.

Ta ultra-zmogljivi avto z dovoljenjem za uporabo v običajnem prometu prinaša najsodobnejšo tehnologijo. Vključno z aktivno aerodinamiko in polaktivnim vzmetenjem, na voljo pa bo v strogo omejenem številu.

Gledalci vzdržljivostne dirke 24 ur Le Mansa 15. in 16. junija si bodo lahko Mustanga GTD ogledali v živo, prav tako pa bodo spremljali, kako se bo na dirki odrezal Mustang GT3. Evropske prijave za Mustanga GTD bodo predvidoma odprli letos poleti – kmalu bo znanih in objavljenih več podrobnosti.

Ford praznuje 60 let kultnega Mustanga

Legenda, ki jo ustvarjajo že 60 let

Od leta 1964 so v sedmih generacijah izdelali in prodali več kot 10 milijonov Mustangov. Kultni športni avtomobil se je več tisočkrat pojavil v filmih, na televiziji, v glasbi in videoigrah ter postal najbolj priljubljeno vozilo na Facebooku.

Mustang se ponaša tudi z bogatimi dosežki v avtomobilskem športu po vsem svetu, saj je prvo zmago na dirki Tour de France Automobile dosegel že v prvem letu prodaje. Nato pa je osvajal zmage in prvenstva z dirkami športnih avtomobilov, na tekmovanjih v pospeševanju (drag race) in na relijih.

Mustangov tekmovalni duh je še danes živ(ahen) z modeli Mustang Dark Horse Spec R, GT4 in Mustang GT3, s katerim se bo Ford letos poleti vrnil na dirko 24 ur Le Mansa.