Novi Ford Mustang: ameriška ikona, prenovljena za povezani svet

13. februarja 2024

Novi Mustang, ki kot britev ostro oblikovanje združuje z značilnim slogom, že 60 let buri domišljijo voznikov po vsem svetu.

Na izbranih trgih v Evropi že sprejemajo naročila za najbolje prodajani športni avto na svetu. Ta prinaša digitalni kokpit, podprt z najsodobnejšo tehnologijo računalniških iger Unreal Engine, izboljšano zmogljivost in neverjetno vozno izkušnjo.


“Novi Mustang je vse, kar naše stranke pričakujejo od nesporne avtomobilske ikone – in še veliko več. Presenetljiva, povezana tehnologija resnično dopolnjuje in nadgrajuje izboljšave zmogljivosti, ki bodo osvojile srca povsem nove generacije voznikov,” je povedal Jon Williams, generalni direktor družbe Ford Blue v Evropi.


Sveže oblikovanje, brezčasna privlačnost

Novi Ford Mustang je na voljo kot kupe ali kabriolet z zložljivo streho – ima izklesan videz in oblikovanje, ki ga navdihuje kar 60-letna dediščina. Izklesan pokrov motorja in mogočni zadnji boki so ključni za mišičast videz. Vse od prvega Mustanga, ki je bil predstavljen leta 1964, poskrbi za hitrejše bitje srca. Nov sprednji spojler in stranske obloge izboljšujejo aerodinamiko. Klasične zadnje luči s tremi prečkami so posodobljene s svetili LED.

Novi Ford Mustang: ameriška ikona, prenovljena za povezani svet
Novi Mustang kabriolet ima streho, ki je popolnoma obložena in izolirana. Dvigne ali spusti se v osmih sekundah, kar je hitreje od svetovnega rekorda v sprintu na 100 metrov.

Mustang kabriolet vas bo navdušil s privlačnim slogom in svobodo pod modrim nebom. Streha, ki je popolnoma obložena in izolirana. Dvigne ali spusti se v osmih sekundah, kar je hitreje od svetovnega rekorda v sprintu na 100 metrov. Kompaktna zasnova prtljažnika omogoča, da vanj lahko še vedno spravite dve torbi za golf.

V notranjosti popolnoma digitalni zaslon z 31,5 cm (12,4”) instrumentno ploščo in 33,5 cm (13,2”) sredinskim zaslonom, obrnjenim proti vozniku. Vse to ustvarja občutek pilotske kabine reaktivnega letala. Programska oprema iz sveta igric Unreal Engine omogoča prilagoditev z izbiro barv in vizualnih elementov. Podpira tudi interaktivno animirano grafiko, voznik pa lahko nastavitve z dotikom in potegom preprosto spreminja prek sredinskega zaslona.

Računska moč informativno-razvedrilnega sistema za novega Mustanga se je še podvojila. Sistem SYNC 4 se prilagaja tako, da prikaže funkcije, ki jih posamezni voznik najpogosteje uporablja. Omogoča tudi brezžično integracijo pametnih telefonov preko vmesnika Apple CarPlay ali Android Auto. Povezljivost 5G podpira pretočno predvajanje glasbe prek odličnega zvočnega sistema B&O.

Spektakularna in športna zmogljivost

5,0-litrski motor je zasnovan za legendarno zmogljivost in odzivnost ameriškega osemvaljnika. Novi sistem dvojnega dovoda zraka omogoča motorju svobodnejše dihanje za hitrejši odziv. Sistem aktivnega izpuha pa spreminja zvok in glasnost motorja za tišjo mestno vožnjo, ki ne bo vznemirjala sosedov, ali popolno svobodo na odprtih cestah.

Novi Ford Mustang: ameriška ikona, prenovljena za povezani svet
Paket Performance je vključen v serijsko opremo in vozniku omogoča pravi občutek nadzora in aktivne vključenosti na cesti ali dirkališču.

Voznik lahko preklaplja med šestimi voznimi načini, tako za večjo samozavest na mokri podlagi, več zabave na ovinkasti cesti kot tudi za popolno zmogljivost na dirkališču. Izberete lahko načine Normal, Sport, Slippery, Drag in Track, nastavitve pa lahko tudi prilagajate.

Paket Performance je vključen v serijsko opremo in vozniku omogoča pravi občutek nadzora in aktivne vključenosti na cesti ali dirkališču. Zavore Brembo za 48,3 cm (19”) platišči iz zlitine zagotavljajo brezhibno učinkovitost. Diferencial z omejenim zdrsom pa zmanjšuje zdrs koles in zagotavlja boljši oprijem – še posebej v ovinkih. Za doplačilo je na voljo vzmetenje MagneRide®, ki tisočkrat na sekundo spremlja razmere na cesti in prilagaja nastavitve, da zagotovi najboljši možni nadzor in udobje.

Mustang Dark Horse je pravi čistokrvni konj

Mustang Dark Horse temelji na zasnovanih motošportnih programov, ki bodo leta 2024 omogočili, da bo kultni športni avto tekmoval na šestih od sedmih celin po vsem svetu. Tudi na legendarnih dirkališčih, kot sta Le Mans in Interlagos.

Novi Ford Mustang: ameriška ikona, prenovljena za povezani svet
Mustang Dark Horse temelji na zasnovanih motošportnih programov, tako bo kultni športni avto tekmoval na šestih od sedmih celin po vsem svetu, tudi v Le Mansu in Interlagosu.

Mustang Dark Horse je doma na cesti in dirkališču.  Ima edinstvene funkcionalne oblikovne elemente, ki poudarjajo njegov zmogljivostni pedigre. S fiksnim zadnjim spojlerjem, stranskimi obrobami in zadnjim difuzorjem iz sveta dirkalnikov so izboljšane tudi aerodinamične lastnosti.

Različica novega 5,0-litrskega motorja V8 z veliko močjo zagotavlja dodatno zmogljivost. Pri čemer lahko izbirate med 10-stopenjskim samodejnim ali edinstvenim šeststopenjskim ročnim menjalnikom TREMEC. Učinkovitost na stezi povečujejo izboljšano vzmetenje, izpopolnjeno hlajenje za večjo vzdržljivost in Pirellijeve pnevmatike z odličnim oprijemom.

Mustang je na voljo tudi v edinstveni kovinski barvi Blue Ember, notranjost pa krasijo šivi Indigo Blue in temen kovinski sijaj za prav poseben občutek.