Test 16 letnih pnevmatik dimenzije 215/55 R17

12. marca 2024

Pri AMZS so ponovno testirali 16 različnih letnih pnevmatik dimenzije 215/55 R17 za 2024. Pravijo, da izrazito slabih ni, pa vendar so kljub temu med njimi velike razlike.

Vir: AMZS.si

Pri letošnjem testu nobena pnevmatika ni dobila najslabše ocene. To pomeni, da med njimi ni nobene za katero bi odsvetovali njen nakup. Kljub temu pa pri AMZS ugotavljajo, da so razlike med posameznimi pnevmatikami še vedno precej velike, zato pa se še kako splača preučiti rezultate tega testa. Namreč le tako boste za vaš avto izbrali tiste pnevmatike, ki najbolj ustrezajo vašim zahtevam, vozniškim navadam in slogu.

Pnevmatike dimenzije 215/55 R17 so primerne za družinske avtomobile nižjega srednjega razreda in tudi za priljubljene cestne terence. Na testu so večino prevozili s Volkswagnom T-Roc, Golfom in Škodo Octavio. Tudi manjša vozila imajo vse večje pnevmatike, kar omogoča boljšo vozno izkušnjo, na drugi strani pa prinese tudi večji strošek nakupa teh pnevmatik. Vse testirane pnevmatike so ustrezale hitrostnima razredoma W (do 270 km/h) in Y (do 300 km/h).

V sklopu testa so 3 pnevmatike dobile oceno zelo priporočljivo, dvanajst jih je dobilo oceno priporočljivo, ena pa priporočljivo z omejitvami.

Test 16 letnih pnevmatik dimenzije 215/55 R17

Najbolj uravnotežene lastnosti ima Michelinova pnevmatika

Kljub temu naj vas skupne ocene ne zavedejo – razlike med preizkušenimi pnevmatikami so vseeno znatne! To najbolje ponazori razlika v zavorni razdalji na mokri podlagi. Medtem, ko avto s Continentalovimi pnevmatikami po zaviranju na mokri cesti od hitrosti 80 km/h že stoji na mestu, vozilo z Goodridovimi pnevmatikami še vedno vozi s hitrostjo 35 km/h, zaustavi pa se 6,6 m dlje.

Velika razlika se pojavi celo med najboljšo in drugo najboljšo pnevmatiko: drugouvrščena Michelinova pnevmatika se zaustavi 2,6 metra pozneje, kar pomeni, da se avto s pnevmatikami Michelin primacy 4+ še vedno vozi s hitrostjo 23 km/h, medtem ko vozilo s pnevmatikami Continental že stoji na mestu.

Razlike med pnevmatikami se kažejo tudi pri okoljskih lastnostih. Doba trajanja pnevmatike se med najboljšo in najslabšo pri tem merilu razlikuje za več kot 40.000 kilometrov. S Kumhovo ecsta HS52 lahko prevozimo 69.300 kilometrov, z Vredesteinovo pnevmatiko ultrac pa le 27.200 kilometrov.

Tri pnevmatike, ki so bile ocenjene kot zelo priporočljive so Continental premium contact 7, Michelin primacy 4+ in Kumho ecsta HS52. Michelinova pnevmatika ima izmed vseh najbolj uravnotežene lastnosti – na mokri in suhi cesti je nekoliko slabša od Continentalove, ima pa precej boljše okoljske lastnosti.

Več o testu letnih pnevmatik izvedite TUKAJ


Ne pozabite se pravočasno naročiti na premontažo pnevmatik pri naših pooblaščenih serviserjih.